2008. május 14.

KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV

mely készült a SPARTACUS VITORLÁS EGYLET 2008. május 14. napján 18 órakor a Fővárosi Vízművek Központ (1134 Budapest, Váci út 23-27.) tanácstermében megtartott közgyűlésén.

Karlovits János tiszteletbeli elnök üdvözli a megjelenteket és megállapítja, hogy a közgyűlés határozatképes, mert azon a rendes tagok (87 fő) több mint fele (56 fő) képviselteti magát. Megnyitja a közgyűlést és felkéri a megjelenteket, hogy válasszák meg levezető elnöknek Ignácz Károly elnökségi tagot. A közgyűlés 1 (egy) tartózkodás mellett többségi szavazással levezető elnöknek megválasztotta Ignácz Károlyt.
Ignácz Károly javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg jegyzőkönyvvezetőnek dr. Hingl Viktória ügyvédet, a jegyzőkönyv hitelesítőinek Ambrózy Györgyöt és Ujhelyi Andrást a Szavazatszámláló Bizottság tagjainak pedig Alibán Andrást, D’albini Andrást és Szépfy Zsombort.

1/2008.05.14. Határozat
A közgyűlés a jegyzőkönyvvezetőt egyhangúlag, a jegyzőkönyv hitelesítőket – egy tartózkodás mellett – és a Szavazatszámláló Bizottság tagjait – három tartózkodás mellett – megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.


1. Napirendi pont
A 2008. március 12. napján megtartott közgyűlés érvénytelenségének és az ott meghozott határozatok hatálytalanságának a megállapítása.

A Spartacus Sport Egylet elnöke, Szórádi Róbert köszönti a megjelenteket és tájékoztatja a tagságot arról, hogy az előző közgyűlés nem került szabályszerűen összehívásra. Volt olyan tag, aki egyáltalán nem kapott meghívót és ezért nem tudott részt venni, illetve volt olyan is, aki csak másoktól értesült a közgyűlés időpontjáról.
A tisztségviselők megválasztásánál pedig a Jelölő Bizottságnak tagja volt olyan személy is, aki egyidejűleg az Ellenőrző Bizottságban látott el tisztséget. Ezt a jellegű összeférhetetlenséget pedig az Alapszabály kizárja.
Az Alapszabály rendelkezése szerint:

„A meghívót valamennyi tag részére, a Közgyűlés időpontja előtt legalább 30 nappal, a napirendi pontok és a helyszín megjelölésével, a napirendi pontokhoz kapcsolódó írásos előterjesztésekkel, hagyományos vagy elektronikus postai úton, el kell  küldeni.” (13 § (3) bek.)

A Jelölő Bizottság tagja az Egyletben más funkciót nem tölthet be.” (26 § )

Tekintettel arra, hogy a közgyűlés összehívása nem volt szabályszerű, azon érvényes határozatok sem születhettek. Az így kialakult jogi helyzetre figyelemmel az elnök kéri a közgyűlést, hogy előzetesen szavazzon az előző közgyűlés érvénytelenségének, illetve a meghozott határozatok hatálytalansága ügyében.

2/2008.05.14. Határozat
A közgyűlés – 4 tartózkodás mellett – megállapította a 2008. március 12. napján megtartott közgyűlés érvénytelenségét és az ott meghozott határozatok hatálytalanságát azok meghozatalára visszamenőleges hatállyal.


Ezt követően a levezető elnök ismerteti a közgyűlési meghívóban szereplő napirendi pontokat, amelyek a hozzájuk kapcsolódó beszámolókkal együtt az Alapszabálynak megfelelően 30 nappal a Közgyűlést megelőzően a tagság részére megküldésre kerültek.

A közgyűlési meghívóban szereplő napirendi pontok:

1.) Beszámoló az Egylet 2007-os évadjáról
Előadó: Szórádi Róbert

2.) Alapszabály-módosítási javaslat
Előadó: Szórádi Róbert

3.) Beszámoló 2007. évi gazdálkodásról és a 2008. évi gazdasági terv előterjesztése
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

4.) Ellenőrző Bizottság jelentése
Előadó: Forintos Róbert

5.) 2008. évi tagdíj és belépési díj javasolt mértékének előterjesztése
Előadó: Szórádi Róbert

6.) Tagfelvétel (Ruby Viktor, Süli András, Tenke Éva)
Előadó: Szórádi Róbert

7.) A Fegyelmi Szabályzat előterjesztése
Előadó: Kézai Zsolt

8.) Időközi tisztségviselő-választás: 1 elnökségi és 1 fegyelmi bizottsági tag
Előadó: dr. Marton István

9.) Tájékoztató a versenysportról
Előadó: Ignácz Károly

10.) Tájékoztató az ifjúsági- és utánpótlássportról
Előadó: dr. Polgár Csaba

11.) Az év kormányosa, az év manschaftja, az év ifjúsági sportolója, az év csillaghajósa és “A közösségért végzett munkáért”  díj átadása
Előadó: Karlovits János

12.) Egyebek: Rövid tájékoztató a júniusi Star EB-ről
Előadó: Erdélyi Béla

A napirend módosítására, kiegészítésére javaslat érkezett.

+ Oláh László napirend előtt javasolja, hogy a tagfelvétel kérdésében titkos szavazással döntsön a közgyűlés.

A közgyűlés levezető elnöke tájékoztatja a tagokat az alapszabály rendelkezéseiről, miszerint:
„A Közgyűlés általában nyílt szavazással hozza meg döntéseit. A Közgyűlés az Elnököt, az Elnökség, valamint az Ellenőrző Bizottság tagjait titkos szavazással választja meg. 
Titkos szavazást kell elrendelni abban az esetben, ha azt a Közgyűlés jelenlévő tagjainak legalább egynegyede kívánja.” (17 § (4) bek.)

Ezt követően a közgyűlés – 5 igen és 4 tartózkodás mellett –

3/2008.05.14. Határozat
döntött arról, hogy a tagfelvétel kérdésében a döntését – az alapszabályban foglaltaknak megfelelően – nyílt szavazással hozza meg.

Ezt követően  a közgyűlés – egyhangúlag –

4/2008.05.14. Határozat
döntött arról, hogy a napirendi pontok közül a tagfelvétel kerüljön először megtárgyalásra, egyebekben elfogadta a napirendi pontokat.


1. Napirendi pont:
Tagfelvétel. 

A közgyűlés nyílt szavazással

5/2008.05.14. Határozat
Süli Andrást és Ruby Viktort egyhangúlag, Tenke Évát 52 igen és 1 tartózkodás mellett mellett a tagjai sorába felvette.

Sánta Enikő tagfelvételi kérelmét időközben visszavonta, részére az előzetesen befizetett belépési díj visszautalásra került.

Ezt követően az Egylet elnöke, Szórádi Róbert javasolja, hogy a következő napirendi pontokat, tekintettel arra, hogy az azokkal kapcsolatos részletes beszámolót a tagság már megismerte, csak rövidített formában ismertessék, illetve az azóta eltelt időszak vonatkozásában az  érintettek  tegyenek kiegészítést.


2. napirendi pont:
Beszámoló a Spartacus Vitorlás Egylet 2007-es évadjáról.
Előadó: Szórádi Róbert

Az új elnököt és elnökséget a tagság a 2007. február 20-i közgyűlésen választotta meg. Az új elnökség az ügyek átvétele után nyáron kidolgozta és a 2007. szeptember 1-i közgyűlésen a tagság elé terjesztette a Spartacus Vitorlás Egylet 2007-2011-es Programját. A programot a közgyűlés a beterjesztett tartalommal egy tartózkodás mellett elfogadta (lásd 3/2007.09.01. sz. Határozat).

Az Elnökség az Egylet Alapszabályának és Programjának megfelelően, alapvető feladatának az Egylet vagyonának megőrzését és bővítését, a sport és szabadidős tevékenység támogatását, az Egylet hagyományainak gondozását tekinti. A feladatok végrehajtását a különböző kérdéskörök szerint tekintjük át.

