2008. november 19.

KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV

mely készült a SPARTACUS VITORLÁS EGYLET 2008. november 19. napján 18 órakor a Önkormányzati Minisztérium (1051 Budapest, Roosevelt tér 1–3.) tükörtermében megtartott közgyűlésén.

Karlovits János tiszteletbeli elnök üdvözli a megjelenteket és megállapítja, hogy a közgyűlés határozatképes, mert azon a rendes tagok (85 fő) több mint fele (50 fő) képviselteti magát. Megnyitja a közgyűlést és felkéri a megjelenteket, hogy válasszák meg levezető elnöknek Szórádi Róbertet, az Egylet elnökét. A közgyűlés levezető elnöknek egyhangúlag megválasztotta Szórádi Róbertet.
Karlovits János javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg jegyzőkönyvvezetőnek Ignácz Károlyt, a jegyzőkönyv hitelesítőinek Pfeningberger Ottót és Ujhelyi Andrást, a Szavazatszámláló Bizottság tagjainak pedig Alibán Andrást, Erdélyi Sebestyént és Tenke Tamást.

1/2008.11.19. Határozat
A közgyűlés a jegyzőkönyvvezetőt, a jegyzőkönyv hitelesítőket  és a Szavazatszámláló Bizottság tagjait egyhangúlag megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

Ezt követően a levezető elnök ismerteti a közgyűlési meghívóban szereplő napirendi pontokat, és az Alapszabályban meghatározott határidőig beérkezett kiegészítő javaslatokat. Ezek alapján a következő napirendi pontokat terjeszti elő a közgyűlésnek:

1.) 2009. évi tagdíj és belépési díj javasolt mértékének előterjesztése
Előadó: Szórádi Róbert

2.)Tiszteletbeli tag választás (Karlovits János)
Előadó: Szórádi Róbert

3.) Új telepvezető-gondnok bemutatása. Tájékoztató a teleprend (házirend) aktuális szabályairól és a tervezett változtatásokról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

4.) Beszámoló a 2008-as szezon vendégéjszakák befizetéséről
Előadó: Pfeningberger Ottó

5.) Tájékoztató az ifjúsági és utánpótlás sportról
Előadó: dr. Polgár Csaba

6.) Tájékoztató a versenysportról
Előadó: Ignácz Károly

7.) Az év kormányosa, az év manschaftja, az év ifjúsági sportolója és az év csillaghajósa díj átadása
Előadó: Karlovits János

8.) Egyebek: Közvéleménykutató szavazás a Spari büfé 2008. évi működéséről

A napirend módosítására, kiegészítésére további javaslat nem érkezett.

2/2008.11.19. Határozat
A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a napirendi pontokat.


1. napirendi pont:

2009. évi tagdíj és belépési díj javasolt mértékének előterjesztése
Előadó: Szórádi Róbert

• Tagdíj felnőtt: 150.000 forint
• Tagdíj ifjúsági (24 éves korig): 60.000 forint
• Belépési díj: 2.300.000 forint

Pintér Tamás felveti, hogy az ifikhez hasonlóan a nyugdíjasoknak is lehetne kedvezmény.
 Gáborjáni Szabó Gábor elnökségi tag válaszában jelzi, hogy korábban volt erre egy javaslata, amely előtakarékoskodást tenne lehetővé, ezt kidolgozás után elő fogja terjeszteni. Ugyanakkor egy azonnali, sima kedvezmény bevezetése az egylet pénzügyi helyzete miatt nem lehetséges.

A közgyűlés 1 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett többségi szavazással meghozta a

3/2008.11.19. Határozatát
A Spartacus Vitorlás Egylet belépési díja és tagdíjai 2009. évre a következők szerint alakul:
• Belépési díj: 2.300.000 Ft 

• Tagdíj felnőtt: 150.000 Ft

• Tagdíj ifjúsági (24 éves korig): 60.000 Ft


2. napirendi pont:

Tiszteletbeli tag választás (Karlovits János)
Előadó: Szórádi Róbert

Szórádi Róbert felkéri Gereben Gábort Karlovits János laudációjának elmondására.

