2011. március 30.

KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV

mely készült a SPARTACUS VITORLÁS EGYLET 2011. március 30. napján 18 órakor a CÉH Zrt. (1112 Budapest, Dió u. 3-5.) tárgyalójában megtartott évi rendes, tisztújító Közgyűlésén.

Szórádi Róbert elnök üdvözli a megjelenteket és megállapítja, hogy a közgyűlés határozatképes, mert azon a rendes tagok (90 fő) több mint fele (65 fő) képviselteti magát. Megnyitja a közgyűlést, és javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg Ignácz Károlyt levezető elnöknek.

1/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés a levezető elnököt egyhangúlag megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

Ignácz Károly köszönti a megjelenteket, majd javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg a Szavazatszámláló Bizottság tagjainak Alibán Andrást, Erdélyi Sebestyént és Ambrózy Pétert, jegyzőkönyvvezetőnek Máthé Mariant, a jegyzőkönyv hitelesítőinek Gereben Mártont és Dr. Polgár Csabát.

2/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés a jegyzőkönyvvezetőt, a jegyzőkönyv hitelesítőket és a Szavazatszámláló Bizottság tagjait egyhangúlag megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

A levezető elnök ismerteti a napirendi pontokat, mely eltér az előzetesen kiküldött napirendek sorrendjétől. Javasolja a közgyűlésnek, hogy a házirend-módosító és az egyebek napirendi pontokat a választási folyamat közben tárgyalja.

1. Beszámoló az Egylet 2010-es évadjáról (lásd: mellékelt anyag)

Előadó: Szórádi Róbert

2. Beszámoló a 2010. évi gazdálkodásról és a 2011. évi gazdasági terv (lásd: mellékelt anyag)

Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

3. Ellenőrző Bizottság jelentése

Előadó: Forintos Róbert

Tisztújítás

4. Versenyzők Tanácsa beterjesztése az elnökség két tagjának személyére
5. A Jelölő Bizottság javaslatának előterjesztése (lásd: mellékelt anyag)

Előadó: dr. Marton István

Szavazatszámlálás alatt:

6. Házirend módosító javaslat (lásd: mellékelt anyag)
7. Egyebek
8. Az Egylet Elnökének megválasztása
9. Az Elnökség tagjainak megválasztása
10. A Fegyelmi Bizottság tagjainak megválasztása
11. Az Ellenőrző Bizottság tagjainak megválasztása

A napirend módosítására, egyéb kiegészítésére javaslat nem érkezett.

3/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a napirendi pontokat.

Ignácz Károly felkéri Szórádi Róbertet az elnöki beszámoló megtartására.

1. napirendi pont:
Beszámoló az Egylet 2010-es évadjáról
Előadó: Szórádi Róbert

Az Elnökség a 2007. szeptember 1-i közgyűlésen elfogadott, a „Spartacus Vitorlás Egylet 2007-2011-es Programja” alapján végezte tevékenységét, és az Egylet Alapszabályának és Programjának megfelelően, alapvető feladatának az Egylet vagyonának megőrzését és bővítését, a sport és szabadidős tevékenység támogatását, az Egylet hagyományainak gondozását tekintette.
A telepvezetésben a szezon végén változás történt: Pápai István megbízását felmondta, amelyet az elnökség elfogadott. 2011 elején a telepvetői pályázatot hirdetett, amelyre már több jelentkező is van. A pályázatok elbírálása már az új elnökség feladata lesz.

2010-ben komoly, az Egylet jövőjét befolyásoló vita indult az alapvető tagsági jogokról, kötelességekről, a tagsági jog elidegenítéséről, a tagság szüneteltetéséről. A júniusi közgyűlésen külön bizottság kiküldésére is sor került, de a decemberi közgyűlésen az Alapszabály módosításához nem volt megfelelő konszenzus a kérdés teljes újraszabályozásához. A nyilvános vita során azonban több olyan új ötlet, javaslat született, amely a későbbi megoldás alapjául szolgálhat.