Változások a működési módban

A megújult elnökségben a feladatok az alábbiak szerint kerülnek felosztásra:

Elnöki irányítás Szórádi Róbert
Rendezvények (pl.: FINN EB) Argay Béla
Szponzorok Haranghy Csaba
Gazdasági ügyek, építkezés Gáborjáni Szabó Gábor
Utánpótlássport Polgár Csaba
Versenysport Ignácz Károly
PR, sajtó Bóna Gábor

2008. év elején Haranghy Csaba lemondott elnökségi tagságáról, ezért a mostani közgyűlésen időközi választást kell tartanunk.

A gazdálkodási és adminisztratív irányítás megerősítése érdekében az elnökség 2007. őszétől megbízta ügyvezetői konzultánsként Újhelyi Andrást többek között a következő feladatok elvégzésével:

1. Az egylet szerződéses jogviszonyainak rendszerezése, a teljesítések ellenőrzése;
2. Az adminisztrációs és gazdálkodási rendszer áttekintése, hatékonyabbá tétele, és naprakész nyilvántartások megszervezése;
3. A szolgáltatások rendszerezése és optimalizálása, azok kiszámlázásának megszervezése, és az elvárható összegek beérkezésének ellenőrzése;
4. A telep rendjének, biztonságának és tisztaságának (leltári nyilvántartásokkal) megszervezése.
5. Az ügyvezetői konzultáns az elnökségnek rendszeres beszámolási kötelezettséggel tartozik.
6. Újhelyi Andrásnak a fönti megbízás miatt le kellett mondania FB tagságáról, ezért a mostani közgyűlésnek új tagot kell választania a Fegyelmi Bizottságba is.

Az elnökség áttekintette a különböző tagsági viszonyokat, és ennek nyomán egy Alapszabály módosítási javaslatot terjeszt a közgyűlés elé.
Régóta húzódik az új Fegyelmi Szabályzat elfogadása, amelyet szintén a mostani közgyűlésen tervezünk pótolni a benyújtott javaslattal.

Tagi hozzájárulás

A tagoknak az Egylet működtetéséhez történő hozzájárulása az új Programnak megfelelően az infláció mértékével fog emelkedni. A 2007. évi infláció kereken 8%-os volt, az elnökség 2008-as tagdíjra tett javaslata 7,5%-os emelést jelent.
A szolgáltatási díjak meghatározásánál a szolgáltatással arányos hozzájárulás elvét követve kisebb módosításokat és pontosításokat tettünk.
Régi problémát jelent a tagi hozzájárulások nem megfelelő befizetése (nem határidőre, nem jó összeget, késés esetén kamat nélküli). Az elnökség e helyzet megváltoztatását tűzte ki célul, ezért már 2007-ben megkezdte a szolgáltatásokhoz kapcsolódó nyilvántartások összeállítását és ellenőrzését (pl. hajótárolási rend, vendégkönyv), valamint 2008-ban a befizetés módjában is módosításokat tervez.
A nevezési díjak esetében az összegyűlt jelentős kintlévőségek, azaz tagi nem fizetések miatt az elnökség radikális lépésre kényszerült: 2008-tól nem fogja azokat a tagokat versenyekre benevezni (és helyettük a nevezési díjat kifizetni), akinek előző év(ek)ből ilyen tartozásuk van, és azt felszólítás ellenére sem rendezik (lásd E11/2008. sz. határozat).

Működés

A 2007. évet meghatározó konyha-étterem/ apartman építési beruházásunk lezárult, a létesítményekre a használatbavételi engedélyt megkaptuk. Ezután az elnökség a büfé üzemeltetésére nyílt pályázatot írt ki, február végi beadási határidővel, a 4 beadott pályázat elbírálása folyamatban van.
2007. novemberében a földvári telepen új platánok telepítésére került sor.
2008. évben a verseny- és ifjúsági sporthoz és az utánpótlás-neveléshez kapcsolódó beruházásokat tervezünk, illetve indítottunk el. A kis gumi motoroshoz egy új 50 LE-s Yamaha motor beszerzése megtörtént. Néhány tagtársunk egyedi tagi hozzájárulását is felhasználva egy darab – két 470-es plusz egy gumi motoros szállítására alkalmas – utánfutó legyártását megrendeltük.
A gyerektáborok elhelyezési körülményeinek javítására az alsó hangárok bútorzatának (új emeletes ágyak, szekrények), valamint a stégek balesetveszélyes fa pallóinak cseréjéhez szükséges beszerzéseket az elnökség elindította. A stég felújításához a tagok segítségére is számítunk: a stég-jegy vásárlási akció keretében.

Versenysport és Utánpótlás nevelés

A versenysport támogatásában folytattuk az előző elnökség által elindított programot, de támogatott versenyzőinknek nem sikerült olimpiai kvótát szerezniük Pekingre. Az új helyzetben ennek megfelelően a versenysportra szánt összegből többet tervezzünk az ifjúsági csoportra költeni, amit az is indokol, hogy sikeres és támogatható versenyzőink még ebbe a korosztályba tartoznak. Természetesen továbbra is támogatást nyújtunk az Egylet legsikeresebb vitorlázóinak, a Majthényi-Domokos kettősnek.
Az elnökség 2007-ben felmérte az Egylet versenyzői utánpótlásának helyzetét és megállapította, hogy e területen a korábbi években nem sikerült előre lépnünk. A megoldás érdekében három irányban határoztuk meg az utánpótlás és ifjúsági sportban a továbblépés lehetőségét: az utánpótlás táborok rendszerének átalakítása; az edzői struktúra átalakítása; infrastruktúra javítása, eszköz beszerzések.
Az utánpótlás táborok hatékonyságának javítására – a Versenyzők Tanácsának szakmai támogatásával – a 2008-ban a hagyományos saját (Dinó) táborok megtartása mellett szerződést kötöttünk a Körte SE-vel négy gyerektábor lebonyolítására.
2008-ra a serdülő és ifjúsági hajóosztályainkat (Opétól a 470-esig) egészében lefedő edzői struktúrát alakítottunk ki, lényegében azonos edzői költségek mellett (Goszleth Marcell: 420-as és 470-es; Szépfy Zsombor: utánpótlás, OP, Laser). Mindkét edző elkészítette a 2008-as edzés- és versenyprogramot, amit meghatározott költségkerettel együtt az elnökség ez év januári és februári ülésén jóváhagyott.
Tervezzük a Tengeri Nagyhajós Bajnokságon egy (vagy akár több) önálló sparis hajó elindítását, külön szponzori támogatással. A projektet az elnökség részéről Bóna Gábor szervezi.

Klubélet

Az Egylet tagjai örvendetes módon élénk klubéletet élnek, mind a balatonföldvári telepen, mind egyéb közös megmozdulások keretében.
Az Egylet belső és külső információs forrása a klub internetes weboldala. A weboldal működtetésének “átvétele” nem volt zökkenőmentes, és az új helyzetben kezelői fejlesztéseket kellett végrehajtanunk a napi működtetés biztosításhoz.
A weboldal azonban soha nincs “kész”, folyamatos javításokat, kiegészítéseket és fejlesztéseket igényel, amely munkához ezúton is kérjük Egylet tagjainak aktív részvételét.

Versenyrendezés
A versenyrendezést továbbra is kiemelt jelentőségű tevékenységnek tekintjük, mely tevékenység – az ifjúsági és serdülő versenyek kivételével – az egyik legfontosabb bevételi forrásunkat képezi. A sikeres 2007. évi Finn EB után 2008-ban a Csillaghajó Európa Bajnokság következik. Tanulva az előző év hibájából, idén külön figyelmet fordítunk arra, hogy a nemzetközi verseny alatt az internetes megjelenés is megfelelő legyen.

