2007. évi EB jelentés

Az Egylet Ellenőrző Bizottságának jelentése a 2007. év átfogó ellenőrzéséről

Az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről az alapszabályban meghatározottak szerint.
A feladatok elvégzése érdekében az ellenőrző bizottság 2007. november 27-én tartotta meg a rendes éves közgyűlés előtti ülését és meghatároztuk a 2007-es főbb vizsgálati szempontokat (a jegyzőkönyv az elnökség részére megküldve).

A vizsgálati szempontok:

1) Az Egylet által kötött szerződések áttekintése
felelős : Dr. Horváth István
• munkaszerződések
• szolgáltatási szerződések
• szponzori szerződések
• vállalkozási szerződések
• eseti megbízási szerződések

2) Az Egylet kiemelt versenyinek átfogó ellenőrzése
• 2007-ben Finn EB
felelős: Tenke Tibor

3) Tagi kötelezettségek, szolgáltatások befizetésének ellenőrzése
felelős: Pfeninberger Ottó
• Versenyző tagok
• Telepi látogatók
• Tagok – kék könyvek viszonya
• Késedelmi kamatok befizetésének ellenőrzése

4) Könyvelési-számviteli ellenőrzés
felelős: Ziegler János
• Mérleg-főkönyv
• Bizonylatok, számlák ellenőrzése
• Nyilvántartások ellenőrzése

5) A versenysport támogatásnak az Egylet koncepciójához való viszonya
felelős: Forintos Róbert


Megállapításaink, észrevételeink:

Mindannyiunk számára ismert, hogy 2007. február 20-án a közgyűlés új elnökséget választott. Mint tudjuk, általában a változtatások először visszavetik egy szervezet működését, így ezt az egylet sem tudta elkerülni. Ennek ellenére megállapítható, hogy az Elnökség munkája megfelel az alapszabályban foglaltaknak, az elnökségi határozatok az alapszabályban meghatározott célokat tükrözik, végrehajtásuk javarészt megtörtént.


1) Az Egylet által kötött szerződések áttekintése

Az átadott szerződések alapvetően három kategóriába sorolhatóak:
• Szponzori szerződések
• Sportolói támogatási szerződések
• Egyéb ( megbízási, bérleti, adásvételi stb.)

A szponzori szerződésekkel kapcsolatban megállapítható, hogy azok szakmai színvonala jelentősen javult, egyre több olyan szerződést lehet fellelni, amelyek megfogalmazásban, tartalomban az általunk a korábbi években etalonként megjelölt Raiffeisen Zrt. szponzori szerződéshez méltóak.
Ilyen például az OVB Kft.-vel és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal kötött szerződés. Az azért megjegyezhető, hogy továbbra is fellelhetőek a korábbi gyakorlatnak megfelelő, két pontból álló szponzori szerződések is (pl. IDG, Cél Motors), ezeket a jövőben javasoljuk kijavítani.

• A versenyzőkkel kötött támogatási szerződések körében megkaptuk a Vígh – Perjés, Bakóczy – Joó, Majthényi – Domonkos egységekkel, illetve Ambrózy Petivel kötött szerződéseket. Ezen szerződések precízen, korrekten megírtak, részletesen tartalmazzák a támogatott versenyzők jogait és kötelezettségeit, a támogatási összeg kifizetésének feltételeit.
• Az egyéb szerződések körében említésre méltó a Gleit Kft.-vel kötött megbízási szerződés, amely valójában Szépfy Zsombor serdülő és ifjúsági edzői szerződése.

Ezen szerződések esetében szóban ellenőriztük a szerződések betejesedését is , azok teljesítése megtörtént. Javasoljuk, hogy az ilyen típusú szerződésekhez a nyomon követhetőség és az ellenőrizhetőség érdekében készüljön ún. “teljesítés igazolás” is.

A könyvelés ellenőrzése során három tárgykörben (oktatási költségek, megbízási díjak, vállalkozás díjak) kértük a kifizetett díjakhoz tartozó szerződéseket. Sajnos az átadott szerződések rendszertelenek, így nem összevethetőek a könyveléssel. Kérdésünkre azt az információt kaptuk, hogy a megadott tételekhez csak bizonylatok tartoznak. Meglátásunk szerint a nyilvántartásoknak ez a része mindenképpen alul dokumentált és hiányos. Kérjük a T. Elnökséget, hogy a könyvelési bizonylatok es szerződések átláthatósága érdekében tegyen további erőfeszítéseket.


2) Egylet kiemelt versenyinek átfogó ellenőrzése

A 2007 évi Finn Európa Bajnokság pénzügyi ellenőrzése. Megállapítható, hogy a nyilvántartások és bizonylatok rendszertelensége miatt az ellenőrzést nem lehetett lefolytatni.


