2007. szeptember 1.

Közgyűlési jegyzőkönyv

mely készült a SPARTACUS VITORLÁS EGYLET 2007. szeptember 1. napján 18 órakor az egylet telepének (8623 Balatonföldvár, Móló) nagytermében megtartott közgyűlésén.

Szórádi Róbert elnök üdvözli a megjelenteket és megállapítja, hogy a közgyűlés határozatképes, mert azon a rendes tagok (87 fő) több mint fele (48 fő) jelen van. Megnyitja a közgyűlést és felkéri a megjelenteket, hogy válasszanak levezető elnököt. Javasolja Ignácz Károly elnökségi tagot a közgyűlés levezető elnökének. 
Ezt követően a közgyűlés 1 (egy) tartózkodás mellett többségi szavazással levezető elnöknek megválasztotta Ignácz Károlyt. 
Ignácz Károly javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg jegyzőkönyvvezetőnek Nanszák Györgynét, a jegyzőkönyv hitelesítőinek Ujhelyi Andrást és ifj. Ziegler Jánost, a Szavazatszámláló Bizottság tagjainak Gereben Mátyást és Zentai Zoltánt.

1/2007.09.01. sz. Határozat
A közgyűlés a jegyzőkönyvvezetőt és a jegyzőkönyv hitelesítőket egyhangúlag, a Szavazatszámláló Bizottság tagjait 1 tartózkodás mellett megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

Ezt követően a levezető elnök ismerteti a közgyűlési meghívóban szereplő napirendi pontokat, amelyek a hozzájuk kapcsolódó beszámolókkal együtt az Alapszabálynak megfelelően 30 nappal a Közgyűlést megelőzően a tagság részére megküldésre kerültek.

A közgyűlési meghívóban szereplő napirendi pontok:

1) Beszámoló a telepfejlesztés megvalósításáról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor, Tenke Tibor

2) Beszámoló a Finn Európa Bajnokság rendezéséről
Előadó: Erdélyi Béla

3) Az Egylet négy éves programjának előterjesztése
Előadó: Szórádi Róbert

4) Egyebek

Ignácz Károly levezető elnök előadja, hogy a 2. napirendi pont előadója, Erdélyi Béla betegsége miatt nem tud részt venni a közgyűlésen, ahogy a helyettesítésére kijelölt Argay Béla sem, ezért Gáborjáni Szabó Gábor fogja tartani a beszámolót. Az Alapszabály szerint az Egylet tagjai által előterjeszteni kívánt – napirendhez kapcsolódó vagy más javaslatokat – a közgyűlés előtt legalább 15 nappal írásban kellett a tagok és az Elnökség részére megküldeni. 
Ugyancsak az Alapszabály szerint a közgyűlés bármely jelenlévő tagja javasolhatja a napirend módosítását, napirendi pont kihagyását, illetve a napirend kiegészítését a 15 nappal korábban megküldött írásbeli javaslatok alapján. Rendkívüli esetben pedig a helyszínen is lehet új napirendi pontot javasolni, mely esetben ehhez a határozatképes közgyűlés 2/3-os szótöbbséggel hozott határozata szükséges.
Tekintettel arra, hogy ilyen javaslat nem érkezett, a levezető elnök kéri, hogy a közgyűlés fogadja el a napirendet.

2/2007.09.01. sz. Határozat
A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a napirendi pontokat.


1. sz. napirendi pont:
Beszámoló a telepfejlesztés megvalósításáról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor, Tenke Tibor