Vállalkozási tevékenység

A szolgáltatásaink közül a gyerektáborok kettős funkciót töltenek be, egyszerre szolgálják az ifjúság nevelés és a nyereség termelés céljait. A fent jelzett új struktúrában (lásd Versenysport és Utánpótlás nevelés blokkban) ez nem változik, azaz a különböző gyerektáborokból a korábbi évekhez hasonló bevételre számítunk.
A legfontosabb bevételeink a versenyrendezéshez, illetve az azokhoz kapcsolódó szponzorrációhoz kötődnek. A 2007. évi FINN Európa Bajnokságot nyereséggel zárhattuk, mert sikerült elnyerni az ÖTM 6 millió forintos támogatását. A 2008. évi Csillaghajó Európa Bajnokság fő szponzorával, az OVB-vel sikerült megállapodni és a szerződést aláírni, bruttó 10 millió Ft támogatásról.
2008. év elején az elnökség a büfé üzemeltetésére nyílt pályázatot írt ki, amelyre ismereteink szerint több pályázó is lesz, így az ebből származó bevételünk magasabb lehet a korábbi éveknél.

Kérem az Egylet tagjait, hogy beszámolómat észrevételeikkel, javaslataikkal egészítsék ki, majd fogadják el, és a továbbiakban is nyújtsanak segítségét az Egylet Programjának végrehajtásához.

Kiegészítés:

Az elnök előadja, hogy előző – érvénytelen – közgyűlés időpontjában még nem volt végleges és lezárt mérleg, ezért nem állt rendelkezésre elégséges adat az Ellenőrző Bizottság részére.  Azóta a mérleg természetesen elkészült, melyet átadtak az EB részére. Javasolja, hogy ezentúl májusban tartsák meg a közgyűléseket. Tenke Tibor – előző elnök – arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egylet gazdálkodásának, illetve a működées tervezésének elengedhetetlen feltétele, hogy minél hamarabb legyen lezárt mérlege, továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy az alapszabály a következő évi tagdíj mértékének meghatározására is március 15. napját írja elő.
Forintos Róbert, az Ellenőrző Bizottság elnöke javasolja, hogy erre az Elnökség szeptemberben tegyen javaslatot, melyet az ősszel magtartandó közgyűlés fogadjon el.

Az elnöki beszámoló kiegészül még azzal a felvetéssel, hogy az Egylet is állítson hajót az Adrián most már minden évben megtartandó tengeri nagyhajós bajnokságra. Ennek megszervezésére Bóna Gábort kérték fel.

A Közgyűlés az elnöki beszámolóról az Ellenőrző Bizottság beszámolója után szavazott.


3. napirendi pont:
Beszámoló 2007. évi gazdálkodásról és a 2008. évi gazdasági terv előterjesztése
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

1. 2007-es gazdálkodásunknak két meghatározó eleme volt, a konyha-étterem/ apartman beruházás, illetve a FINN EB.
2. Az építési beruházásunk koncepciója szerint az apartmanok finanszírozását a későbbi bérlők befizetéseiből, még a konyha-étterem megvalósítását az Egylet bevételeiből valósítottuk meg. Meg kell említeni, hogy ezt a fejlesztést két egyleti tagunk által befizetett összegek teljes egészében lefedték.
3. A fejlesztéssel adódtak járulékos költségek, melyeket az Egyletnek az éves, rendes költségvetéséből kellett finanszíroznia, mely költségek megterhelték a 2007-es gazdálkodást. Itt megemlítenénk az elektromos hálózat bővítés, a tűzjelző és tűzvédelmi rendszer kialakítási költségeket. A pluszkiadások az egész beruházásnak csak 4%-át tették ki, de emiatt az év végén fel kellett használni a tartalékokat.
4. Az épületekre megkaptuk a használatbavételi engedélyt. A következő közgyűlésen dönteni kell a versenyzői szállások bővítési tervéről.
5. A FINN EB.-t nyereséggel zárhattuk, mert sikerült elnyerni az ÖTM 6 millió forintos támogatását.
6. Gazdálkodásunk a terveknek megfelelően folyt le, éves (cash flow szemléletű) bevételünk 108 millió, még kiadásunk 113 millió HUF volt.
7. 2008-as évre 55,5 milliós bevétellel és 48,3 milliós kiadással számolunk. 2008-ban terveink szerint nyereséget tudunk elkönyvelni, melyet részben egy kb. 7 milliós tartalék képzésére fordítunk. 2008-ra állami támogatási bevételt nem terveztünk, de reményeink szerint erre is van reális esélyünk.

Kiegészítés:
• Az Egyletnek 108 M/Ft. bevétele és 113 M/Ft. kiadása volt, mely egyértelműen a “beruházás- apartman értékesítés” bevételeiből, illetve a vállalkozói díjakból áll elsődlegesen.  A következő évben ennek a felével számol az Egylet.
• 3 M/Ft-ot meghaladó nyereségadó befizetési kötelezettség állapítható meg, mely elsődlegesen a vállalkozói tevékenységhez  és az ÁFA visszaigénylési jogosultsághoz kapcsolódik  (apartman építés stb.).
• Kérdésre: mennyi volt az apartman beruházás értéke: 70 M/Ft. + Áfa szerződés szerint, melyből 1 M/Ft. a visszatartás. Ehhez járult még további 4% kiadás, mely a közműfejlesztésből, a konyhafelszerelésből, apróbb tételekből, csatorna kialakítás stb. költségeiből tevődött össze.


4. napirendi pont:
Ellenőrző Bizottság jelentése
Előadó: Forintos Róbert

Az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről az alapszabályban meghatározottak szerint. A feladatok elvégzése érdekében az ellenőrző bizottság 2007. november 27-én tartotta meg a rendes éves közgyűlés előtti ülését és meghatároztuk a 2007-es főbb vizsgálati szempontokat: (a jegyzőkönyv az elnökség részére megküldve).

A vizsgálati szempontok:

a) az Egylet által kötött szerződések áttekintése: munkaszerződések, szolgáltatási szerződések, szponzori szerződések, vállalkozási szerződések, eseti megbízási szerződések (felelős: Dr. Horváth István)
b) Egylet kiemelt versenyinek átfogó ellenőrzése. 2007-ben Finn EB (felelős: Tenke Tibor)
c) Tagi kötelezettségek, szolgáltatások befizetésének ellenőrzése: Versenyző tagok, Telepi látogatók, Tagok – “kék” könyvek viszonya, Késedelmi kamatok befizetésének ellenőrzése(felelős: Pfeningberger Ottó)
d) Könyvelési-számviteli ellenőrzés: Mérleg-főkönyv, Bizonylatok, számlák ellenőrzése, Nyilvántartások ellenőrzése (felelős: Ziegler János)
e) A versenysport támogatásnak az Egylet koncepciójához való viszonya (felelős: Forintos Róbert)

Megállapításaink, észrevételeink:

Mindannyiunk számára ismert, hogy 2007. február 20-án a közgyűlés új elnökséget választott. Mint tudjuk, általában a változtatások először visszavetik egy szervezet működését, így ezt az egylet sem tudta elkerülni. Ennek ellenére megállapítható, hogy az Elnökség munkája megfelel az alapszabályban foglaltaknak, az elnökségi határozatok az alapszabályban meghatározott célokat tükrözik, végrehajtásuk javarészt megtörtént.

a) Az Egylet által kötött szerződések áttekintése:

Az átadott szerződések alapvetően három kategóriába sorolhatóak:
Szponzori szerződések
Sportolói támogatási szerződések
Egyéb ( megbízási, bérleti, adásvételi stb.)
A szponzori szerződésekkel kapcsolatban megállapítható, hogy azok szakmai színvonala jelentősen javult, egyre több olyan szerződést lehet fellelni, amelyek megfogalmazásban, tartalomban az általunk a korábbi években etalonként megjelölt Raiffeisen Zrt. szponzori szerződéshez méltóak.
Ilyen például az OVB Kft.-vel és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal kötött szerződés. Az azért megjegyezhető, hogy továbbra is fellelhetőek a korábbi gyakorlatnak megfelelő, két pontból álló szponzori szerződések is (pl. IDG, Cél Motors), ezeket a jövőben javasoljuk kijavítani.
A versenyzőkkel kötött támogatási szerződések körében megkaptuk a Vígh – Perjés, Bakóczy – Joó, Majthényi – Domonkos egységekkel, illetve Ambrózy Petivel kötött szerződéseket. Ezen szerződések precízen, korrekten megírtak, részletesen tartalmazzák a támogatott versenyzők jogait és kötelezettségeit, a támogatási összeg kifizetésének feltételeit.
Az egyéb szerződések körében említésre méltó a Gleit Kft.-vel kötött megbízási szerződés, amely valójában Szépfy Zsombor serdülő és ifjúsági edzői szerződése.
Ezen szerződések esetében szóban ellenőriztük a szerződések betejesedését is , azok teljesítése megtörtént. Javasoljuk, hogy az ilyen típusú szerződésekhez a nyomon követhetőség és az ellenőrizhetőség érdekében készüljön un. “teljesítés igazolás” is.

