2013. évi EB jelentés

Jelentés a Spartacus Vitorlás Egylet Ellenőrző Bizottságának a 2013. év átfogó ellenőrzéséről

Az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről az alapszabályban meghatározottak szerint (lásd alább emlékeztetőül):

• az Egylet pénz- és vagyonkezelésének vizsgálata,
• a társadalmi szervezetek gazdálkodására vonatkozó jogszabályok és egyéb kötelező előírások betartásának ellenőrzése,
• a tagi kötelezettségek (tagdíj, hajótárolás stb.) befizetésének ellenőrzése,
• az éves mérleg felülvizsgálata,
• a gazdálkodás célszerűségének, szabályszerűségének, az előirányzott bevételek és kiadások teljesítésének évenkénti vizsgálata,
• a bizonylati fegyelem betartásának ellenőrzése,
• az egyleti tulajdon megóvása érdekében szükséges intézkedések megtételének ellenőrzése,
• az Egylet alapszabályszerű és törvényes működésének ellenőrzése.

A feladatok elvégzése érdekében az ellenőrző bizottság 2014. március 19-én tartotta meg a rendes éves közgyűlés előtti ülését és meghatároztuk a 2013-as főbb vizsgálati szempontokat:

1.) Az elnökség által rendelkezésre bocsátott könyvelési anyagok (főkönyvi kivonat, előzetes mérlegadatok)  ellenőrzése számszakilag, illetve hogy az átadott dokumentációk megfelelnek-e a számviteli törvény előírásainak.

Megállapítható, hogy az előzetes mérleg és eredmény kimutatás a főkönyvi kivonat alapján a pénzügyi és számviteli törvénynek megfelelően lett elkészítve. Idézem a cégünk könyvelőjének és adószakértőjének válaszát, akik a mérleget és a főkönyvi kivonatokat szintén ellenőrizték: „Átnéztük, és teljesen korrektül van összeállítva.”

Ellenőrzést elvégezte: Forintos Róbert

2.) Tagi kötelezettségek (tagdíj, hajótárolás stb.) befizetésének vizsgálata.

A nyilvántartások ellenőrzésekor figyelmet fordítottunk az elhúzódó kintlévőségekre. Jelentős elmaradás nincs (egy tagunk nem fizette be a 2013-as tagdíjat), a tagdíj befizetés rendezett.

Vizsgálatunk során különös hangsúlyt kapott az előző évek szolgáltatási díjakból – vendégéjszaka, parkolás, vendégek fogadása, stb. – származó bevételeinek összehasonlítása.

Az új teleplátogatási rend miatt a befizetések jogcíme változott.

Összességében a bevétel növekedett. A javulás látható.

Felhívjuk az elnökség figyelmét, hogy a Spartacus SVE területén a téli hajótárolás díja magasabb, mint az azonos évi BAHART díj (ott is folyamatos felügyelet van az elkerített területre).

Megfontolásra érdemes az azonos díj alkalmazása, annak érdekében, hogy ne legyen „elvándorlás”.

Megjegyzés és javaslat az elnökség felé, hogy a szolgáltatási díjak kialakításánál jobban figyeljenek a piaci viszonyokra, hiszen ha a fent említett „elvándorlás” évente csak egy-két tagot késztet a távozásra akkor az a maradó tagokra lényegesen nagyobb terhet ró, mint az éves díjak növelése. Érdemes megvizsgálni az éves összesítő táblázatot, ebből jól láthatóak a tendenciák.

Egyéb javaslat: közmű díjak havi rögzítése további értékelés céljából. Bevezetése azonnal javasolt.

Ellenőrzést végezte: Pfeningberger Ottó

3.)  2013-ben érvényes harmadik féllel kötött szerződések áttekintése, vizsgálata.

A szerződések típusa gyakorlatilag lefedi a Polgári Törvénykönyvben szabályozott összes szerződéstípust. A csoportosítás talán úgy adható meg, hogy

• edzők vállalkozási szerződései (Freeride Club, Gonza Kft, Pannoncoach, Magyar Ingatlanhasznosítási Iroda)

• reklám, szponzori szerződések (Buda-Piért Zrt, Creative Catering Kt., Grepton Zrt, Raiffeisen Bank Zrt stb.)

• bérleti, vállalkozási szerződések (Alutent Bt, Borbély Kert Térkő, II. kerületi Önkormányzat, Klikk)

• egyéb szerződések (Majthényi, MVSZ, Hotel Főnix, S+M Bt stb.)

Megállapítható, hogy a szerződések minősége, jogi cizelláltsága, szerkesztettsége továbbra is jelentős szórást mutat. A támogatói szerződések illetve az edzők megbízási szerződései kimunkáltak, részéletesek, jogilag kifogástalanok. A vállalkozási szerződések, a reklámszerződések egy része elnagyolt, kevésbé kidolgozott, esetleges jogvita esetén kevés támpontot jelentene.

Az elmúlt évhez képest megállapítható, hogy a két nemzetközi verseny hatására megnövekedett a reklámszerződések száma és összegszerűsége, ez örömteli. Kérdéses, hogy a 2014-es évben és azt követően ezen versenyek hiányában sikerül-e a trendet fenntartani.

Megnövekedett a telepen, az apartmanok vonatkozásában bérleti szerződést kötők száma is. Ezek a szerződések is megérdemelnének egy részletesebben kidolgozott mintaszerződés tervezetet, amely egyfajta sillabuszként használható.

