2008. évi EB jelentés

Az Egylet Ellenőrző Bizottságának jelentése a 2008. év átfogó ellenőrzéséről

Az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről az alapszabályban meghatározottak szerint. A 2008-as évre az Ellenőrző Bizottság az Alapszabályban foglalt feladatainak megfelelően végezte el az éves átfogó ellenőrzést.

A vizsgálati szempontok:

1) Könyvelés ellenőrzése, mérlegadatok összehasonlítása a gazdálkodási tervről készült kimutatásokkal
felelős: Faragó Gábor

2) Az egylet és harmadik fél között kötött szerződések, megállapodások ellenőrzése
felelős: Dr. Horváth István

3) Tagi kötelezettségek, szolgáltatási díjak befizetésének ellenőrzése
felelős: Pfeningberger Ottó

4) Utánpótlás nevelés helyzetének áttekintése
felelős: Forintos Róbert


Megállapításaink, észrevételeink:

Megállapítható, hogy az Elnökség munkája megfelel az alapszabályban foglaltaknak, az elnökségi határozatok az alapszabályban meghatározott célokat tükrözik, végrehajtásuk javarészt megtörtént.

1) Könyvelés ellenőrzése, mérlegadatok összehasonlítása a gazdálkodásról készült kimutatásokkal
felelős: Faragó Gábor

Az ún. Egyszerűsített Éves Beszámoló és a Mérleg elkészítése a számviteli törvénynek megfelelően készült. A benne szereplő adatok és a hozzá tartozó kimutatások számszakilag értelmezhetőek.
Az előző évhez hasonlóan az elnökségtől kapott kimutatások és a könyvelés kimutatásaiban szereplő tételek összehasonlíthatósága nem elvégezhető. A kimutatások cashflow jellegűek és az ún. arányosított áfa miatt nem egyeznek az éves beszámolóban szereplő adatokkal. Azt gondoljuk, hogy a jobb átláthatóság érdekében törekedni kell a nyilvántartások egységesítésére. A bérköltség magas, az üzemanyag nyilvántartást pontosabbá kell tenni.

2) Az egylet és harmadik fél között kötött szerződések, megállapodások ellenőrzése
felelős: Dr. Horváth István

Megállapítható, hogy a szerződések színvonala, jogi kidolgozottsága, precizitása kedvező fordulatot vett. Az általam megvizsgált szerződések jól megfogalmazott, egyértelmű, ugyanakkor a részletekre is kiterjedők voltak. Különösen igaz ez a szponzori-támogatási szerződésekre, ahol a megállapodások kezdenek felzárkózni a minden évben osztályelső példaként felhívott Raiffeisen szponzori szerződéshez. Továbbra is hiányolom a teljesítési igazolásokat e szerződések mellől. Sem a támogatók által, sem a Spartacus által vállalt szolgáltatások teljesítéséről nincs feljegyzés. Lehet hogy készült ilyen, azonban a nekem elküldött iratok között ilyenek nem voltak fellelhetőek.

3) Tagi kötelezettségek, szolgáltatási díjak befizetésének ellenőrzése
felelős: Pfeninbereger Ottó

A vizsgálat során két tényszerű megállapítást tehettünk. A határidőre történő befizetések tekintetében nem léptünk előrébb az előző évekhez képest. Jelenleg is 2 713 875 Ft kintlévősége van az egyletnek. (A kigyűjtött adatok alapján 3 tagnak van nagy tartozása). Ugyan, ezt nyugtázhatná a tagság azzal, hogy sebaj mert jól kamatozik a pénzünk. Más megközelítésből viszont ez azt jelenti, hogy a rendesen fizető tagok rovására mások ingyen használják a telep szolgáltatásait.
A vendégéjszakákból származó bevétel nem emelkedik a díjakkal arányosan. 2006-ban 1,5 millió Ft, 2007-ben 1,120 millió Ft és 2008-ban 1,196 millió Ft. Sajnos az állapítható meg, hogy tagtársaink egy része nem érzi magára vonatkozólag kötelezőnek az elnökség által megállapított díjak megfizetését, mások rovására használják a telepet!

4) Utánpótlás, nevelés helyzetének áttekintése
felelős: Forintos Róbert

A pénzügyi nyilvántartások áttekintéséből jól látszik, hogy a 2008-as évben az előző évekhez képest lényegesen nagyobb ráfordításokat eszközölt az egylet az utánpótlás nevelésére. Két edzőt foglalkoztatott (foglalkoztat), akiknek fel van adva a lecke, hogy megfelelő számú és eredményes versenyzőket neveljenek, ezzel is megőrizve az egylet hagyományait!