A könyvelés ellenőrzése során három tárgykörben (oktatási költségek, megbízási díjak, vállalkozás díjak) kértük a kifizetett díjakhoz tartozó szerződéseket. Sajnos az átadott szerződések rendszertelenek, így nem összevethetőek a könyveléssel. Kérdésünkre azt az információt kaptuk, hogy a megadott tételekhez csak bizonylatok tartoznak. Meglátásunk szerint a nyilvántartásoknak ez a része mindenképpen alul dokumentált és hiányos. Kérjük a T. Elnökséget, hogy a könyvelési bizonylatok és szerződések átláthatósága érdekében tegyen további erőfeszítéseket.

b) Egylet kiemelt versenyinek átfogó ellenőrzése: A 2007 évi Finn Európa Bajnokság pénzügyi ellenőrzése:

Megállapítható, hogy a nyilvántartások és bizonylatok rendszertelensége miatt az ellenőrzést nem lehetett lefolytatni.

c) Tagi kötelezettségek, szolgáltatások befizetésének ellenőrzése:

A tagdíjbefizetések nyilvántartása rendben van, könnyen nyomon követhető. Sajnálattal megállapítható azonban, hogy a tavalyi évhez képest romlott a tagok fizetési morálja. A határidőre történő befizetés a Tagok 45%-nal került teljesítésre, 55% késedelmesen teljesítette kötelezettségét! Jelenleg is 638 ezer forint a tagok tartozása az egylettel szemben! Úgy gondoljuk, hogy ez megengedhetetlen.
Nyomatékkal megkérjük azon tagtársainkat, akiknek hosszabb ideje rendezetlen adóssága van az Egylet felé, hogy azt záros határidőn belül rendezzek. Ezzel tartoznak az Egyletnek es a többi tagtársuknak is!
Évről évre felmerülő probléma az un. Vendégéjszakák nyilvántartása, azok fizetésének teljesítése. 2007-ben a megemelkedett szolgáltatási díjak ellenére a 2006-os 1,5 millió Ft-ról 1,112e Ft-ra csökkent a bevétel!
Ez két következtetést enged meg, vagy népszerűtlenebb lett a Spartacus Vitorlás Egylet a vendégek körében, vagy a tagok fizetési morálja ismételten romlott! Érdemes ezen elgondolkozni és nem ellenőrzésekkel, szankciókkal megteremteni a reális bevételt, hanem a tagok tőlük elvárható fegyelmezettségére bízni ezt a kényes kérdést!
(Dr. Polgár Csaba: Az apartmannok használata miatt csökkent a vendégéjszaka díjak bevétele!)

Más, évről évre felmerülő probléma, amit az Elnökség részére tolmácsolni vagyok kénytelen:
Az Egylet alapszabálya szerint:
“A tagsági díj mértékének meghatározásakor arra kell törekedni, hogy amennyiben azt a teljes tagság befizeti, úgy a többi tagi kötelezettséggel együttesen fedezze az Egylet folyamatos alapműködéséhez szükséges várható tárgyévi kiadásokat.” (30. § 2.)
Az Elnökségnek érdemes lenne ebből a szempontból egy felmérést készítenie, hogy a tagi kötelezettségekből származó bevételek (évente 20 millió forint feletti összeg) hogyan viszonyulnak az alapműködés kiadásaihoz, szükséges-e ilyen mértékű éves díjemelést végrehajtani.

d) Könyvelési-számviteli ellenőrzés:

Az Ellenőrző Bizottság kiemelt feladata az egylet könyvelésének időszakos áttekintse, az éves pénzügyi beszámoló és a mérleg elfogadása.
Sajnos az ellenőrzést végző EB tagunk a könyvelési adatokat hiányosan, több részletben és későn kapta meg. Az átadott anyagokból kiderült, hogy a főkönyvi kivonat csak 2007. májustól áll rendelkezésre, így a mérleg értelmezhetetlen.
Kérjük a T. Elnökséget, hogy a 2007-es javított könyvelési anyagokat és a mérleget legkésőbb május 15.-ig juttassa el az Ellenőrző Bizottság részére.
További észrevételek, javaslatok:
Megállapítható, hogy az adók és járulékok befizetésében nagyon jól állunk, több helyen jelentős túlfizetésben vagyunk! Javaslat, hogy átvezetéssel illetve beszámítással közelítsünk a 0-hoz, ne gazdagítsuk feleslegesen az államháztartást.
A 2007-es év első 4 hónapját mielőbb össze kell vezetni az átadott könyveléssel.
A szerződéseket egy helyen kellene tartani, hogy bármikor bele lehessen tekinteni.
A korábbi tételeket, mielőbb ki kell a főkönyvi kivonatból vezetni.
A számlatükröt a 2008-as évtől át kellene alakítani, törekedve arra, amit az előző Elnökség fontosnak tartott, azaz hogy a tevékenységek nyereségességét tükrözze.
Javaslom, hogy a hatóságoktól próbáljunk részleges használatbavételi engedélyt kérni, hogy a már megépült beruházásokat el lehessen kezdeni amortizálni.
Javasolnám, hogy az üzemanyag nyilvántartásokat pontosabban vezessék.

e) A versenysport támogatásnak az Egylet koncepciójához való viszonya

Sajnálatos módon a 2007-es évben mindössze három egység volt arra érdemes, hogy az Egylet pénzügyi támogatását élvezze. Ők javarészt teljesítették a tőlük elvárt eredményeket. Ezúton is gratulálunk nekik.
Megállapítható, hogy az ifjúsági és utánpótlás nevelésben a megtett erőfeszítések nem vezettek eredményre, sajnos ebben a korosztályban nem tudunk felmutatni eredményeket. Reméljük, hogy az edző és koncepcióváltás a 2008-as évtől új lendületet ad az egylet ilyen irányú, az alapszabályban is rögzített törekvésének.

Az Ellenőrző Bizottság elnöke kéri beszámolójának elfogadását.

Gáborjáni Szabó Gábor: Az EB által jelzett kifogások részben jogosak. Májusban könyvelőváltás, és azzal együtt könyvelési rendszer váltás is történt, ezért a tavalyi mérleg a közgyűlés idejére nem készülhetett el. A Finn EB terv – elszámolása rendben van, a bizonylatokat azonban be kellett adnunk az ÖTM-elszámoláshoz, ezért jelentett nehézséget azokat az EB kérésére újra előszedni.
Felvetődik még, hogy részletesebb, illetve más típusú gazdasági beszámolóra lenne szükség, mert a kiküldött cash-flow táblázat önmagában nem értelmezhető. A lényeges dolgokat, pl. tagi hozzájárulás mértéke, összevetve a működési költségekkel, ki kellene emelni, illetve
az egész táblázat helyett pár lényeges adattal kellene jellemezni az adott évet.