Egyéni versenyzői támogatásban a felnőttek közül továbbra is a Majthényi Szabolcs – Domokos András páros részesül, akik a 2010-ben újabb világbajnoki címet szeretek Romániában.
Olimpiai hajóosztályokban 2010-ben első teljes Laseres évét teljesített a junior Bakóczy Róbert, aki sikeresen szerepelt a nemzetközi Laser Európa Kupákon (a hazai füredi állomáson győzött is), míg a korosztályos Európabajnokságon bekerült az aranycsoportba, s ottani jó szereplésének köszönhetően végül az összetett egyharmadba is (39. helyen végzett).
Laser Radiálban Rozsnyay Domonkos végzett komoly nemzetközi edzés- és versenyprogramot. Első Laseres évében a világbajnokságon az ezüstcsoportban végzett.

2010-ben nemzetközi versenyt nem rendeztünk, viszont 2011-ben tagtársaink munkájának köszönhetően újra lesz ilyen eseményünk is.
A korábbi évekhez képest újdonság volt, hogy nagyhajós országos bajnokságot rendeztünk Asso és 8mOD osztályokban. A siker legbiztosabb jele, hogy 2011-ben újra az egyletünk rendezi e két osztály bajnokságát.

Kérdés, hozzászólás a beszámolóhoz nem érkezett.
Ignácz Károly javasolja, a Közgyűlés az Ellenőrző Bizottság jelentése után szavazzon az elnöki beszámoló elfogadásáról. Felkéri Gáborjáni Szabó Gábort, tartsa meg gazdasági beszámolóját.

2. napirendi pont:
Beszámoló a 2010. évi gazdálkodásról és a 2011. évi gazdasági terv
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

A 2002. január 1-től érvényes számviteli politika leegyszerűsített képlete azt fogalmazza meg, hogy a mindenkori bevételeinket meghaladó kiadásokat nem tervezhetünk, illetve valósíthatunk meg. Egyes évekre bizonyos mozgásteret adhat a korábbi évek esetleges vállalkozási többlet bevételei, mely felhasználható az Egylet alaptevékenységének finanszírozási többlet igényére.
Ezen elvek fenntartását továbbra is a prudens gazdálkodás alapjának tekintjük.

A 2010. évi gazdálkodási beszámoló cash flow szemléletű, az éves tényleges pénzforgalom értékelését adja. (A számviteli szabályok szerinti mérleg-kimutatás az Ellenőrző Bizottság vizsgálta).

A gazdálkodási terv számait nagyságrenden belül tartani tudtuk a megvalósítás folyamán, az éves eredmény 2,8 millió forinttal a pozitív tartományba került, mely ugyan kisebb a tervezett 7,5 milliós szufficitnál, de a vállalt többlet kötelezettség vállalások nagyrészt kontrolált módon az Egylet céljainak megvalósítására fordítódott. A tervtől történő ilyen jellegű eltérés a konzervatív szemléletű tervezés eredménye, a jövőben is így kívánunk eljárni.

Az Egylet általános bevételei, és a kiadásai kis mértékben növekedtek a tervhez képest, mely eltérés követhető és indokolt volt.

A létesítményre vonatkozó negatív egyenleg illetve a tervezetthez képest is jelentős eltérés alapvetően a közmű (elsősorban elektromos energia) rossz tervezésének köszönhető. Ennek magyarázata, hogy 2009 második felében a szolgáltatótól nem a valós fogyasztásnak megfelelő számlát kaptunk, így az ekkor elmaradt fogyasztást 2010-ben kellett megfizetni. Ez részben a gázfogyasztásnál is így történt.

A sporttevékenység tekintetében a gazdálkodásunk a terveknek megfelelően alakult.
A versenysportra fordítandó támogatás felül tervezését Gádorfalvi Áron esetleges Egyletünkhöz történő átigazolása magyarázza, melyre ténylegesen nem került sor, így az ehhez tartozó kiadás a költségvetésben maradt.

Az ifjúsági és utánpótlás nevelés gazdálkodása nagyságrendileg a terveink szerint alakult, edzőink megnövekedett feladatai enyhe költségnövekedést generált.

A vállalkozási tevékenység nagyságrendjében és arányaiban a terveknek megfelelően alakult.

