Spartacus Vitorlás Egylet

Garda és Opatija után

2012. április 18. 17:30
admin

Palamós után még vártak kisebb-nagyobb kihívások az Opés csapatra. Pörnyeszi Gergő és a Török testvérek, Vera és Vince március elején Pulában edzőtáborozhattak 4 napot Acsi vezetésével valamint az YKA csapatának társaságában. Március közepén, a Balatonon is megkezdtük az edzéseket. Az ünnepi hosszúhétvégén kiváló időben és szélviszonyok között kis létszámban, de annál jobb hangulatban vitorláztuk le az első hazai kilométereket miközben esténként erősítőprogram volt terítéken.

Ezeken a hétvégéken Niki, Áron és Kristóf külföldön készült és versenyzett – az új válogatási elveknek megfelelve. Az új válogatási rendszerben az előző évekhez képest jóval több a külföldi verseny. Ezeken folyamatosan lehet ranglistapontokat szerezni. Ez a rendszer lehetővé teszi, valamint meg is kívánja, hogy többet kell erős és nemzetközi szinten versenyezni és ezeken a lehető legtöbb tapasztalatot megszerezni, melyeket egy később kivívott világversenyen való részvételkor lehet kiválóan hasznosítani. Ilyen megfontolásból került idén a programba a Garda tavi Optimist találkozó.

Erre a versenyre és az azt körül vevő légkörre nehéz szavakat találni. A verseny előtt 4 nappal érkeztünk a helyszínre de már akkor hatalmas volt a forgatag. Több száz hajó edzett a vízen, a motorosoknak már nem volt hely a kikötőben, a parton pedig megtelt parkolók és az összes lényegesebb vitorla és hajógyártó standja kofáskodott. Talán Té szavai a legmegfelelőbbek a jellemzésre, Ő az „optimistezés wimbledonja” jelzővel illette. Ez nagyjából így is van, hisz ezen a versenyen mindenki elindulhat aki számít. Ez meg is történt, több mint 40 ország képviseltette magát ezernél is több résztvevővel. Én személy szerint a VB-n jól szereplő Dutch Teamet hiányoltam, de volt helyettük amerikai és egy bombaerős török csapat.

Ami a gyerekeknek versenyt körülvevő miliő mellett külön életük végéig tartó meghatározó élmény lehet az a verseny előtti napokban már a levegőben lógó Guiness rekord lehetősége. Ez a nevezés zárásakor hivatalossá is vált, ami azt jelenti, hogy soha sehol még ennyi hajó nem állt rajthoz egyetlen hajóosztályban. Tanakodtunk is a gyerekekkel, hogy vajon hogy fogja a rendezőség fennakadások nélkül kezelni ezt a tömeget de mindez alaptalan volt ugyanis kiváló volt a lebonyolítás mind a parton mind a vízen.

Magáról a versenyről:
az egész egy megnyitó ceremóniával kezdődött ami egy városi felvonulással indult (jó nagy esőben) ami a gyerekeket nem nagyon zavarta, ők csak lengették a Magyar zászlót és élvezték a forgatagot. Amolyan miniolimpa-szerűen kell felfogni a dolgot, mivel ezután egy nagy sátorban felállított színpadon köszöntöttek minden nemzetet akik átvonulhattak a zászlójukkal a pódiumon.

A mezőnyt juniorokra (nagyobbak) és cadettekre (kisebbek) osztották, külön pályát tűzve számukra. Közülünk Niki, Áron, Kristóf, Móci került a nagyok közé, míg Balut a kicsik közé sorolták. A juniorokat szalagokkal megkülönböztetett 5 míg a cadettokat 2 csoportra bontották. Ez persze szervezési nehézséget okozott az edzőknek így Török Petivel megosztva végeztük az edzői munkát. A kicsiknek 6+2 döntőfutam, a nagyoknak 8+2 futam állt rendelkezésre eldönteni, hogy ki a jobb. A verseny idején nem a szokványos gardai időjárás volt a jellemző, ami jelentősen megnehezítette a rendező valamint a versenyzők dolgát is. Emiatt volt egész napos halasztás majd délután 3 órakor megjövő szél valamint egyik nap Baluval volt egy koránkelésünk is mivel a kicsiknek a reggeli órákra írták ki a rajtot. Érdekesség lehet még, hogy Olaszországban jogszabály, hogy a cadett korú versenyzők egy bizonyos szélerősség (ez kb. 4 Bft.) felett nem versenyezhetnek. A limányos, trükkös időjárás és a mezőny milyenségét figyelembe véve úgy gondolom kiválóan helyt állt a csapat.

