Spartacus Vitorlás Egylet

Santa Cruz 3-6. futam

2012. szeptember 28. 7:27
Olcsi

A harmadik futam is parti halasztás után kezdődött, mikor a köd végre kicsit felszívódott. Kis szelet ígértek, de a helyi előrejelzés késő délutánra frissülést mondott. A második általános visszahívás után a rendezőség rájött, hogy feljebb és távolabb kell vinni a bóját, de csak a 4. rajt volt fekete zászlós. Az áramlás ezen a napon széllel szemben emelt, ezért nem volt könnyű a vonalon maradni.

A szél elég gyenge volt, a nagy swelleken folyamatosan be kellett guggolgatni a trapézról, már ha éppen ki lehetett állni. Elég jól rajtoltunk és a holland ellenfeleinkkel azonos oldalt húztuk bal csapáson, nem akartunk tőlük nagyon eltávolodni és a takk is pozitív volt. A hollandok nem álltak túl jól, de Kaiék (GER 88) eggyel hamarabb áthúztak balra és mivel a szakasz végén a szél is arra fordult, ők bejöttek a 3. helyre, mi viszont kb. nyolcadikak voltunk az első bójánál. Innen kapaszkodtunk feljebb, de a gyenge szélben nem volt könnyű dolgunk, mert ilyenkor mindenki tudja vezetni a hajóját és nincs igazi sebesség fölényünk. A második kreuzban csak felzárkózni tudtunk, majd először a hátszélben előztünk meg egy újzélandit és a befutó szakaszban még 2 hajót, így 5-ek lettünk. A németek feljöttek a második helyig, ezzel hibátlanul várhatták a folytatást, de legalább a hollandok és az olaszok 10-en kívül végeztek.

A negyedik futamra kisütött a nap és befrissült a szél! Végre lehetett egy 2. ringlit akasztani és kicsit megindítani a gépet. Másodikra már fekete zászlót húztak, ezért nem akartunk kockáztatni, de ez olyan jól sikerült, hogy eléggé be is ragadtunk 2 német közé. Hamar kitisztáztuk magunkat és elkezdtük ledarálni a mezőnyt. A bójáig már csak a hollandok voltak előttünk. A szél stabil volt, mindkét oldalról jöttek be hajók az élbolyba. A raum bója kicsit lógott, ezért a 2. nagyon éles volt, a végén le is kellett venni a golyót. Hosszú csatározás után sikerült elmenni Enoék felett, és innen már csak őket tartva megnyertük a futamot. Süliék nagyot küzdve épphogy lecsúsztak a harmadik helyről, mögöttük Lüdtke-ék begyűjtöttek egy ötödiket. Jó lenne, ha lenne még ilyen 15 csomó körüli szél, de az se baj ha nagyobb!

Mára sem ígértek sok szelet, viszont már hamarabb oszlott a köd. Kettes szélben minimális áramlás mellett fél 2 körül rajtolt a mezőny. A lee rajt ellenére nem volt nagy tumultus a bójánál. Alulról másodikként rajtoltunk, és az első adandó alkalommal ráfordultunk a mezőnyre és hosszan húztuk a bal csapást. Minden ellenfelünk jobb oldalon volt , ezért maradtunk velük a leesések ellenére is és hagytuk a mezőny kisebbik részét keresztbehúzni mögöttünk a bal oldalra. Be is jött onnan egy ausztrál, de a spinakker húzásnál gyorsabbak voltunk és el tudtunk erőlködni fölöttük. A halzolás után az éles raumban a hollandok feljöttek a 2. helyre, ezért megint velük kellett foglalkoznunk. A németek szerencsére végre hátrébb voltak, így nem kellett megosztani a figyelmünket. A szél kicsit forgott, de mi csak az ellenfelünkre figyeltünk, közben a többiek egészen felzárkóztak. A hátszélben a 3. és 4. hajóra is figyelni kellett, de megtartottuk a helyünket és már a befutóig nem tudtak minket megelőzni. Kramerék mögött Vespasianiék értek be 3-nak, de a német ellenfeleink csak 11-ek lettek. Andrisék ismét az első tízben végeztek.

Sajnos a szél nem frissült tovább, ahogy ezt az előző nap tette, sőt elég nagy kihagyások lettek benne a 6. futamra. A második rajt megint fekete zászlós volt, ezért a mezőny elég óvatos volt. Nagyjából a lee oldal tetejében rajtoltunk és az első leesés után átfordultunk bal csapásra, de nem fértünk el egy jobb csapásos hajó előtt, ezért mögé kellett ejtenünk, amivel sok magasságot veszítettünk. A német ellenfelünk felettünk már egy élesebb csíkot kapott és el tudott emelkedni tőlünk kb. 40-50 m-re. A jobb oldalt tartani tudtuk, de sajnos a németek előttünk vették a bóját. Az első raum végéig egészen utolértük őket és reméltük, hogy a másodikra jön valami frissebb szél, de nem jött, sőt egyre csíkosabb lett. Amíg mi Lüdtkééket üldöztük, az olaszok egy csíkkal hátulról fölénk csúsztak és a bójánál be tudtak jönni belső helyre. Második kreuzban visszaelőztük őket, de a németek nagyon eltávolodtak tőlünk. Hátszélben végig az olaszokkal csatáztunk a leálló szélben és ismét előttünk vették a lee bóját. A befutó előtt még mindig szoros volt a helyzet, de végül néhány centivel kikaptunk és 3-ok lettünk. Pontegyenlőséggel az első helyen várjuk a folytatást.

FD HUN 70

http://www.regattanetwork.com/clubmgmt/applet_regatta_results.php?regatta_id=5914&show_crew=1

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ 6 = tizenkettő

(Spamcheck Enabled)