„Karlovits János nem vitorlázó, és mégis a Spartacus Vitorlás Egylet elnöksége és tagjai javasolják a tiszteletbeli tagok sorába felvenni. Az, hogy ez magától érthető legyen, ejtsünk néhány szó arról, hogy ha ez megtörténik, akkor ez nem számára megtiszteltetés, hanem mi lehetünk büszkék arra, hogy egy ilyen embert a tiszteletbeli tagjaink között tudhatunk.

Röviden fussunk végig azon az úton attól kezdve, hogy megismerkedtünk vele és eljutottunk a mai napig, amikor felvételét javasoljuk.
 Először akkor találkoztunk vele, amikor tán 1978-ban, azaz harminc évvel ezelőtt, mint a Budapesti Spartacus elnökségi tagja lelátogatott a telepre. Valami megtetszhetett itt neki, mert amikor az jött a divatba, hogy valamelyik szövetkezeti vállalat veszi szárnyai alá a különböző sportágakat, János – azaz a Ramovill – a vitorlás szakosztályt választotta. Először mint a szakosztály elnökségi tagja, majd 1980-tól mint elnöke egyre aktívabban tolta a vitorlázók szekerét. Az akkori szemmel nézve nem csekély pénzügyi támogatással, az élversenyzők sportállásba vételével, addig ismeretlen szponzorok bevonásával biztosította az utánpótlás nevelés és a minőségi élsport működési feltételeit. Ne felejtsük el azt, hogy erre az időszakra esett a Dettre testvérek olimpiai bronzérme és a Pomutz–Argay páros európabajnoki aranyérme is.

A balatonföldvári vitorlástelep legnehezebb és legkritikusabb időszakában, amikor a Budapesti Spartacus megszüntette a vitorlás szakosztályt, és ki akartak bennünket ebrudalni a telepről, János oroszlánrészt vállalt a küzdelemből, hogy továbbra is a mi jelenlétünkkel, a vitorlássport egyik meghatározó bázisa maradjon ez a félsziget. Jórészt az ő kapcsolatai révén jutottunk be az akkori döntéshozó szervek vezetőihez, a miniszterhez, az OKISZ elnökéhez, az ÁPVRT vezetőjéhez, és még sorolhatnám még ki mindenkihez. A küzdelem nem volt hiábavaló. 1990-ben megalapítottuk a Spartacus Vitorlás Egyletet, mely elsőként az országban felvállalta az önfenntartást, és létrehozta a tagok egyenlőségén alapuló alapszabályát.

Ez az időszak egybeesett a rendszerváltás kérdőjelekkel teli időszakával. János volt az, aki az elsők között ismerte fel azt, hogy a fennmaradásunk egyetlen feltétele az, hogy telep és a sporteszközök a tagság tulajdonába kerüljön. Mindez nem kevés szervezést, kijárást és a tagság jelentős áldozatvállalását követelte. János elnöksége idejének ez volt legaktívabb és legszebb korszaka.

Azóta eltelt tízegynéhány év, az egylet tagságának ereje és összetartása bebizonyította, hogy képes azt az örökséget tovább vinni, és újabb és újabb színekkel bővíteni, amit a telep létrehozói és alapítói a Király Magyar Yacht Club tagjai ránk hagyományoztak.

Kedves János, ez nélküled nem jött volna létre, szívből köszönjük.”

4/2008.11.19. Határozat
A közgyűlés Karlovits Jánost egyhangúlag tiszteletbeli tagnak választotta.


3. napirendi pont:

Új telepvezető-gondnok bemutatása. Tájékoztató a teleprend (házirend) aktuális szabályairól és a tervezett változtatásokról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

Az előadó szerint Pápai Istvánt igazából senkinek nem kell bemutatni. Az Elnökség 2007-ben elfogadott négy éves programjának fontos célkitűzése különböző működési egységek létrehozása számon kérhető felelős kinevezésével. A egyik fő terület a telepvezetés-üzemeltetés, amely feladatra most sikerült Pápai Istvánt megnyerni.