Az előadó Gáborjáni Szabó Gábor tájékoztatja a közgyűlést, hogy műszakilag gyakorlatilag az építkezés lezárult, a hibalista javítását 80%-ban teljesítette a kivitelező. Az építési szerződés szerint 70.000.000 Ft+Áfa a teljesítési érték. Kisebb plusz tételek hozzáadódnak (apartmanhoz tartozó egyéni mérőórák – víz, villany). Ezek a költségek természetesen hozzáadódnak, ezzel módosul a végösszeg. Az étterem továbbfejlesztésére Pataky Dóra és Gereben Péter tervet készített, melyről az egyebek napirendi pontban Gereben Péter tart majd beszámolót. 
A használatbavételi engedélyhez a szakhatósági hozzájárulást a Tűzoltóság nem adta meg (a tüzivíz mennyiségéről kért mérési jegyzőkönyvet nem fogadta el). Egy plusz tűzszakasz osztást javasoltunk, ezzel együtt el fogják fogadni.
Szórádi Róbert elnök ehhez kapcsolódva közli, hogy a vitorlatárolót ki kell üríteni, mert a Tűzoltóság várhatóan 2–3 héten belül a helyszíni bejárásra megjelenik; e-mailben értesítést küldünk, hogy mikor kell kipakolni. 
Pfeningberger András azt kérdezte, hogy nem lehet előre meghatározni a helyet, ahová kerülnek a vitorlák? Például lehetne az 1. hangár. 
Gáborjáni Szabó Gábor válaszában közölte, hogy az e-mailben majd benne lesz.
Pfeningberger Ottó érdeklődött, hogy a tűzvédelmi rendszer hova lesz bekötve, mert vigyázni kell a hamis riasztások problémájával. Ehhez kapcsolódva felmerült a kérdés, hogy automata vagy manuális rendszer lesz. 
Gáborjáni Szabó Gábor válaszában közölte, hogy a tűzoltóságra lesz bekötve a rendszerünk; a füstérzékelők automatikus jelet adnak, míg a kézi jeladók manuálisan működnek.
Tenke Tibor korábbi elnök hozzászólásában kiemelte, hogy 2004-ben határoztuk meg először a fejlesztési jövőképet, mely szerint a fő a verseny- és ifjúsági sport támogatása, nemzetközi versenyek rendezése, míg kereskedelmi funkciót nem támogatott a tagság (pl. étterem nyitottá tétele). A funkcionális területi igények felmérése után valósult meg első ütemben a mostani építkezés. Második ütem a szálláshelyek további bővítése. Harmadikként az emeleti szálláshelyek bővítésével a hangárakban meg kell szüntetni az ifjúsági szállást, mert sok a hajó a telepen, és a tárolást meg kell oldani. A tervben van egy szivarszoba kialakítása, hátul az apartmanból. Végül ötödikként a parkolási kérdés megoldása, egy földalatti garázs gondolata merült fel, mely télen hajótárolóként üzemelne, de ez csak irreális költségekkel valósítható meg az iszapos talaj miatt, ezért az emeletes építkezésen kellene gondolkodni.


2. sz. Napirendi pont:
Beszámoló a Finn Európa Bajnokság rendezéséről

Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

Gáborjáni Szabó Gábor beszámolójában kiemelte, hogy a Finn osztályszövetséggel közösen sikeresen megszerveztünk az Európa Bajnokságot. Igaz, a rendezésben ők nem vettek részt, de az előzetes szervezésben maximális segítséget kaptunk. Egyesületünk maximális elismerést kapott (ISAF honlapján is megjelent) a kimagasló rendezésért. Fontosnak érezzük a versenysportot, hogy világversenyeket rendezzünk, valamint azokon részt vegyünk.
Jövőre a Star Európa Bajnokságot (június 11–18.) rendezzük, reméljük hasonlóan sikeres lesz, mint az idei Finn EB.
A versenyrendezések pozitív szaldót mutatnak. Elsősorban a nevezési díjakra tudunk alapozni, de a Finn EB-re szponzor és pályázat útján is szereztünk pénzt. A szponzori pénz befolyt, az egyik beadott pályázatunkon elnyert ( 6 M Ft-ot csak szigorú elszámolás után, utólag kapjuk meg. A másik sikeresen beadott, 3 M Ft-os pályázatunk esetében még nem hirdettek eredményt. Ha összeadjuk a nevezési díjakat, szponzor hozzájárulását, valamint a pályázat útján elnyert összegeket, akkor az eredmény kifejezetten nyereségesnek tekinthető és nem utolsó sorban szakmailag is kívánatos. Jövőre a Star EB-t a Finn EB-hez hasonlóan kívánjuk megszervezni, lebonyolítani. Erdélyi Bélának köszönjük a közreműködését, nélküle nem ment volna, valamint Argay Bélának is, aki az elnökség részéről mindezt profi módon összefogta.