Kiegészítés:

• Az EB elnöke továbbra is felhívja a figyelmet egyes szerződések kezdetleges voltára.  Javasolja, hogy a kifizetésekhez kerüljön sor az elnökség részéről teljesítésigazolás kiadására.
• Javasolta továbbá, hogy az éves tagdíjak késedelmes befizetését az elnökség/közgyűlés kösse határozottabb szankciók bevezetéséhez. Ugyancsak felhívja a figyelmet a szerződések és a bizonylatok ‘egy helyen’ történő kezelésére, ily módon a hozzáférés megkönnyítésére. Felhívta a figyelmet, hogy ‘számlatükör’ szükséges a pontosabb ellenőrzéshez.

Hozzászólások:
Ignácz Károly: Elnökségi döntés született arról, hogy az Egylet nem nevezi a versenyeken azokat, akiknek az előző évből ilyen tartozásuk van.
Szórádi Róbert elnök elmondja, hogy az összes tartozás 1.1 M/Ft.

6/2008.05.14. sz. Határozat
A közgyűlés többségi szavazással, 1 tartózkodás mellett elfogadta a Szórádi Róbert által előterjesztett beszámolót a Spartacus Vitorlás Egylet 2007-es évadjáról.

7/2008.05.14. sz. Határozat
A közgyűlés többségi szavazással, 2 tartózkodás mellett elfogadta az Ellenőrző Bizottság beszámolóját.


5. napirendi pont:
Alapszabály-módosítási javaslat.
Előadó: Szórádi Róbert, dr Hingl Viktória, Ignácz Károly

A meghívóval együtt kiküldött Alapszabály-módosítási javaslatok (a javaslatok vastag betűvel szedve).

A./       GYERMEK HATÉVES KORÁIG – TAGDÍJFIZETÉSI KEDVEZMÉNY – SZAVAZATI JOG KORLÁTOZÁSA

8.§ /2./“Az Egylet rendes tagja lehet minden olyan magyar és nem magyar állampolgár, aki belépési nyilatkozatában az Egylet Alapszabályát és Házirendjét elfogadja, a tagsági viszonyból eredő kötelezettségek teljesítését vállalja, a mindenkor érvényes belépési díjat befizeti.”
szöveg kiegészítése:
“Gyermekek hat éves korukig mentesülnek a tagsági díj fizetése alól: a tagdíjfizetési kötelezettség attól az évtől kezdve vonatkozik rájuk, amelyikben betöltik a hetedik életévüket. A tagdíjfizetés alóli mentesség idején a tag (és képviselője) a közgyűlésen szavazati jogával nem élhet.”

9.§ /3./f.“Rendes tag közeli hozzátartozói valamint a kilenc évet meghaladó versenyzői tagsággal rendelkező versenyző tagjai számára az Egylet kedvezményes felvételi lehetőséget biztosít.
A felvételt kérő személy írásos felvételi kérelmet és nyilatkozatot nyújt be az Elnökséghez arról, hogy elfogadja az Alapszabályban foglaltakat, valamint kifejezi szándékát, hogy a belépési díjat kész megfizetni.. Ha nincs tiltakozás a 60 nap elteltével, a tagjelölt automatikusan próbaidős taggá válik. A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a belépési díj és a tagsági díjjal azonos nagyságú, és azt helyettesítő próbaidős tagsági díj összegeit.”

Szöveg kiegészítése:

„Gyermekek hat éves korukig mentesülnek a próbaidős tagsági díj fizetése alól: a tagdíjfizetési kötelezettség attól az évtől kezdve vonatkozik rájuk, amelyikben betöltik a hetedik életévüket.”

A közgyűlést megelőzően több vélemény érkezett az elnökséghez, miszerint a tagnak csak 18 év fölött legyen szavazati joga, vagy ne legyen olyan tagnak szavazati joga, aki nem fizet tagdíjat. stb.
A szavazati jog korlátozásával kapcsolatosan az eljáró ügyvéd a következőkről tájékoztatja a megjelenteket:

 Az egyesületekre a Ptk.  61-65 §-ai, valamint az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény rendelkezései az irányadók.
A jogszabályokban konkrétan nem található kizáró rendelkezés, a bírói gyakorlat és egy 1997.95. számú Bírósági Határozat azonban a következőket mondja k :

„Biztosítani kell a szervezet demokratikus, önkormányzati elven történő működését és elősegíteni a tagok jogainak érvényesítését. Az Etv. 9 §-ának b., pontja szerint az egyesület tagja választhat és választható a társadalmi szervezet szerveibe. A választhatóságot illetően a kiskorú tag számára a polgári jogi cselekvőképesség törvényes korlátot teremt az olyan tisztségeknél, ahol a szervezet képviselőjeként eljárva érvényes polgári jogi nyilatkozatokat kell tenni.
Nincs helye azonban a választás, a szavazati jog gyakorlása körében az életkor szerinti megkülönböztetésnek.„

 A kiskorút tehát teljeskörú szavazati jog illeti meg, az nem korlátozható, nem köthető feltételekhez. A képviseleti jogát az alapszabály szerint (is) törvényes képviselője útján gyakorolja.

 Az egyesülési jogban érvényesülő tagegyenlőség elvét sérti, ha az alapszabály életkorhoz köti a tagsági jog gyakorlását. (KGD1995.9. l989. évi II. tv. 9 § b., pont).
Ugyancsak a tagegyenlőség elvét sérti, ha a fizetendő tagdíj mértékétől függően állapítják meg a szavazati jog terjedelmét (1989. II.tv. 6§ (1) bek., 9 § b) pont).

A tájékoztatót követően Ignácz Károly, a módosítás előterjesztője a javaslatát a rendes tagok vonatkozásában visszavonta, fenntartotta viszont a pártoló tagok vonatkozásában.

Felmerül az „ifjúsági tagság” intézményének bevezetése (Faragó Gábor), illetve ez ugyancsak analóg a „szünetelő” tagság intézményével, ahol a tag szintén nem szavazhat.

8/2008.05.14. sz. Határozat
A közgyűlés 52 igen szavazattal, 1 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadta az Alapszabály9.§ /3./f. pontjainak az előterjesztés szerinti módosítását.

B./  BELÉPÉSI DÍJ MEGFIZETÉSE

9 § c/ Rendes tag felvétele

A próbaidős tagság időtartama a tagnyilvántartó könyvbe történt bejegyzés napjától számított egy év – de legkésőbb a tagfelvételéről szóló következő közgyűlés időpontjáig tart. Az egy év eltelte után az Elnökség javaslatot tesz a legközelebbi Közgyűlésnek a próbaidős tag felvételére rendes taggá. A Közgyűlés a felvételről kétharmados többséggel dönt. Ha az Elnökség nem javasolja, vagy a Közgyűlés elutasítja a rendes taggá történő felvételt, úgy a már befizetett belépési díjat 15 napon belül a próbaidős tagnak vissza kell fizetni. A próbaidős tag kamatra nem tarthat igényt. A próbaidős tagság a belépési díj visszafizetésével megszűnik.

Javaslat a fenti mondat módosítására

A próbaidős tagság időtartama a tagnyilvántartó könyvbe történt bejegyzés napjától számított egy év – de legkésőbb a tagfelvételéről szóló következő közgyűlés időpontjáig tart. Az egy év eltelte után az Elnökség javaslatot tesz a legközelebbi Közgyűlésnek a próbaidős tag felvételére rendes taggá. A Közgyűlés a felvételről kétharmados többséggel dönt. Amennyiben a Közgyűlés megszavazza a próbaidős tag rendes tagként történő felvételét, a belépési díjat a közgyűlési határozattól számított 15 napon belül a tagnak be kell fizetni.Amennyiben a tag belépési díj fizetési kötelezettségének eleget tesz, rendes tagnak minősül, amennyiben 15 napon belül nem fizeti meg a belépési díjat, próbaidős tagsága megszűnik illetve nem válik rendes taggá.