A telepvezető általános feladatai:

• A Telep irányítás alapvető feladata az Egylet tagjainak tagsági jogukból eredő jogainak és igényeinek kiszolgálása a mindenkori Alapszabály és Házirend írott és az Egylet hagyományainak íratlan szabályai szerint, megfelelve a mindenkori Elnökség utasításainak
.
• A Telep irányítás a feladatainak végzése során köteles együttműködni az ügyvezetői konzultánssal, a versenyigazgatóval, illetve az edzőkkel
.
• A Telep irányítás a feladatai teljesítése során igénybe veszi az adminisztrációt ellátó személy(ek) segítségét a szükséges kötelezettségeinek elvégzéséhez (számlák, nyilvántartások, leltárok készítése/rendszerezése)
.
• A Telep irányítás javaslatot tesz a munkáját segítő gondnok(ok) személyére és ezen személy(ek) neki tartoznak beszámolási kötelezettséggel (A gondnok személyének végleges jóváhagyása – a Telep irányítás javaslatára – az Elnökség feladata)

Pápai István röviden ismerteti a telepen folyó jelenlegi (téliesítési) munkákat.


4. Napirendi pont: 

Beszámoló a 2008-as szezon vendégéjszakák befizetéséről
Előadó: Pfeningberger Ottó

Pfeningberger Ottó ismerteti az Ellenőrző Bizottság által készített összesítést a befizetett vendégéjszakákról. Ezek szerint a 2008. évben a tagok által befizetett e díjakból jelentős összeg, 1.181.800 Ft folyt be (449.900 Ft 9 fő egész éves vendégdíjából, 731.900 Ft alkalmi befizetésekből; további részletek a mellékelt táblázatban). Az előadó reméli, hogy az új telepvezető alkalmazásával jövőre hatékonyabb lesz a befizetések ellenőrzése.

+ Pintér Tamás szerint az ellenőrzés idén nem volt megfelelő, mert volt olyan eset, amikor egy tagnak 11 vendége volt egyszerre a telepen. Az ilyen szabályszegések ellen fel kéne lépni.

+ Polgár Csaba elnökségi tag egyetért, hogy a szabályokat, a házirendet (max. 4 vendég/tag) be kell tartatni, és ez jövőre Pápai István belépésével meg is fog valósulni. Egyben jelzi, hogy az elnökség a vendégfogadás új szabályozásán gondolkozik (pl. napidíj bevezetése), azonban ehhez sok kényes kérdést meg kell oldani.

+ Marton István a napidíj kérdésében felveti, hogy a rendes tagoknak legyen joga bizonyos számú napi vendéget fogadni (10 fő vagy alkalom).


5. Napirendi pont: 

Tájékoztató az ifjúsági és utánpótlás sportról
Előadó: dr. Polgár Csaba

Az ifjúsági és utánpótlássport területén jelentős változások történtek 2008-ban: új edzők, új gyerektáborok. Az idén debütáló 4 db ún. Körte (Körtvélyesi Miklósék által szervezett) táborokban 93 gyerek volt, akik közül 14-et választottak ki az edzők, míg a hagyományos Spari (Dinó) táborokból további 4 gyerek került kiválogatásra. A 18 új gyerek (2/3-uk optimistes korú) szüleivel novemberben megbeszélést tartanak az edzők és bevonjuk őket a téli edzésekbe. A Körte táborokból az egyletnek 1,25 millió Ft bevétele (gyerekek után + motoros használati díj) is volt, bár nem az anyagi haszon az elsődleges cél. Azaz az új, kétféle táborra építő koncepció mind szakmailag, mind anyagilag sikeres volt, ezért érdemes folytatni.

Az év során a következő komolyabb beruházások történtek: új motor a kismotoroshoz, utánfutó felújítása, az 1. hangár felújítása.

Mindezek ellenére a lemaradásunk az ifjúsági vitorlázásban sikeres kluboktól nem csökkent, e területre még többet kell fordítanunk. Az ifjúsági vitorlázás is teljesen átalakult, áprilistól októberig tartó szezonnal már optimistben sem lehet bekerülni a magyar 1–10. helyre. Az élenjáró egyesületekben minimum februártól novemberig tart a szezon, értelemszerűen nemzetközi edzésekkel és versenyekkel, Magyarországon pedig nemcsak hétvégi, hanem hétközi edzésekkel az iskolaidőben is.