Ignácz Károly hozzászólásában jelezte, hogy az esemény idején honlapunk nem megfelelő szinten működött (angol oldalak, napi szintű beszámolók), de a javítás érdekében folynak lépések. Egyúttal köszönetet mondott Gáborjáni Szabó Gábornak a sikeres pályázatok elkészítéséért.
Tenke Tibor értékelése szerint külföldön csak pozitív visszajelzést kapott az EB, ezért köszönet a rendezőknek. Jelezte, hogy három éve kezdtük szervezni a jövő évi Star EB-t, másfél éve kaptuk meg a jogot a rendezésre. 70–80 hajót várunk, igazi nagy vitorlázók jönnek, ezért a tagság segítségét kéri a szervezéshez. Felhívta a figyelmet, hogy ilyen világversenyeknél 3–4 év kell az előkészítéshez, ezért már most gondolkozni kell a további lehetőségeken (FD, 470-es).
Ujhelyi András azt kérdezte, hogy anyagilag pontosan hogy zárult a Finn EB?
Gáborjáni Szabó Gábor válaszában jelezte, hogy még nincs pontos elszámolás, mivel a pályázati támogatás még nem folyt be. Számításai szerint 4–5 M Ft a tiszta profit, ha megkapjuk a 9 M Ft-ot.
Polgár Csaba kiegészítésként közölte, hogy a nyereségből a Finn Osztályszövetség is részesül (30%).
Gáborjáni Szabó Gábor tájékoztatta a tagságot, hogy pontos pénzügyi elszámolást a következő közgyűlésen ad az elnökség.


3. sz. Napirendi pont:
Az Egylet négyéves programjának előterjesztése

Előadó: Szórádi Róbert

Az előadó Szórádi Róbert tájékoztatja a jelenlévőket, hogy az előzetesen kiküldött és egylet honlapján is olvasható programhoz kérdés, hozzászólás nem érkezett. Jelzi, hogy az új program az egylet alapszabályán, valamint az előző elnökség alatt elfogadott programon nyugszik. A fontos részek közül kiemeli:

„Az elnökség határozott célja, hogy mind a vitorlás-szakmai, utánpótlás nevelési, valamint gazdasági és adminisztráció vezetés pozícióit teljesen elkötelezett, és számonkérhető főállású alkalmazottak töltsék be, ezzel megvalósítva az Egylet operatív irányítását.” (idézet a programból).

Gáborjáni Szabó Gábor ehhez kapcsolódva felhívja a tagság figyelmét, hogy az egylet évente 100 M Ft-os költségvetést kezel, és jelentős vagyonnal rendelkezik, ezért kell szakszerű adminisztrációt létrehozni, a részletek kidolgozás alatt állnak. 
Polgár Csaba véleménye szerint ez azért fontos, hogy a napi döntések ne az elnökségi tagokat terheljék, akik társadalmi munkában végzik megbízatásukat. Emellett jelzi, hogy a tagság számára fontos pont, hogy a tagdíj inflációt követő emelése várható.

További hozzászólások hiányában Ignácz Károly levezető elnök a vitát lezárja. Miután az alapszabályban megjelölt időpontig (15 nappal a közgyűlés előtt) írásbeli módosító indítvány nem érkezett, a négy éves programot szavazásra bocsátja.

3/2007.09.01. sz. Határozat
A közgyűlés többségi szavazással, 1 tartózkodás mellett elfogadta az Egylet négy éves programját (2007-2011).


4. sz. Napirendi pont:
Egyebek

Ignácz Károly az elnökség nevében felkéri a Fegyelmi és az Ellenőrző Bizottság tagjait, jelezzék az elnökség felé, hogy kit választottak meg elnöküknek. Egyben kéri, hogy a Fegyelmi Bizottság készítse el a Fegyelmi Szabályzat új tervezetét az év végéig, amelyet a következő közgyűlésre be lehet terjeszteni. (Az előző Fegyelmi Bizottság a Fegyelmi Szabályzat tervezetet 2005. március 23-i közgyűlésre benyújtotta, amit a közgyűlés kiegészítésre visszaadott. A szabályzat véglegesítése azóta nem történt meg. Az idén megválasztott FB tagjai: Ujhelyi András, Kézai Zsolt, id. Ziegler János, Zoltai Ferenc) 
A levezető elnök jelzi, hogy bár próbaidős tagokról most nem kell szavazni, de a következő közgyűlésen igen. Új szokásként javasolja, hogy a szavazást megelőző közgyűlésen is mutatkozzanak be a próbaidős tagok, jelen esetben: Tenke Éva, Sánta Enikő, Ruby Viktor és Süli András.

