2014. évi EB jelentés

Jelentés a Spartacus Vitorlás Egylet Ellenőrző Bizottságának a 2014. év ellenőrzéséről

Az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről az alapszabályban meghatározottak szerint (lásd alább emlékeztetőül):

•    az Egylet pénz- és vagyonkezelésének vizsgálata,
•    a társadalmi szervezetek gazdálkodására vonatkozó jogszabályok és egyéb kötelező előírások betartásának ellenőrzése,
•    a tagi kötelezettségek (tagdíj, hajótárolás stb.) befizetésének ellenőrzése,
•    az éves mérleg felülvizsgálata,
•    a gazdálkodás célszerűségének, szabályszerűségének, az előirányzott bevételek és kiadások teljesítésének évenkénti vizsgálata,
•    a bizonylati fegyelem betartásának ellenőrzése,
•    az egyleti tulajdon megóvása érdekében szükséges intézkedések megtételének ellenőrzése,
•    az Egylet alapszabályszerű és törvényes működésének ellenőrzése.

2014-es főbb vizsgálati szempontok:

1.) Az elnökség által rendelkezésre bocsátott könyvelési anyagok (főkönyvi kivonat, előzetes mérlegadatok)  ellenőrzése számszakilag, illetve hogy az átadott dokumentációk megfelelnek-e a számviteli törvény előírásainak.

Az előző évek gyakorlatához igazodva idén is külső segítséget vettünk igénybe cégünk könyvelőjétől és könyvvizsgálójától a vizsgálat elvégzéséhez. A tőlük is kapott információk alapján megállapítható, hogy az előzetes mérleg és eredmény kimutatás a főkönyvi kivonat alapján a pénzügyi és számviteli törvénynek megfelelően lett elkészítve.

2.) Tagi kötelezettségek (tagdíj, hajótárolás stb.) befizetésének vizsgálata

Hasonlóan az előző évekhez vizsgálatunk során különös hangsúlyt kapott a szolgáltatási díjakból – vendégéjszaka, parkolás, vendégek fogadása, stb. – származó bevételeinek összehasonlítása.

Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy az előző évek javuló tendenciájához képest 2014 -ben  komoly bevétel csökkenés tapasztalható, annak ellenére, hogy a szolgáltatási díjak emelkedtek.

A következő bevételi soroknál tapasztaltuk a legnagyobb csökkenést az előző évek tendenciájához képest: – kishajó tárolás (-337e); parkolás (-38e); apartman (-460e); daruzás es napi kikötés (-317e).

Felhívjuk az elnökség figyelmét, hogy az egylet stabil működéséhez a tagi befizetések pontos nyilvántartása és a díjak precíz beszedése elengedhetetlen. Vélelmezzük, hogy a bevétel kiesésének egy része a beszedési fegyelem lazulásából adódott. Mivel a klub stabil bevételének egyik jelentős forrása a tagi befizetések, így kérjük és javasoljuk, hogy ennek nyilvántartására és beszedésére a mindenkori elnökség különös hangsúlyt fektessen.

Ezúton kívánjuk jelezni, hogy két tagtársunknak is jelentős, 2013-ról áthúzódó elmaradása van, amit javaslunk szankcionálni.
(Zentai Ferenc 346e Ft tagdíj és kamatok, illetve Bednár Tibor és fiának összesen 226e Ft kikötőhelyi díj elmaradás IVB díj es kamatok.)

3.) 2014-ben érvényes harmadik féllel kötött szerződések áttekintése, vizsgálata

Az átadott szerződések átvizsgálása után megállapítható, hogy azok általában rendben vannak, feltételezve, hogy a teljesítésigazolások és szerződéshez tartozó beszámolók rendelkezésre állnak. Sajnos, az előző évekhez hasonlóan, egy kivételével idén sem kaptuk meg a teljesítésigazolásokat.
Tavalyi évben javasoltuk, hogy a 2014. március 15-én hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) szabályaihoz igazodva legyenek a szerződések egységes szerkezetbe foglalva, sajnos ennek megvalósulását az átadott szerződések ellenőrzésekor nem tapasztaltuk.
Javasoljuk az új elnökségnek, hogy 2015-ben dolgozzon ki egy kategorizált szerződés nyilvántartási rendszert, szerződésszámokkal és a hozzájuk tartozó teljesítési igazolásokkal közösen tegye hozzáférhetővé.

Felhívjuk az újonnan alakuló Elnökség figyelmét arra, hogy az átadás-átvételkor mégegyszer tekintsék át az esetlegesen harmadik fél felé vállalt, de nem teljesített kötelezettségeket.

4.) A gazdálkodás célszerűségének, szabályszerűségének, az előirányzott bevételek és kiadások teljesítésének évenkénti vizsgálata, az Egylet alapszabályszerű és törvényes működésének ellenőrzése

Ahogy az az átadott kimutatásokból és beszámolókból látszik, a 2013-as év kiugróan magas bevételei nagyobb mozgásteret adtak az Elnökségnek arra, hogy a 2014-es évben olyan beruházásokat is végrehajtsanak, amelyek nem tartoznak szorosan a klub alapműködtetéséhez.

A 2014-es év pénzügyileg súlyosan veszteséges lett, de ez az előbb jelzett tartalékoknak köszönhetően a klub működését nem veszélyeztette. Mindezek figyelembevételével megállapítható, hogy az Egylet gazdálkodása megfelel az Egylet alapszabályában rögzített irányelveinek, valamint, hogy az Elnökség munkája az Alapszabályban foglaltak szerint történt.