 Több hozzászólást követően (Ignácz Károly, Tenke Tibor, Kézai Zsolt) az Egylet elnöke javasolja, hogy ebben a kérdésben halasszák el a döntést egy jogilag és gazdaságilag is megalapozott és felvállalható megoldás érdekében.

További, már az előzőekben említett alapszabály módosítási javaslat érkezett arra vonatkozóan, miszerint az Elnökségben illetve a bizottságokban a négy éves mandátum lejárta előtti megüresedés esetén a megválasztott új tagok mandátuma csak az általános tisztújítással megválasztott tagok négyéves mandátumának lejáratáig tart.

C./ AZ ELNÖKSÉG ÉS A BIZOTTSÁGOK MANDÁTUMÁNAK PONTOSÍTÁSA

a) Elnökség

Javaslat két új bekezdés beszúrására:

20.§ /5./ Az Elnökségi tagságnak a négy éves mandátum lejárta előtti megszűnése esetén a megüresedett elnökségi hely(ek) betöltése az alábbiak szerint történik:
a./ a Közgyűlés által választott elnökségi tagság megüresedése esetén a következő közgyűlésen időközi választással, a négyévenkénti általános tisztújítás szabályi szerint.
b./ a Versenyzők Tanácsa által delegált elnökségi tagság megüresedése esetén a Versenyzők Tanácsa újabb delegálásával. Amennyiben az Elnökség felhívására a Versenyzők Tanácsa e jogával 30 napon belül nem él, úgy az így megüresedett elnökségi hely(ek)et is a Közgyűlésnek kell időközi választással betöltenie. 
Az ily módon megválasztott vagy delegált elnökségi tag(ok) mandátuma csak az általános tisztújítással megválasztott elnökség négyéves mandátumának lejáratáig tart.
/6./ Az Elnök megbízatásának megszűnése esetén az új Elnök megválasztására rendkívüli közgyűlést kell összehívni. A rendkívüli közgyűlésig tartó időszakra az Elnökség tagjai maguk közül ideiglenes elnököt választanak.

b) Ellenőrző Bizottság

Javaslat két új bekezdés beszúrására:

23.§ /8./ Az Ellenőrző Bizottsági tagságnak a négy éves mandátum lejárta előtti megszűnése esetén a megüresedett hely(ek) betöltése a következő közgyűlésen időközi választással történik, az általános szabályok szerint. Az ily módon megválasztott Ellenőrző Bizottsági tag(ok) mandátuma csak az általános tisztújítással megválasztott Ellenőrző Bizottság négyéves mandátumának lejáratáig tart.

c) Fegyelmi Bizottság

Javaslat új mondatok beszúrására:

24. § végére:A Fegyelmi Bizottsági tagságnak a négy éves mandátum lejárta előtti megszűnése esetén a megüresedett hely(ek) betöltése a következő közgyűlésen időközi választással történik, az általános szabályok szerint. Az ily módon megválasztott Fegyelmi Bizottsági tag(ok) mandátuma csak az általános tisztújítással megválasztott Fegyelmi Bizottság négyéves mandátumának lejáratáig tart.

d) Jelölő Bizottság

A jelenlegi alapszabályi paragrafus:

26. § A Jelölő Bizottság tagjait a rendes tagok bármelyikének javaslatára a közgyűlés választja meg alkalmi jellegűen, a tisztújító közgyűlést megelőző közgyűlésen.
A Jelölő Bizottság 3 tagú, az elnököt saját soraiból választja meg. A Jelölő Bizottság tagja az Egyletben más funkciót nem tölthet be.
A Jelölő Bizottság feladata javaslattétel a közgyűlés részére az Elnök személyére, az Elnökség, valamint az Ellenőrző Bizottság és a Fegyelmi Bizottság tagjaira.

Javaslat a paragrafus új szövegére (módosítások kiemelve):

26. § A Jelölő Bizottság tagjait a rendes tagok bármelyikének javaslatára a közgyűlés választja meg négy évre, a tisztújító közgyűlést megelőző közgyűlésen.  A Jelölő Bizottság 3 tagú, az elnököt saját soraiból választja meg. A Jelölő Bizottság tagja az Egyletben más funkciót nem tölthet be.
A Jelölő Bizottság feladata javaslattétel a közgyűlés részére az Elnök személyére, az Elnökség, valamint az Ellenőrző Bizottság és a Fegyelmi Bizottság tagjaira.
A Jelölő Bizottsági tagságnak a négy éves mandátum lejárta előtti megszűnése esetén a megüresedett hely(ek) betöltése a következő közgyűlésen időközi választással történik, az általános szabályok szerint. Az ily módon megválasztott Jelölő Bizottsági tag(ok) mandátuma csak a tisztújító közgyűlést megelőző közgyűlésen megválasztott Jelölő Bizottság négyéves mandátumának lejáratáig tart.

D./ TEAOR’08 SZÁMOK VÁLTOZÁSA :

Az elnök tájékoztatja a megjelenteket, hogy a 2008. január 01. napján hatályba lépett gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEAOR’08) szerint szükséges az alapszabály tevékenységi köreit átalakítani az alábbiak szerint :

8551’08                Sport, szabadidős képzés
9311’08                Sportlétesítmény működtetése
9312’08                Sportegyesületi tevékenység
93198’08              Egyéb sporttevékenység
9329’08                M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidőd tevékenység
8532’08                Szakmai középfokú oktatás
8551’08                Sport, szabadidőd képzés
8552’08                Kulturális képzés
8559’08                M.n.s. egyéb oktatás
5920’08                Hangfelvétel készítése
6399’08                M.n.s. egyéb információs szolgáltatás
7410’08                Divat- formatervezés
7490’08                M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
7740’08                Immateriális javak kölcsönzése
8230’08                Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése
8291’08                Követelésbehajtás
8299’08                M.n.s. egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás
7311’08                Reklámügynöki tevékenység
7312’08                Médiareklám
3012’08                Szabadidő-, sporthajó gyártása
6820’08                Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése
7911’08                Utazásközvetítés
7912’08                Utazásszervezés
7990’08                Egyéb foglalás
5222’08                Vízi szállítást kiegészítő szolgáltatás
8532’08                Szakmai középfokú oktatás
7120’08                Műszaki vizsgálat, elemzés
5590’08                Egyéb szálláshely szolgáltatás 
7734’08                Vízi szállítóeszköz kölcsönzése
7721’08                Szabadidős sporteszköz kölcsönzése
7722’08                Videokazetta, lemez kölcsönzése
7729’08                Egyéb személyi használatú, háztartási cikk kölcsönzése
7735’08                Légi szállítóeszköz kölcsönzése (pl. hőlégballon)

9/2008.05.14. sz. Határozat
A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az Alapszabály 6 § (3) bek-nek  20 § (5)-(6) bek-nek, a 23 § (8) bek-nek, 24 §-nak valamint a 26 §-ának az előterjesztés szerinti módosításait.


6. napirendi pont:
2008. évi tagdíj és belépési díj javasolt mértékének előterjesztése
Előadó: Szórádi Róbert

Az elnökség megtárgyalta az egyleti tagdíj mértékét. Az Egyletnek a közgyűlés által elfogadott négyéves (2007-2011) Programja szerint:
„A tagi befizetések jelenlegi szintje alapvetően megfelel az alapszabályi követelménynek, ezért ennek reál értékű megőrzése az elkövetkező időszak célkitűzése.”

Ennek megfelelően az elnökség, figyelembe véve a 2007. évi 8,0%-os inflációt, azzal közel azonos mértékű (7,4-8,0%-os) emelést javasol.