A 2008-as bajnoksági eredmények:


• Optimist: két versenyzőnk volt a mezőny első felében (Polgár Csenge, Neszmélyi Márk), női 3. hely (Polgár Csenge).

• Laser Radial (37 induló!): 1. Bakóczy Robi, 3. Zentai Zoli, 13. Rubovszky Viktor

• 420-as: 3. Rozsnyai Doma – Czeizel Marsi; 5. és női bajnok: Vigh Réka – Kiss Zora

Az eredmények tehát jók, az edzőváltás is sikeresnek tekinthető. A probléma továbbra is az, hogy kicsi a csapat.

Jövő évi beruházási tervek: a másik hangár felújítása, 3-4 versenyképes optimist beszerzése.
Ha a 18 új gyerek megmarad, akkor a nyári szezonra szükséges lesz plusz segédedző bevonására.

Mindezek miatt anyagilag is többet kell áldozni az ifjúsági és utánpótlássportra, ezért jó lenne, ha nemcsak a telepfelújításokra, hanem ilyen célra is indulnának célzott tagi felajánlások.

Körtvélyesi Miklós köszönetet mond a tagságnak, hogy lehetővé tették a gyerektáborok megtartását. Szívesen jönnek jövőre is.


6. Napirendi pont:

Tájékoztató a versenysportról
Előadó: Ignácz Károly

Egyéni támogatásban ez év első felében csak egy versenyző páros, Majthényi Szabolcs – Domokos András részesült. Az horvátországi Európa Bajnokságon 2. helyet szereztek, most a januári új-zélandi világbajnokságra készülnek.

Olimpiai hajóosztályokban a nyáron került sor előrelépésre: a Laserbe átülő Bakóczy Robival kötöttünk négyéves keretszerződést. Az idei cél a Laser Radial bajnokságon való jó szereplés (Robi bajnok lett) és a válogatott keretbe való bekerülés volt, ami szintén sikerült. Robi komoly téli edzésprogramot vállalt, külföldi edzőtáborokkal, versenyekkel, amit az MVSZ és egyletünk is támogat.

2008-ban csak e két egyéni versenyzői szerződés volt, így az idén e célra fordított kiadásaink jóval alacsonyabbak voltak, mint 2007-ben.

Ezen túlmenően nem egyéni, hanem ifjúsági versenyzési támogatásban részesült a 420-asban Rozsnyai Doma – Czeizel Marsi páros, akik szintén válogatottak lettek, valamint Zentai Zoli, aki bár most még nem került be a keretbe, de erre jó esélye van.

A 2008-as versenyeredmények:

Nemzetközi:
• FD Európa Bajnokság: 2. Majthényi–Domokos; 8. Kardos-Polgár
• Star Európa Bajnokság:
– összetett: 7. Gereben M.-Gereben P.; 8. Tenke-Bendicsek; 10. Bánkúty-Mónus
– 
masters: 2. Tenke-Bendicsek, 3. Bánkúty-Mónus
– grand masters: 2. Ujhelyi-Visy
• Intervela 420: 7. Rozsnyai-Czeizel

Magyar bajnokságok:
A kishajós bajnokságokban a tavalyihoz hasonló volt a szereplésünk: bajnoki cím 2 olimpiai, 1 nemzeti és 1 ifi hajóosztályban (2007-ben: 3,1,1). Nagyhajós OB-ken jobb szereplés: 4 sparis kormányos lett bajnok itthon és 2 a tengerin (2007-ben: 0 és 1). FD-ben a szokásos dominancia (OB 1-5. hely). A sparis bajnokok fent vannak az egylet honlapján. Az olimpiai hajóosztályokban a pontszerző helyeink:
• Star: 1., 2., 3. és 5. hely
• 49er: 1., 2. és 4. hely
• 
470-es: 2., 3. és junior 3. hely
• Laser: 6. és junior 4. hely

+ Goszleth Marcell szerint nemcsak az anyagiak kellenek az utánpótlás-nevelés és versenyzés sikeréhez, hanem megfelelő közeg, környezet kell a földvári telepen is. Az egyletnek, a tagságnak tisztáznia kell: élversenyzőket akar nevelni vagy csak sportolási lehetőséget adni saját gyermekeinek? Jelenleg ugyanis nincsenek meg az élversenyzők neveléséhez szükséges nyugodt körülmények. A versenyzők és a pihenni, szórakozni vágyók területét jobb lenne elkülöníteni, pl. az ifi versenyzők felvitelével a nagyrészt üresen álló emeleti szobákba a büfé szomszédságából vagy a büfé elköltöztetésével a nagyterem előtt füves területre.

