Spartacus Vitorlás Egylet

FD Német Bajnokság – Berlin, Müggelsee

2012. augusztus 17. 13:23
Olcsi

Július végén Berlinbe utaztunk, hogy megküzdjünk a német bajnoki címért, amivel eddig még nem rendelkeztünk. 50 hajós mezőny várt ránk, egy Velencei-tónál kisebb tavon, bár a vitorlázható felülete talán kicsit nagyobb és a vízmélység is ideálisabb.

Első nap remek szél fogadott (4-5 Bft), csak a zivatarok szabdalták szét a napot. Plusz raumos körrel egy óra alatt teljesítettünk egy futamot, bár a másodikba belerövidítettek egy villámlásokkal érkező felhőzóna miatt és a harmadik futam előtt is fél órát vártunk a szakadó eső tovább vonulásáig. Elég sokat rajtoltunk, mert nagyon sűrű volt a mezőny és mindenki igyekezett pozícióba kerülni. A volt NDK-s rendező (aki egyébként a kelet-német válogatott vezetőedzője volt korábban) hibátlanul végezte a dolgát, így korrekt módon zajlott minden. Aznap mindhárom futamot nyertük a pörgölődő, csíkos szélben és megnyugtató előnnyel vártuk a folytatást, hiszen mögöttünk mindenki hibázott legalább egyszer.

Másnapra hasonló szelet ígértek, de zivatarok nélkül, úgyhogy ismét erős szeles génuával vágtunk neki. A három futamból egyet elbuktunk, mert az utolsó kreuzban az 5. helyről valaki kikoppantott balra, amíg mi a mezőny elejét fogtuk és besurrant előttünk. Egyébként a jó sebességünk miatt nem kellett semmi extrát csinálnunk, csak jó oldalon, de biztonságosan elrajtolni és a szélfordulókra vitorlázni. Ez a taktika a nap végére 13 pont előnyt hozott.

Az utolsó napra gyengébb szelet jeleztek, de frissülő tendenciával, ezért maradtunk az előző napi orrvitorlánál. Az első futamban sajnos nem ez volt a jó választás, de a sima vízen nem volt akkora hátrány. Viszont a gyengébb szélben magára talált a mezőny és hirtelen sok ellenfelünk lett. Jó rajt után a szakasz feléig az élmezőnyben voltunk, de aztán rossz oldalra tendáltunk és 15 körül vettük a bóját, méterben viszont óriási hátrányunk volt az elsőkhöz képest. Végig kapaszkodtunk, de csak 6. helyig tudtunk feljönni, pedig már közel voltak a vezető hajók. Ezt a futamot a Schwarzék nyerték, akik előző nap árboctörést szenvedtek és így összetettben a 22-ek lettek, de a 2. és 3. páros sem került az első 8-ba a végén. A 8. futamot nagy csatában nyertük meg, de úgy, hogy a végig vezető osztrákokat csak a cél előtt 100 m-rel előztük meg, mert egyszer későn fordultak ránk és ki tudtunk futtatni alóluk. Majd az utolsó futam is ilyen szorossá vált, de ott mi vezettünk és a tiroliak épphogy nem tudtak megverni.

Érdekes volt, hogy a nagyobb nevek mind elvéreztek és nem tudták hozni a kötelezőt. A németek viccesen megjegyezték, hogy csak külföldi volt a dobogón, mert a 3. is egy bajor lett. A verseny előtt nem gondoltuk volna, hogy egy ilyen trükkös tavon 22 pont különbséggel tudunk nyerni egy 9 futamos bajnokságon, de nagyon ráéreztünk a helyre és a felszerelés is tökéletesen működött.

A verseny után bepakoltuk a hajónkat az egyik német konténerbe és búcsút vettünk tőle. Legközelebb szeptember közepén látjuk Kaliforniában.

Olcsi – FD HUN 70

német beszámoló: http://sail-fd.de/pressemitteilung-idm/#more-2995

fotók: http://www.saralin.de/

eredmények:

http://sail-fd.de/wp-content/uploads/2012/07/Endergebnis_IDM_FD_final.pdf
MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 6 = negyven nyolc

(Spamcheck Enabled)