2011. évi EB jelentés

Az Egylet Ellenőrző Bizottságának jelentése a 2011. év ellenőrzéséről

Az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről az alapszabályban meghatározottak szerint:

• az Egylet pénz- és vagyonkezelésének vizsgálata,
• a társadalmi szervezetek gazdálkodására vonatkozó jogszabályok és egyéb kötelező előírások betartásának ellenőrzése,
• a tagi kötelezettségek (tagdíj, hajótárolás stb.) befizetésének ellenőrzése,
• az éves mérleg felülvizsgálata,
• a gazdálkodás célszerűségének, szabályszerűségének, az előirányzott bevételek és kiadások teljesítésének évenkénti vizsgálata,
• a bizonylati fegyelem betartásának ellenőrzése,
• az egyleti tulajdon megóvása érdekében szükséges intézkedések megtételének ellenőrzése,
• az Egylet alapszabályszerű és törvényes működésének ellenőrzése.

A feladatok elvégzése érdekében az ellenőrző bizottság 2012. március 05-én tartotta meg a rendes éves közgyűlés előtti ülését és meghatároztuk a 2012-es főbb vizsgálati szempontokat:

1) Az elnökség által rendelkezésre bocsátott könyvelési anyagok (főkönyvi kivonat, főkönyvi kartonok, előzetes mérlegadatok)  ellenőrzése számszakilag, illetve hogy az átadott dokumentációk megfelelnek-e a számviteli törvény előírásainak
.

Megállapítható, hogy az előzetes mérleg és eredmény kimutatás a főkönyvi kivonat alapján a pénzügyi és számviteli törvénynek megfelelően lett elkészítve. Kérjük, hogy a véglegesített mérlegben és eredmény kimutatásban a pénzeszközökre vonatkozó sorokat a NAV részére történő megküldés előtt az Egylet könyvelője újra ellenőrizze. Fontos, hogy a pénzeszközök ténylegesen egyezzenek a kivonatokban szereplő adatokkal.

Ellenőrzést elvégezte: Tenke Tibor


2) Tagi kötelezettségek (tagdíj, hajótárolás stb.) befizetésének vizsgálata.

A nyilvántartások ellenőrzésekor különös figyelmet fordítottunk az elhúzódó kintlévőségekre, tekintettel arra, hogy néhány tagunk hosszú évek óta nem tett eleget fizetési kötelezettségének.  Megállapítható, hogy Kovács Tamás, Lelkes László és Kézai Zsolt tagsága elnökségi határozat alapján megszűnt. A kintlévőségek leírásra kerültek.
Vizsgálatunk során különös hangsúlyt fordítottunk az előző évek szolgáltatási díjakból (vendégéjszaka, parkolás, stb.)  származó bevételeinek összehasonlítására. Sajnos megállapítható, hogy azok mértéke nem emelkedett, illetve bizonyos tételeknél jelentős csökkenés mutatkozik! A bevételek annak ellenére csökkentek, hogy a szolgáltatási díjak növekedtek! Ugyanezt a megállapítást tehetjük a tagi kötelezettségek (tagdíj, tagi befizetess tb.) nagyságrendjére is.

Bevételek alakulása:
• 2009. év:  33.598.367 Ft ;
• 2010. év:  31.706.905 Ft;
• 2011. év:  32.100.714 Ft.

Ellenőrzést elvégezte: Pfeninberger Ottó


3) 2011-ben érvényes harmadik féllel kötött szerződések áttekintése, vizsgálata.

A szerződéseket három csoportját ellenőriztük és az alábbi megállapításokra jutottunk:

• A szponzori szerződések száma sajnos jelentősen csökkent. Gyakorlatilag a Raiffeisen és a Greco maradt, mint régi, tradicionális támogató, a többi erodálódott. Örvendetes azonban a Bayer Hungária Kft. bekapcsolódása, amely cég számos rendezvényt tartott a Spartacus Vitorlás Egylet telepén, hozzájárulva a költségvetési pozitívum létrejöttéhez. Ezen szerződések minden formai és tartalmi követelménynek megfelelnek.  Részletesek és minden szabályozandó kérdésre kitérnek. Jogilag is rendben vannak. A Bayer Hungária esetében minden rendezvényre külön szerződés készült.

• A második kategória az edzők (Szalay Dani, Soltész Orsi) illetve versenyrendező (Erdélyi Béla) szerződései. Ezen szerződések már messze nem olyan részletesek és akkurátusak, mint az előző csoport szerződései.  A szerződéseket szigorúan jogilag aggálytalannak tartom, azok tartalmat nem vizsgáltam.

