Spartacus Vitorlás Egylet

420 – újabb jó szereplés a Fertőn

2012. június 12. 11:26
admin

Az elmúlt hétvégén két napos edzéssel kötöttük össze fertői versenykörútunkat. A Neusiedl-i osztrák olimpiai centrumban remek helyet kaptunk a hajóknak, utólag is köszönjük Herr Czasny-nak a szívélyes segítséget. Vasárnap átköltöztünk Podersdorfba, hiszen csütörtöktől vasárnapig újabb megmérettetés várt ránk, immár az osztrák bajnokságon.

A versenyre érkezett pár újabb osztrák egység, akik igen jó erőt képviseltek. Közülük is kiemelkedett a Bildstein testvérpár, akik már elmúltak 18 évesek és egyébként 470-esben versenyeznek nemzetközi szinten. Csupán a bajnoki cím megszerzésének lehetősége és talán a hazai vb-n való jó szereplés esélye csábította őket vissza a kisebb hajóba. (A 420-as osztály világbajnoksága nyílt, azaz korhatár nélküli, melyet idén Neusiedl-ben rendeznek).

A négy nap alatt 7 futamot sikerült megrendezni a tervezett tízből. A Fertő-tó változékony arcát mutatta, volt mindenféle irányú és erejű szél a verseny alatt. Emlékezetes, hogy az előző regattán Márk és Belián remekeltek, most azonban Gergőnek és Daninak ment jobban a szekér. Hibátlan kezdés után (két futamgyőzelem) fej-fej mellett küzdöttek az előbb említett osztrák párossal, akikkel szemben végül csak egy ponttal maradtak le az aranyéremről. Több futamban is olyan látványos taktikai versenyt produkáltak, hogy az más edzők elismerését is kivívta. Gergőék most végig higgadtan vitorláztak, magabiztosan és roppant fegyelmezetten helyezkedtek a pályán. Szoros csatájuk a későbbi győztes párossal egy óvásban kulminált, amelyet ugyancsak nagyon felkészülten csináltak végig, számukra pozitív végeredménnyel. Itt jegyzem meg, hogy a szabályok beható ismerete elengedhetetlenül fontos ebben a sportágban, melyet sajnos otthon éppúgy hiányolhatunk versenyzői, mint bírói szinten. A fiúk tudatossága és szorgalma példaértékű, amelynek most külföldön is learatták első gyümölcsét.

Márk és Belián bár jól kezdett, de rögtön az első futamban elszakították legjobb spinnakkerüket, mely talán lelkiekben is visszavetette őket. Mivel ezen a versenyen más vitorlákat használtak, mindvégig sebességi problémákkal küzdöttek. Nehezen találták a helyes beálltást a laposabb és emiatt érzékenyebb nagyvitorlájukkal, ami taktikájukat is behatárolta. Érzésem szerint kissé elfáradtak mostanra, így eredményük elmaradt attól, amire egyébként képesek. Többnyire a mezőny középső harmadában vitorláztak, s végül a 10. helyet szerezték meg a 25 indulóból, amiért korántsem kell búslakodniuk.

Összességében nagyon értékesnek bizonyult ez az elmúlt három hét. Elsődleges célunkat maximálisan teljesítettük. Azért mentünk, hogy nagyobb mezőnyben gyakorolhassuk a rajtokat és a mezőnytaktikai elemeket. Erre kiváló volt ez a két verseny, ahol nem túl erős mezőnyben, viszont nehéz szélviszonyok között vitorláztunk mindvégig. Felmértük, hogy mely pontokon kell most a legtöbbet erősödnünk ahhoz, hogy a következő versenyeken még jobbak legyünk. Jövő héttől otthon folytatódik a munka, a csopaki ranglistaversenyt követően ismét edzések várnak ránk Földváron és Tihanyban, közösen a THE csapatával.

Köszönjük az Egylet és a szülők támogatását, igyekszünk újabb sikerekkel meghálálni a belénk fektetett bizalmat!

+ Eredmények itt

Goszleth Marcell
edző

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


négy + = 12

(Spamcheck Enabled)