3) Tagi kötelezettségek, szolgáltatások befizetésének ellenőrzése

A tagdíjbefizetések nyilvántartása rendben van, könnyen nyomon követhető. Sajnálattal megállapítható azonban, hogy a tavalyi évhez képest romlott a tagok fizetési morálja. A határidőre történő befizetés a Tagok 45%-nal került teljesítésre, 55% késedelmesen teljesítette kötelezettségét! Jelenleg is 638 ezer forint a tagok tartozása az egylettel szemben! Úgy gondoljuk, hogy ez megengedhetetlen.

Nyomatékkal megkérjük azon tagtársainkat, akiknek hosszabb ideje rendezetlen adóssága van az Egylet felé, hogy azt záros határidőn belül rendezzek. Ezzel tartoznak az Egyletnek es a többi tagtársuknak is!

Évről évre felmerülő probléma az un. Vendégéjszakák nyilvántartása, azok fizetésének teljesítése. 2007-ben a megemelkedett szolgáltatási díjak ellenére a 2006-os 1,5 millió Ft-ról 1,112e Ft-ra csökkent a bevétel!
Ez két következtetést enged meg, vagy népszerűtlenebb lett a Spartacus Vitorlás Egylet a vendégek körében, vagy a tagok fizetési morálja ismételten romlott! Érdemes ezen elgondolkozni és nem ellenőrzésekkel, szankciókkal megteremteni a reális bevételt, hanem a tagok tőlük elvárható fegyelmezettségére bízni ezt a kényes kérdést!
Más, évről évre felmerülő probléma amit az Elnökség részére tolmácsolni vagyok kénytelen:

Az Egylet alapszabálya szerint:
A tagsági díj mértékének meghatározásakor arra kell törekedni, hogy amennyiben azt a teljes tagság befizeti, úgy a többi tagi kötelezettséggel együttesen fedezze az Egylet folyamatos alapműködéséhez szükséges várható tárgyévi kiadásokat. (30. § 2.)

Az Elnökségnek érdemes lenne ebből a szempontból egy felmérést készítenie, hogy a tagi kötelezettségekből származó bevételek (évente 20 millió forint feletti összeg) hogyan viszonyulnak az alapműködés kiadásaihoz, szükséges -e ilyen mértékű éves díjemelést végrehajtani.


4) Könyvelési-számviteli ellenőrzés

Az Ellenőrző Bizottság kiemelt feladata az egylet könyvelésének időszakos áttekintse, az éves pénzügyi beszámoló és a mérleg elfogadása.
Sajnos az ellenőrzést végző EB tagunk a könyvelési adatokat hiányosan, több részletben és későn kapta meg. Az átadott anyagokból kiderült, hogy a főkönyvi kivonat csak 2007 májustól áll rendelkezésre, így a mérleg értelmezhetetlen.
Kérjük a T. Elnökséget , hogy a 2007-es javított könyvelési anyagokat és a mérleget legkésőbb május 15.-ig juttassa el az Ellenőrző Bizottság részére.

További észrevételek, javaslatok:

• Megállapítható , hogy az adók és járulékok befizetésében nagyon jól állunk, több helyen jelentős túlfizetésben vagyunk! Javaslat, hogy átvezetéssel illetve beszámítással közelítsünk a 0-hoz, ne gazdagítsuk feleslegesen az államháztartást.
• A 2007-es év első 4 hónapját mielőbb össze kell vezetni az átadott könyveléssel.
• A szerződéseket egy helyen kellene tartani, hogy bármikor bele lehessen tekinteni.
• A korábbi tételeket , mielőbb ki kell a főkönyvi kivonatból vezetni.
• A számlatükröt a 2008-as évtől át kellene alakítani, törekedve arra, amit az előző Elnökség fontosnak tartott, azaz hogy a tevékenységek nyereségességét tükrözze.
• Javaslom, hogy a hatóságoktól próbáljunk részleges használatbavételi engedélyt kérni, hogy a már megépült beruházásokat el lehessen kezdeni amortizálni.
• Javasolnám, hogy az üzemanyag nyilvántartásokat pontosabban vezessék.


5) A versenysport támogatásnak az Egylet koncepciójához való viszonya

Sajnálatos módon a 2007-es évben mindössze három egység volt arra érdemes, hogy az Egylet pénzügyi támogatását élvezze. (lásd. I. 2.) ) Ők javarészt teljesítették a tőlük elvárt eredményeket. Ezúton is gratulálunk nekik.

Megállapítható, hogy az ifjúsági és utánpótlás nevelésben a megtett erőfeszítések nem vezettek eredményre, sajnos ebben a korosztályban nem tudunk felmutatni eredményeket. Reméljük, hogy az edző és koncepcióváltás a 2008-as évtől új lendületet ad az egylet ilyen irányú, az alapszabályban is rögzített törekvésének.