• A harmadik csoport szerződései vegyes képet mutatnak. Van közöttük bérleti szerződés (tornaterem bérlés a Budai Középiskolával és a Magyar Szörf Szövetséggel), született szerződés az internetes honlap fejlesztéséről, a VVEB-vel a kikötő használatára vonatkozóan. Van hajóbérleti szerződés, szállítási és tárolási szerződés a nagyhajók vonatkozásában az S+M Bt-vel és takarítási szerződés a Kovács Bt-vel.  Ebbe a csoportba soroltam a Körte HVSE – vel kötött szerződést is, mely szintén bevételt jelentett az Egylet részére.  Ezen szerződések formailag és tartalmilag is vegyes képet mutatnak, sok közöttük a slendrián, pár mondatban megfogalmazott szerződés, amelyek egy esetleges jogvita esetén rendezetlen voltuk miatt problémát okozhatnak. Több ízben javasoltuk a szerződéses fegyelem megtartását, a szerződések megfelelő módon történő írásba foglalását.  Ez sajnos még mindig nem minden esetben történik meg. Példaként mindenképpen a szponzori szerződéseket tudom állítani, ezek ahogy írtam minden kívánalomnak megfelelnek.

Ellenőrzést elvegezte: Dr. Horváth István


4) Támogatott versenyzők szerződésének és annak teljesülésének vizsgálata. Hajóhasználati szerződések teljesülése és annak vizsgálata. Az un. „műhelytámogatási”  MVSZ-től származó bevételre rákérdezni.

Az ellenőrzés az alábbi eredményre vezetett:
• támogatott versenyzőkkel kötött szerződések:
• 2011-ben kettő ilyen volt, Olcsiékkal és Bakóczy Robival,
• Olcsiék szerződése 700 eFt alap, további + 300 e Ft +200 eFt támogatásáról szól a feltételek teljesülése mellett. A szerződés teljes összege kifizetésre került.
• Robi szerződése 500 eFt alap és további 300 eFt támogatásról szól, itt csak az alap támogatás lett kifizetve.
• OP használati szerződések: e szerződésekből 5 tételben 340e Ft folyt be
• „műhelytámogatás”: MVSZ-nek a számla 564.420,- összegről részünkről kiállítva, elküldve, az MVSZ részéről pénzügyi teljesítés nem történt.

Ellenőrzést elvégezte: Faragó Gábor


5) Az Egylet pénz- és vagyonkezelésének vizsgálata során felmerültek kérdések és javaslatok az elnökség felé.  Az egyleti tulajdon megóvása érdekében szükséges intézkedésekre javaslat.

A jelentésünk 2.) pontjában már jeleztük, hogy a  tagi kötelezettségekből származó bevételek nominálisan és reálértéken is jelentősen csökkentek, ami veszélyeztetheti az alapszabály 7. §-ban foglalt feladatainak megvalósítását. (g./ az Egylet vagyonának megőrzése és fejlesztése, az Egylet infrastruktúrájának üzemeltetése.)
Ezért javasoljuk a tagságnak, bízza meg az Elnökséget, hogy az Egylet állóeszközei értékének megőrzése érdekében dolgozzon ki egy állagmegóvási tervet. A terv keretében kerüljön felmérésre az Egylet vagyona, kerüljön meghatározásra a vagyon megőrzéséhez, rekonstrukciójához szükséges ráfordítások mértéke és kerüljenek megjelölésre a források. A terv időtávja az elnökségi ciklus ideje. A tervet az Elnökség  terjessze a tagság elé elfogadásra a következő közgyűlésen.


6) A gazdálkodás célszerűségének, szabályszerűségének, az előirányzott bevételek és kiadások teljesítésének évenkénti vizsgálata. Egylet alapszabályszerű és törvényes működésének ellenőrzése.

Az átadott kimutatásokból és beszámolókból  megállapítható, hogy az egylet gazdálkodása megfelel az egylet alapszabályában rögzített irányelvekkel. Továbbá megállapítható, hogy az Elnökség munkája megfelel az alapszabályban foglaltaknak,  az elnökségi határozatok az alapszabályban meghatározott célokat tükrözik, végrehajtásuk javarészt megtörtént.

Ellenőrzést elvégezte: Forintos Róbert


7) Felvetések   a tagságot leginkább foglalkoztató kérdésekről. (PL: telephasználat, teleplátogatás, házirend, stb.)

Javaslatot teszünk az elnökség felé, hogy a telephasználat szigorúbb és követhetőbb nyilvántartása érdekében vizsgálja meg egy elektronikus  beléptető rendszer  felszerelését.

Készítette:
Forintos Róbert