A közgyűlés 55 igen, 1 tartózkodás mellett meghozta a következő

10/2008.05.14. sz. Határozatot:
A Spartacus Vitorlás Egylet belépési díja és tagdíja 2008. évre a következők szerint alakul:
• Belépési díj: 2.160.000 Ft
• Tagdíj felnőtt: 146.000 Ft
• Tagdíj ifjúsági (24 éves korig): 57.000 Ft


7. napirendi pont:
A Fegyelmi Szabályzat előterjesztése
Előadó: Kézai Zsolt

A Fegyelmi Szabályzat tervezete a meghívóval együtt előzetesen kiküldésre került.
Ebben a Fegyelmi Bizottság (FB) előző javaslatát a 2005. március 23-i közgyűlés döntéseinek megfelelően az új FB kiegészítette, azaz
– az FB döntéseinek végrehajtása az elnökség feladata
– az FB mint elsőfokú fórum döntése elleni fellebbezésről az elnökség dönt
– a büntetési tételek 1 hónaptól egy évig terjednek
– a Fegyelmi Szabályzat a tiszteletbeli tagokra is vonatkozik.

Az előterjesztéshez módosítási javaslat, valamint hozzászólás nem érkezett.

11/2008.05.14. sz. Határozat
A közgyűlés az előterjesztett Fegyelmi Szabályzatot egyhangúlag elfogadta.


8. Napirendi pont:
Időközi tisztségviselő-választás
Előadó: Dr. Marton István

Ignácz Károly levelező elnök előadja, hogy Oláh László, az előző közgyűlésen megválasztott elnökségi tag – tekintettel a közgyűlés érvénytelenségére (is) – nem jelölteti magát a továbbiakban erre a tisztségre, melyet személyesen is megerősít.

A Jelölő Bizottság elnökségi tagnak (Haranghy Csaba helyére) ifj. Ziegler Jánost, a Fegyelmi Bizottság tagjának (Ujhelyi András helyére) Bánkuty Gábort, Jelölő Bizottsági tagnak Czeizel Balázst, Ellenőrző Bizottsági tagnak pedig (ifj. Ziegler János helyére) Faragó Gábort jelöli.

A megválasztandó tagok megbízatása a fenti alapszabály módosítás alapján az általános tisztújítással megválasztott elnökség és bizottságok négyéves mandátumának lejártáig tart, kivéve a Jelölő Bizottságot, ahol az időközben megválasztott tag mandátuma csak a tisztújító közgyűlést megelőző közgyűlésen megválasztott Jelölő Bizottság négyéves mandátumának lejáratáig tart.

A közgyűlés ezután titkos szavazással – egyhangúlag – a következő határozatokat hozta:

12/2008.05.14. sz. Határozat
ifj. Ziegler Jánost megválasztotta a Spartacus Vitorlás Egylet elnökségi tagjának 2011. február 20. napjáig,

13/2008.05.14. sz. Határozat
Bánkuty Gábort megválasztotta a Spartacus Vitorlás Egylet Fegyelmi Bizottságának tagjává 2011. február 20. napjáig,

14/2008.05.14. sz. Határozat
Faragó Gábort megválasztotta a Spartacus Vitorlás Egylet Ellenőrző Bizottságának tagjává 2011. február 20. napjáig.

15/2008.05.14. sz. Határozat
Czeizel Balázst megválasztotta a Spartacus Vitorlás Egylet Jelölő Bizottságának tagjává a következő tisztújító közgyűlést megelőző közgyűlésig.


9. napirendi pont:
Tájékoztató a versenysportról
Előadó: Ignácz Károly

Az egylet versenysport támogatásra fordítható keretét 2007-ben is az előző elnökség által meghatározott alapelvek szerint használtunk fel:

1. Nem olimpiai hajóosztályokban világversenyeken kiemelkedő eredményre (1-6. hely) esélyes versenyzőink támogatása.
2. Olimpiai hajóosztályokban olimpiai felkészülési programban részt vevő versenyzőink támogatása, nemzetközi eredményeik alapján.
3. Kiemelkedő, jelentős publicitású hazai versenyeken (pl. Kékszalag összetett) kiemelkedő eredményt elérő versenyzőink utólagos díjazása.

Ennek alapján 2007-ben is támogattuk Majthényi Szabolcs és Domokos Andrást, akik a spanyolországi világbajnokságon 4. helyezést értek el. Az egylet legsikeresebb versenyző párosának támogatását a következő években is kiemelt célnak tartjuk.

Az új elnökség folytatta a korábban elindított olimpiai felkészülési programot, az egylet válogatott egységeinek támogatásával. Laser hajóosztályban Ambrózy Péternek nem sikerült kiharcolni a cascaisi világbajnokságra való kijutást a két másik válogatott kerettaggal szemben, így az ő programja ezzel véget ért. A 470-es hajóosztályban a Vigh András – Perjés Bálint páros előrelépett a világranglistán (111. helyről a 89.-re), de a cascais VB-n nem szerepeltek jól. A MVSZ Cascais után megszüntette az addigi olimpiai keretet és támogatásokat, és döntést hozott arról, hogy a 2008. év eleji ausztráliai világbajnokságokon első helyen kvótát szerző magyar egységeket utólagos támogatással díjazzák. Az ausztráliai VB-n két 470-es sparis vett részt, Vighék mellett az új válogatottba bekerült Bakóczy Róbert – Joó Kristóf páros is, de sem nekik, sem a THE-s Sallai-Olosz egységnek nem sikerült az ezüstcsoportba bejutnia, ahol a maradék pekingi kvótáért folyt a küzdelem. Ezzel az olimpiai program lezárult. Az új helyzetben az elnökség az ifjúsági versenyzőink támogatását helyezi előtérbe, amit az is indokol, hogy támogatható versenyzőink is leginkább ebbe a korosztályba tartoznak.

A hazai eredményeket tekintve a Spari továbbra is biztos második az egyesületek rangsorában: a BYC-t továbbra sem sikerült megközelíteni, ugyanakkor kétszer annyi bajnoki pontunk van, mint a harmadik THE-nek. Kilenc bajnoki csapatban volt sparis versenyző, ebből három olimpiai hajóosztályban (Star, 470, 49er), négy pedig nagyhajós osztályokban. Három bajnoki címet szerzett Bakóczy Róbert és Joó Kristóf: a 420-as ifjúsági és 470-es felnőtt első hely mellett a tengeri bajnokságon győztes ifi csapatban is ott voltak.

Hajóosztály csoport BYC SVE THE VVSI SVE – BYC
Olimpiai (szorzó: *3) 51,0 132,0 15,0 42,0 81,0
Ifjúsági (szorzó: *2) 106,0 36,0 82,0 68,0 -70,0
Nemzeti (szorzó: *2) 34,0 44,0 0,0 0,0 10,0
Nagyhajós (szorzó: *1) 102,5 29,0 25,0 9,0 -73,5
Összesen 293,5 241,0 122,0 119,0 -52,5

Az egyesületi ranglistát hajóosztály-típusok szerinti bontásban vizsgálva kitűnik, hogy míg az olimpiai osztályokban a legjobbak vagyunk, addig mind a nagyhajósoknál, mind az ifjúságiaknál jelentős a lemaradásunk. Külön az utóbbi kategóriát nézve csak a 4. klub lettünk, amin változtatnunk kell.

Kiegészítés:
A 2008. évre az egylet egyelőre csak egy párossal, a Majthényi-Domokos egységgel kötött versenyzői támogatási szerzősét. Ezen kívül a versenysport támogatási keretből fizeti a klub a 420-as ifjúsági egységek külföldi versenyekre szóló nevezési díjait.