Áron kiválóan és fegyelmezetten vitorlázott az egész versenyen, elsősorban jól eltalált rajtstratégiájának köszönheti az eredményét, mely jutalma aranycsoport és 85-ik hely.
Kristóf
továbbra is kitartóan üldözi a nálánál sokkal többet vitorlázó válogatott vetélytársait. Ilyen szempontból ez a gardai eredmény jónak mondható, néhány kisebb hibát elkövetve, de ez egy ekkora és ilyen kvalitású mezőnyben beleférhet az viszont semmiképpen sem, hogy 15-16 csomós szélben 14 évesen felhúzott sverttel közlekedik. Ha ezeket elrendezi magában sokkal jobb eredményeket várhat az ilyen mezőnyökben. Ezüstcsoportos 36. helyét és a 3. leg,jobb magyar helyezését sikerélményként könyvelheti el.
Niki
sajnos csak átlagosat vitorlázott a verseny első szakaszában így csak a bronz csoportba került. A magyar lányok között a 2. helyen végzett, ami számára a válogató szempontjából igen fontos volt. Ez szintén sikerként könyvelhető el, de ha a verseny végén mutatott formáját egy egész versenyre ki tudná terjeszteni, akkor azzal javíthat majd az eredményességén. A bronzcsoport 60. helyén végzett.
Futó Marci teljesítménye megsüvegelendő. Ő tanulmányi okokból kihagyta Palamóst csak márciusban vitorlázott. Igazán erős mezőnnyel most találkozott először és rendkívül kevés tapasztalattal rendelkezik, ha erős szélről beszélünk. Amíg a kicsik pályájánál voltam elég sokszor gondoltam rá, hogy mi lehet vele, és mikor felértem hozzájuk óriási öröm volt számomra, hogy rendben van a srác. Az egyik hátszeles bójavételt tanári módon oldotta meg, mely fel lett véve videóra, így bekerült az személyes oktatóvideóim közé. Volt is utána nagy „lenyomtamazamerikaicsávót”-zás. Eredménye a borostyán csoport 107- helye.
Argay Balu a kicsik mezőnyében szerepelt. Eleinte nem túl jól de az utolsó 2 futamon megtáltosodott és a 13. valamint 10. futameredménye láthatóan feldobta. Ezeket a futamokat édesapja is végignézte, hiába a vér nem válik vízzé. A kicsik 260 fős mezőnyében a 62 helyet szerezte meg.

Összességében óriási élményekkel és tapasztalatokkal tértünk haza melyek itthon kell kamatoztatnunk a nálunk kevesebbet vitorlázókkal szemben a többiekkel szemben pedig továbbra is tartani a lépést. Meg kell még említeni Oláh Gergőt aki ebben az időben a szintén rangos portorozi Húsvéti Regattán szerepelt és a több mint 300 fős mezőny közepén szerepelve szerzett értékes ranglista pontokat. De nem volt vége, mivel Gardáról hazaérve a következő hétvégén Optijában szerepelt a csapat. Itt jó eredményekről és versenyről nem igazán tudok beszámolni. 3 nap alatt 1 napot vitorláztunk a másik kettőben az eső és a halasztásé volt a főszerep. 3 futamot teljesítettünk változó teljesítménnyel. A hangulatra viszont nem lehet panaszunk, a gyerekek még az opatijai hotel uszodáját is kipróbálhatták melyről kiderült, hogy sós vizű. A hazaúton hatalmas énekverseny kerekedett melyről a videók hamarosan érkeznek. Most hétvégén a Raiffeisen kupa következik hazai vizeken, ám nem csak klubversenyre számíthatunk. Jelen lesz a magyar válogatott sava borsa. Akit érdekel mit tudnak ezek a gyerekek a Hubán vagy a Tűzolton megtekintheti őket.

Eredmények:
+ Garda OP ifi
+ Garda OP serdülő
+ Opatija
Üdv, Dani

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


öt × = 10

(Spamcheck Enabled)