A telepen APEH ellenőrzés volt a nyáron. A telep biztonságát erősíteni kell, a komoly értékek megóvása érdekében is. A bejárati kódot az előző naptól megváltoztattuk, jövőre komolyabb biztonsági intézkedéseket tervezünk. A hirdetőtáblán lévő vendégkönyvbe a házirend szerint a vendégeket be kell írni.

Gereben Márton véleménye szerint úgy kell változtatni, hogy továbbra is szívesen jöjjön az ember a telepre, ne egy személytelen beléptető rendszer legyen.

Pintér Tamás kifogásolta, hogy amíg a tagoknak a saját hajójukon alvó vendégek után fizetniük kell, mert úgymond használják a telepet, addig az egész nap a telepen lévő, de nem itt alvó vendégek után semmit sem kell fizetni. Mivel nagyon sok ilyen vendég van nyáron a telepen, javasolja a bejövetel ellenőrzését és napidíj fizetés bevezetését.

Kádár Gábor szerint a kapusnak ismeri a tagokat, így a tag szóljon előre a kapusnak, ha vendéget vár. A vendég önmagában ne jöhessen be a telepre a tagra hivatkozva.

Bánkúty Gábor más telepek példáját hozza föl, ahol ez jól működik: ha valakit keresnek, kiküldik hozzá a tagot, illetve a tagoknak kártyás beléptetőjük van. 
A levezető elnök megköszönve a hozzászólásokat lezárja a vitát, hozzátéve, hogy az elnökség foglalkozni fog a felmerült problémákkal, javaslatokkal, és a következő közgyűlésre előterjesztést fog készíteni ez ügyben, amelyről majd a tagság szavazhat.

Tenke Tibor tájékoztatja a tagságot, hogy az előző elnökség alatt BCC beperelt minket, de a pert megnyertük.

A levezető elnök felkéri Gereben Pétert, hogy ismertesse a belsőépítészeti terveket. 
Gereben Péter előadja, hogy Pataky Dórát kérték meg az új étterem és a nagyterem belsőépítészeti terveinek elkészítésére. Az éttermi vendégtér jelenleg barátságtalan, rossz az akusztikája. A képekkel illusztrált ismertetőjében vázolta a lehetséges változásokat: bútorok cseréje; boxok kialakítása minőségi falburkolattal, lágy ívekkel; használt vitorlákból álmennyezet; büfé rács eltakarása, talponálló-könyöklő rész kialakítása. 
Szórádi Róbert elnök megköszöni a tervek elkészítését és az ismertetést. Mivel pillanatnyilag nincs rá pénze az egyesületnek (az új étterem, szivarszoba és a nagyterem teljes kivitelezése, bútorral együtt kb. 3,5 M Ft) ezért ráérünk még gondolkodni a következő közgyűlésig.

Szórádi Róbert jelzi azt a problémát, hogy külföldön az egylet neve mást jelent, amiből sok félreértés adódik. Felkéri a tagságot, hogy gondolkodjunk esetleg milyen más nevet lehetne választani. 
Ifj. Ziegler János véleménye szerint csak a honlap címét változtassuk meg, az Egylet neve maradjon.

Ignácz Károly tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a közgyűlés után a támogatott versenyzőink beszámolói következnek az idei versenyéveadról. (Mathényi Szabolcs-Domokos András, Vígh András-Perjés Bálint, Bakóczy Róbert-Joó Kristóf; betegsége miatt nincs jelen Ambrózy Péter).

A levezető elnök egyéb napirendi pont hiányában a közgyűlést berekesztette.

k.m.f.