10. napirendi pont:
Tájékoztató az ifjúsági- és utánpótlássportról
Előadó: Dr. Polgár Csaba

Az elnökség megválasztása után Dr. Polgár Csabát bízta meg az utánpótlás és ifjúsági sporttal kapcsolatos ügyek irányításával (beleértve az edzőkkel kapcsolatos szakmai munkakapcsolatot is).
Az elnökség felmérte az Egylet versenyzői utánpótlásának helyzetét. Megállapítottuk, hogy az utánpótlás korú versenyzők száma jelenleg elégtelen: a 2007-es versenyévadban OP osztályban összesen 1 versenyzővel kezdtük a felkészülést és az Országos Bajnokságon is csak 4 versenyzőnk indult.
Az Elnökség véleménye szerint az utánpótlás és ifjúsági versenyzőkkel (OP és Laser hajóosztály) való szakmai munka mennyisége és minősége sem volt kielégítő. A minőséginek tekinthető edzői munka sajnos csak a 420 és (részben) a 470-es hajóosztályokra korlátozódott. Az utánpótlás és ifjúsági sportra az éves költségvetésben előirányzott 5,2 millió Ft felhasználására az elnökség többszöri határozott kérése ellenére sem kapott elfogadható szakmai és költségvetési tervet a megbízott edzőtől.

Mindezek alapján az Elnökség a tavalyi év során 3 irányban határozta meg az utánpótlás és ifjúsági sportban a továbblépés lehetőségét:

1. Utánpótlás táborok rendszerének átalakítása
2. Edzői struktúra átalakítása
3. Infrastruktúra javítása, eszköz beszerzések

1.) Az utánpótlás táborok hatékonyságának javítására – a Versenyzők Tanácsának szakmai támogatásával – a 2008-as évre szerződést kötünk a Körte SE-vel 4 gyerektábor lebonyolítására. A 4 táborban várhatóan 80-90 olyan – zömében utánpótlás korú – gyerek fog részt venni, akik az eddigi gyerektáborokban nem vettek részt. A Körtvélyesi Miklós szakmai irányításával tartandó táborok június 22. és július 18. között kerülnek lebonyolításra. Minden tábor vasárnap du.-tól péntek du.-ig tart, így a hétvégi időpontokban a telep túlterheltsége is elkerülhető lesz. A táborok utolsó napján Egyletünk ifjúsági edzője (Szépfy Zsombor) felméri a táborban résztvevő gyerekek alkalmasságát. A Körte SE-vel megkötés előtt álló szerződés alapján az Egylet várható bevétele kb. 1 millió Ft lesz.
Az új típusú utánpótlás táborok mellett továbbra is meghirdetjük az előző években rendezett, Stankovics Tamás által vezetett gyerektáborokat (ún. Dinó-táborok). A 4 Körte-tábor után így további 3 egyhetes gyerektábor tartására nyílik lehetőség az előző években már megszokott lebonyolítási és térítési rendszerben. Az utánpótlás táborok díját az idei évben nem emeljük.
Az Elnökség tervei szerint a 2008-as év tapasztalatainak felmérését követően döntünk a Körte SE-vel kötendő esetleges hosszú távú szakmai együttműködésről.

2.) A 2008-as évtől Goszleth Marcellt (volt 470-es olimpikon és 470-es szövetségi edző) bíztuk meg a 420-as és 470-es hajóosztályok versenyzőinek felkészítésével. Litkey Árpád számára – az előző elnökség alatt kötött szerződésében meghatározott feladatoknak megfelelően – az utánpótlás korú, OP és Laser versenyzők szakmai irányítását ajánlottuk fel. Litkey Árpád a felajánlott megbízási feladatot nem vállalta, 2007. szeptember 30-ával felmondta megbízási szerződését, amit az Elnökség tudomásul vett. Ezt követően az utánpótlás és ifjúsági edzői feladatokkal Szépfy Zsombort bíztuk meg. A két edző a téli alapozó edzésekre kidolgozott szakmai és költségtervét az elnökség elfogadta, jelenleg is ez alapján folynak az edzések. Mindkét edző elkészítette a 2008-as évre vonatkozó edzés- és versenyprogramot, amit meghatározott költségkerettel együtt az elnökség ez év januári és februári ülésén jóváhagyott.

3.) A gyerektáborok elhelyezési körülményeinek javítására az alsó hangárok bútorzatának cseréjéhez a szükséges beszerzéseket (új emeletes ágyak, szekrények) az elnökség elindította.
A kis gumi motoroshoz egy új 50 LE-s Yamaha motor beszerzése megtörtént.
Sánta Enikő tagtársunk egyéni tagi támogatásából 2 db 420-as orrvitorla beszerzése a tavalyi évben megtörtént.
Néhány tagtársunk egyedi tagi hozzájárulását is felhasználva egy darab – két 470-es plusz egy gumi motoros szállítására alkalmas – utánfutó legyártását megrendeltük.
A stég balesetveszélyes fa pallóinak cseréjére az elnökség a szükséges beszerzéséket elindította.

A beszámolóhoz több észrevétel érkezett:

Az utánpótlás-helyzet kritikus, ezért támogatja az elnökségi lépéseket. Javasolja, hogy az egylet éves bevételének vagy nyereségének meghatározott százalékát kötelezően utánpótlás-nevelésre, valamint -toborzásra kelljen fordítani. (Hamrák Péter – Versenyzők Tanácsának elnöke)

A versenyzők által használt fasólya is nehezen használható és balesetveszélyes, ezért a beruházási tervekhez javasolja a fémsólyára történő cseréjét az elnökségnek. (Ujhelyi-Gáspár Miklós)

A gyakori edzőváltások kapcsán felmerül a kérdés, hogy az adminisztrációs problémák az edzők vagy az elnökség felelőssége? (Kézai Zsolt)
Miután az új edzők idei edzés és versenyprogramját, költségvetéssel együtt az elnökség január–február folyamán tárgyalta és elfogadta, ezért véleménye szerint az elnökség „adminisztrációs” kéréseit lehet teljesíteni. (Dr. Polgár Csaba)


11. napirendi pont
Az évkormányosa, az év manschaftja, az év ifjúsági sportolója, az év csillaghajósa és „A közösségért végzett munkáért” díj átadása.
Előadó: Karlovits János

Karlovits János előadja, hogy mint minden évben, így most kiosztásra kerülnek az Egylet díjai, melyeket ismertet és további sok sikert kíván a versenyzőknek.

Év kormányosa: Bakóczy Róbert
Év legénysége: Joó Kristóf
Év csillaghajósa: Bánkúty Gábor – Galántha György
Év ifjúsági sportolója: Bakóczy Róbert
Közösségi díj: Gereben Márton (a Star EB angol honlapjának elkészítéséért)

Toronyi András tiszteletbeli tag ismét felajánlott egy Optimist vitorlát az arra érdemesnek bizonyuló ifjú sparis versenyzőnek. A vitorlát Szépfy Zsombor ifjúsági edző – már az előző közgyűlésen átvette.


12. napirendi pont
Egyebek. Rövid tájékoztató a júniusi Star Európa Bajnokságról
Előadó: Erdélyi Béla

Az EB alatt az összes nagyhajós kikötőhelyre szüksége lesz az egyletnek, ezért a nagyhajósoktól megértést, a hajók lehelyezésében együttműködést kérünk. Ahogy minden világverseny rendezésekor, most is számítunk a tagok társadalmi munkában végzett segítségére.

+ Szórádi Róbert: Az Egylet köszönettel tartozik támogatóinak: OVB, Geometria, Raiffeisen, továbbá azoknak a tagoknak, akik a tagi kötelezettségeiken túlmenően anyagilag (pl. Sánta Enikő) vagy társadalmi munkával (pl. Gereben Márton) segítik az egylet céljainak megvalósítását.

Az Egyletbe tagnak jelentkezett Tóth Attila, Gáborjáni Szabó Gábor és Zoltai Ferenc ajánlásával, illetve Palócz Miklós, Karlovits János és Pfenningberger Ottó tagok ajánlásával.  A jelentkezési kérelmeiket az elnökség a honlapon és telepi hirdetőtáblán meghirdette. A jelen lévő két tagjelölt személyesen is bemutatkozott a tagságnak.

Az elnök egyéb napirendi pont hiányában a közgyűlést berekesztette.

Az elnök intézkedik, hogy az Alapszabály módosítása a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva a Somogy Megyei Bíróságnál benyújtásra kerüljön.

k.m.f.