+ Szórádi Róbert úgy véli, hogy több dologban is kompromisszumot kell találni egymással szembenálló érdekek között, mint a versenyzők pihenése vs. a büfé jó hangulata, vagy az „alacsony” tagdíj vs. nagyobb sporttámogatás.

+ Polgár Csaba szerint a tagság 70–80%-a rekreációs és szórakozási célból jön a telepre. Sajnos a versenyzők néha úgy érezhetik, mintha ők zavarnának, mert a telep kisugárzása inkább nyaraló és rekreációs, mint sporttelep.

+ Pintér Tamás a Körte táborokat ebből a szempontból nagyon jónak tartja, mert jól szervezettek voltak, amelyek állandó elfoglaltságot nyújtottak a gyerekeknek.

+ Gereben Gábor megfontolásra javasol egy ötletet, amit még a Star EB alatt egy külföldi versenyző mondott: ne legyen ilyen sok, főleg tömény szesz a központi büfében, ha szükséges, azokat inkább csak a nagyteremben lévő pultnál lehessen kapni.


7. Napirendi pont: 

Az év kormányosa, az év manschaftja, az év ifjúsági sportolója és az év csillaghajósa díj átadása
Előadó: Karlovits János

Karlovits János előadja, hogy mint minden évben, így most kiosztásra kerülnek az Egylet díjai, melyeket ismertet és további sok sikert kíván a versenyzőknek. 
Az év kormányosáról azok döntenek, akik már megkapták ezt a díjat.
Az év legénységéről a közgyűlés dönt szavazással, az idei három jelölt: Bendicsek József, Czeizel Jonatán és Körtvélyesi Miklós volt.
Az év csillaghajósa díjat az év magyar versenyein legjobban szereplő versenyző nyeri el.
Az év ifjúsági sportolójáról az elnökség dönt.

Év kormányosa: Gereben Márton
Év legénysége: Czeizel Jonatán
Év csillaghajósa: Bánkúty Gábor
Év ifjúsági sportolója: Bakóczy Róbert

A Közösségi díj átadására a következő közgyűlésen kerül sor.


8. Napirendi pont:
 Egyebek

A Spari büfé 2008. évi működéséről tartott közvélemény-kutató szavazás eredménye:
Leszavazott: 54 fő, ebből érvénytelen 1 szavazat. Az 53 érvényes szavazatból
– 1. Az Egylet Elnökség kezdjen tárgyalásokat a büfé idei üzemeltetőjével (Babylon Invest Kft., Álló Bálint) a szerződés meghosszabbításáról, a büfé 2009. évi üzemeltetéséről
31 szavazat (58%)
– 2. Az Egylet Elnökség írjon ki újra pályázatot a büfé 2009. évi üzemeltetésére.
22 szavazat (42%)

+ Álló Bálint jelzi, hogy továbbra is várja a javaslatokat, ötleteket a büfé jövő évi működésére.

+ Szórádi Róbert bejelenti, hogy az elnökség a tagság véleményének figyelembevételével megkezdi a tárgyalásokat a büfé jövő évi üzemeltetéséről.

+ Erdélyi Béla felidézett egy 20 éve történt eseményt: a budapesti Spartacus vitorlás szakosztályának megszűntetését. Az akkori nehéz helyzetből a tagok összefogása és társadalmi munkája révén sikerült végül jól kijönni, s ez reményt adhat, hogy az egylet, a tagság az előtte álló feladatokat, nehéz helyzeteket is hasonló módon meg tudja majd oldani.

Az elnök egyéb napirendi pont hiányában a közgyűlést berekesztette.

Az elnök intézkedik, hogy az Alapszabály módosítása a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva a Somogy Megyei Bíróságnál benyújtásra kerüljön.

k.m.f.