A megbízási, vállalkozási, szállítási szerződések esetében szükséges lenne a szerződéshez csatolt teljesítésigazolás, mely a kifizetés feltétele. Ezek nem kerültek részemre elküldésre. Nem tudni, hogy ilyenek egyáltalán rendelkezésre állnak-e.

2014. március 15-én hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény), mely a fentiekben említett szerződések vonatkozásában is jelentős változásokat vezet be. A 2014-ben és azt követően kötendő szerződések megfogalmazására már az idézett jogszabály az irányadó, ezt mindenképpen szem előtt kell majd tartani.

4.)  2013 OP EB és FD VB áttekintése. A két verseny gazdasági és presztízs hozadékának elemzése.

Repülő Hollandi Világbajnokság és Optimist Európa Bajnokság

Az Egylet története során első alkalommal egy esztendőben rendezett meg két jelentős nemzetközi versenyt, amely különleges feladatot jelentet a tagság részére. Mindkét eseményt az Egylet hírnevét öregbítve, szakmailag magas színvonalon sikerült megrendezni.  Mind a parti, mind a vízi rendezés pozitív visszajelzést kapott a hajóosztályok nemzetközi szövetségeitől, megfelelő alapot teremtve jövőbeni pályázathoz sikeréhez.

A Repülő Hollandi Világbajnokság összes bevétele 12.016.042 Ft, kiadása 6.222.213 Ft, az egyenleg +5.793.829 Ft volt.

Az Optimist Európa Bajnokság összes bevétele 72.665.523 Ft, kiadása: 54.671.541 Ft, amely összeg tartalmazza a 2014-ben a Nemzetközi Optimist Osztályszövetség részére fizetendő 6540 EUR licence költséget. A verseny egyenlege +17.993 982 Ft volt.

A két verseny összesen 23.8 millió forint pozitív egyenleggel zárult, mely összeg példanélküli az Egylet életében.

Az események pénzügyi elszámolása megfelelő, transzparens volt.

A nemzetközi versenyek megrendezése megfelelt Alapszabályban és az Elnöki programban foglaltaknak, a közös munka által erősítette a közösségi szellemet és kiemelkedő módon hozzájárult az Egylet bevételeihez.

Ifjúsági és versenysport – utánpótlás nevelés. Célok és eredmények.

Az Ellenőrző Bizottság megállapítja, hogy az Egylet ifjúsági és utánpótlás neveléssel kapcsolatos 2013-as tevékenysége megfelelt az Alapszabálynak, 2013.04.03-án megtartott közgyűlésen elfogadott 2013-as Gazdálkodási tervnek és „Ifjúsági Sport, Utánpótlás nevelés” dokumentumban foglaltaknak.

Az ifjúsági és utánpótlás nevelés ún. nettó költségei a beruházásoknak, a befizetett versenyzői díjaknak és a külső támogatásoknak (lásd MVSZ) összes ifjúsági költségből történő levonásával határozhatók meg.

A 2013-ra elfogadott költségterv nettó összege 13.815.350 forint volt. Ezzel szemben a nettó tény költségek 11.609.860 forintot tettek ki, jelentős megtakarítást eredményezve.

A nettó tényköltségeknél nem lett figyelembe véve az ifjúsági versenyzők által 2013-ban befizetett tagdíjak összege, ami 3.230.000 forintot tett ki.  Ez alapján megállapítható, hogy az ifjúsági versenyzés a tagság része ténylegesen 8.4 millió forint ráfordítást jelentett az elmúlt évben.

Az új finanszírozási rendszerben az ifjúsági nettó költségek közel 2 millió forinttal csökkentek 2012. év megfelelő költségeihez viszonyítva, miközben megnövekedett a versenyzői és edzői létszám. Ez megfelel az ifjúsági versenyzés tavalyi évben bevezetett, új működési modelljének.

Az edzőkkel kötött szerződések, a teljesítésigazolások és beszámolók megfelelőek voltak, lehetővé teszik a megnövekedett létszámú edzői tevékenység követését. Feladat: Az edzői szerződésekben meg kell jelölni az edző tevékenységkörébe tartozó hajóosztályt(-okat).

5.) Az Egylet pénz- és vagyonkezelésének vizsgálata során felmerültek kérdések és javaslatok az elnökség felé.  Az egyleti tulajdon megóvása érdekében szükséges intézkedésekre javaslat.

”Az Egylet vagyontárgyai értékmegőrzéséhez szükséges amortizációs alap képzése továbbra sem megoldott, a megújításhoz szükséges alap nagysága nem ismert, így nem biztosított az Egylet állóeszköz állományának tervezett megújítása. Az EB felkéri az Elnökséget, hogy a 2011-ben hozott határozatnak tegyen eleget.”


6.)
A gazdálkodás célszerűségének, szabályszerűségének, az előirányzott bevételek és kiadások teljesítésének évenkénti vizsgálata. Egylet alapszabályszerű és törvényes működésének ellenőrzése.

Az átadott kimutatásokból és beszámolókból  megállapítható, hogy az Egylet gazdálkodása megfelel az Egylet alapszabályában rögzített irányelvekkel. Továbbá megállapítható, hogy az Elnökség munkája megfelel az Alapszabályban foglaltaknak,  az elnökségi határozatok az Alapszabályban meghatározott célokat tükrözik, végrehajtásuk javarészt megtörtént.

Ellenőrzést elvégezte: Forintos Róbert