Spartacus Vitorlás Egylet

Klub › Szparisok

Jeney Máté

Név: Jeney Máté
Hajóosztály: OPTIMIST
Nevelő edző és egyesület: Spartacus VE
Jelenlegi edző: Török Péter

Eddigi legjobb eredmények:
• Kereked kupa 2013: serd 2.
• Csoki Kupa 2013: serd 3.
• VVSI kupa2013: serd 1.
• Audi Kupa Koper 2013: serd 4.
• Magyar Bajnokság 2013: serd 1.
• Caprine Kupa 2013: serd 1.
• Balatoni évadzáró 2013: serd 1.
• Halloween kupa Portoroz: serd 2.Miért és mikor, hány évesen kezdtél vitorlázni?
Kis korom óta a kenesei Marina Portban töltöm a nyarat, hajók és versenyzők között, ezért fogott már meg ekkor a vitorlázás. Nagyon korán kezdtem a vitorlázást. Apu vitt ki először egy táboros OP-val még 5 évesen. Persze akkor nem nagyon tudtam, hogy mit kell csinálni, de nagyon élveztem. Beállítottuk a vitorlát egy irányba és csak mentem, amíg apu vissza nem fordított…
6 éves voltam amikor a Litkey vitorlás suliban elmentem az első táborban még június elején. rögtön megszerettem, így onnantól minden héten táborban voltam. Nemes Attila edző és Litkey Farkas tartották az edzéseket, sokszor egyedül is kivittek, arra emlékszem, hogy azt nagyon szerettem.

jeney1


Mi fogott meg ebben a sportágban?
Igazából maga a vitorlás hajó. Kis korom óta gyűjtöm a hajó modelleket, nagypapámtól mindig azt kapok ajándékban. Apu is néha kivitt az Asso-val, az nagyon tetszett, még kormányozhattam is. Tetszett a sebesség, meg, hogy egyedül én irányítom azt a nagy hajót. Nagyon jó érzés volt. Akik trapézon álltak, azok egy picit izgultak, de apu azért ott volt a közelemben.
Arra is emlékszem, hogy sokszor reggel a kikötőben láttam a versenyek előtti készülődést, rohangálást. Nagyon tetszett, mindig arra gondoltam, hogy de jó lenne, ha egyszer én is mehetnék így vitorlázni. Láttam utána, ahogy ezek a versenyzők visszajönnek szép nagy kupákkal. Én ilyenkor mindig arra gondoltam, hogy de jó lenne ha nekem adnák legalább az egyiket…

Mennyi időt töltesz vitorlázással?
Pont most számoltuk ki, hogy körülbelül 150 napot évente. Ebben benne van a nyári intenzív edzés, illetve az őszi-téli és tavaszi edzőtáborok, versenyek, amik általában Szlovéniában vagy Horvátországban vannak

Melyik a kedvenc vitorlázó területed?
Természetesen a Balaton, és ezen belül is Földvár. Itt mindig fúj a szél és nagyon sokszor vannak jó nagy hullámok, ami nekünk sparisoknak előnyt jelent hullámos versenyeknél. Nem is emlékszem olyan napra, amikor nem mentünk volna ki edzeni a nyáron. Természetesen a tengeren is szeretek vitorlázni, persze csak akkor, ha nem fúj egy 6-os. 29 kilómmal ilyenkor sokat fürdök.. Vagy ha nem jelennek meg mindenféle tengeri szörnyek…Múltkor Török Petiék láttak valami OP nagyságú sárga, lapos, uszonyos halat…

Mi volt eddig a legnagyobb vitorlás kalandod?
2011-ben 7 évesen, még Cadet mancsaftos koromban kikerültem a világbajnokságra, amit Németországban tartottak a Barents tengeren. Ott sosem süt a nap, mindig 4-5 szél fúj , mindig esik és sosincs 15 foknál melegebb. Szép hely… Ott Kristóf Juli kormányzásával mentünk egy másodikat az egyik futamban 130 Cadet közül. Egyszerre rajtolt el minden hajó. Csak azért második és nem első lett a vége, mert az egyik hauzolásnál rosszul tettem ki a spi bummot. (Juli szerint…)
A szlovén bajnokságon most szeptemberben pedig lecsapott ránk a Bora kint a versenyen…Kb 7-es szél volt. Volt akiket elsodort a szél, de a végére mindenki meg lett.

Mi volt az a legfontosabb dolog, amit eddig az edződtől tanultál – és kitől?
Mindenkitől nagyon sokat tanultam, de még biztosan nagyon sokat kell tanulnom.
Nemes Attilától a vitorlázás megszeretését tanultam meg,Dénes Gábortól meg Hodács Attilától az alapokat, hajó kezelést, versenyzés alapjait, olyan szuper vitorlázókkal edzhettem már 8 évesen mint Veenstra Csenge, Wolf Szabi,Tóth Levi, Kurucz Marci. Ennek nagyon sokat köszönhetek, nagyon sokat tanítottak. Szabi tanította meg a döntött fordulót, Csenge meg rengeteget segített még verseny alatt is. Balatoni évadzárón az első helyen mentem, Csenge volt a második. A hátszél szakasz végén véletlenül a cadetes pálya lee bójájához mentem. Csenge látta és üvöltött utánam, hogy rossz bójára megyek…Ennek köszönhetem, hogy hátra néztem, időben vissza tudtam vitorlázni a pályára és sikerült így is harmadiknak befutnom.
A Spariban Szalay Danihoz kerültem először, utána meg Török Petihez. Tőluk folyamatosan tanulok. Taktikát, finom állításokat, rajteljárásokat, mozgást a hajóban. Nekik köszönhetem szinte minden eddigi sikeremet. Nagyon jó vitorlázókkal edzhetek itt a Spariban minden nap, ami nagyon hajt engem.

Mi szerinted a legjobb és a legrosszabb tulajdonságod a versenypályán?
A legjobb szerintem, hogy folyamatosan a hajómat nézem, állítom a vitorlát a szálakra, hogy az mindig jó legyen. Sokat mozgok a hajóban és próbálok vele együtt élni. Végig koncentrálom az egész versenyt már az 5 percestől egészen a befutóig, próbálok mindig tiszta szélre vitorlázni és ott sebességgel elmenni. Nagyon fontos, hogy próbálom mindig betartani az edzőm utasításait. Mostanában a rajtok is egyre jobbak, főleg mióta rengeteg edzés van belőle.
A legrosszabb, hogy nagyon ki tud borítani egy-egy rossz futam. Az a szerencse, hogy két futam közben Peti mindig fel tud dobni, meg tud nyugtatni és a következő futamra teljes erővel tudok felállni a rajtvonalra.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Természetesen a 2013-as Serdülő Magyar Bajnoki címemre. De nagyon büszke vagyok az első futamgyözelmemre is ami ebben az évben volt a Kereked kupán. Emlékszem jöttem ki, mindenki annyira nagyon gratuált. Soha nem fogom elfelejteni azt az érzést!

Mit változtatott rajtad – eddig – ez a sportág?
Nem tudom mit változtatott, mert mióta kisgyerek vagyok, mindig vitorláztam. Amiben sokat segít, az a koncentráció amit az iskolában nagyon sokat tud segíteni.

Mi a véleményed a Spariról – a telepről, a társaságról?
Nagyon szeretem, nagyon szép helyen van, szinte az egész Balatont belátni. Kicsit izgultam, amikor átjöttem a BS Fűzfőból, de szerencsére nagyon kedves volt velem mindenki már a legelején, azonnal mindenki segített parton és a vízen is.
Imádom a büfét, a legfinomabb a kínai csirke rizzsel. Végre megtudok enni belőle már egy egész adagot is. Meg tök jó, hogy mindig van fagyi!

A vitorlázáson kívül mivel szeretsz még foglalkozni, és milyen más sportot űzöl?
Szeretem a síelést, minden télen megyünk is együtt a családdal. Focizok is a suliban, régen még a Mészöly foci suliban, de azt abba hagytam. Meg ha van időm, akkor imádok kockulni…

Visy László