A 2011-es terv a számvitel-politika és a 2010-es év tapasztalatain alapul, mely reálisan megvalósítható. A tervben nem szerepel egy kb. 500 ezer és 1 millió HUF közötti várható kiadás a BAHART részére, mely a bejáratnál található jelenleg a tulajdonukat képező terület szükségszerű megvásárlásával járna. Ezt az összeget a költségvetés pozitív egyenlege megengedi.
Az Elnökség tervezi a korábbi telepvezető helyett új telepvezető foglalkoztatását, melynek költségét a terv tartalmazza.

Kérdések, hozzászólások:

Süli András: Előző közgyűlésen felvetődött a szüneteltetők kérdése, szeretném tudni, mi lesz a gyakorlat. Ezt pénzügyi okokból kérdezem, a gazdálkodási terv szempontjából nem mindegy.
Gáborjáni Szabó Gábor: Az Elnökség az első kérést automatikusan elfogadja, a hosszabbítást a Közgyűlés hatáskörébe utalja. Remélem a Közgyűlés megfelelően dönt, mert a hosszabbítások felborítanák terveinket.

Toronyi Bence az adás-vétel tekintetében kíváncsi az Elnökség véleményére. Gáborjáni Szabó Gábor informálja, hogy az Egylet a jelenlegi szabályt alkalmazza, mely szerint nem él a vásárlási jogával.
Toronyi Bence szerint ez hibás döntés, mert tavalyi évben 2,3mFt kerülhetett volna az Egylethez.

Egyéb hozzászólás a gazdálkodási beszámolóhoz és a gazdasági tervhez nem érkezett.

3. napirendi pont
Ellenőrző Bizottság jelentése
Előadó: Forintos Róbert

Az Ellenőrző bizottság 15 napon belül fogja benyújtani írásos beszámolóját, kéri a Közgyűlést, a szóbeli értékelést fogadja el.
2010-ben a gazdálkodás az Alapszabály szerint megfelelően működött. A mérlegben szereplő adatok ellenőrzése során pár adminisztratív hibát találtunk, melyet javaslok korrigálni.
Verseny és ifjúsági sportra fordított összeg felhasználása pontos, a nyilvántartást rendben találtuk, a gazdálkodás a szerződés alapján történt.
Tagi befizetések nyilvántartása 2010-ben is precíz, mely ismét Mariannak köszönhető.
Statisztikát készíttettünk 4 évre visszamenőleg a tagi befizetések alakulásáról. 4 év alatt a tagdíj és a tagi hozzájárulása fix, de reálértéken ez csökkenést jelent. Az új Elnökségnek erre nagyon oda kell figyelnie. Tervezhető fix bevételeink: tagdíj, tagi befizetések, szolgáltatási tevékenységek, pályázati pénzek, szponzorok. Sok klubtársunk segítette anyagi fejlődésünket pl. Tenke Tibor és Szórádi Róbert és étterem felújítását finanszírozták, Gereben Péter a hátsó apartmanok felújítási terveit készítette el, Toronyi András 2010-ben is OP vitorlát ajándékozott. Nem sorolom most fel az összes támogatást, de legközelebb összegyűjtöm, utólag is köszönjük.

Szórádi Róbert: Az Ellenőrző Bizottság nehéz helyzetben volt, a mérleget nem lehetett hamarabb elkészíteni. Az a megoldás, a Közgyűlést későbbi időpontra kell tenni, hogy legyen ideje a Bizottságnak a beszámoló megírására.

További hozzászólás, kérdés az Ellenőrző Bizottság jelentéséhez nem érkezett.

Tenke Tibor megköszöni elnök úrnak és az elnökségnek a 4 évi kemény munkát. Megállapítja, ebben a ciklusban is az Alapszabály szerint működött az Egylet. Az elmúlt 8 év költségvetését felülvizsgálva a gazdálkodás kiegyensúlyozott harang-görbét mutat. Külső forrásokhoz kell fordulni, mert a tagság nem tudja kigazdálkodni a tervekhez szükséges anyagi hátteret. Javaslata szerint az leendő elnökségből 2 fő foglalkozzon az ellenőrzéssel, irányítással. A többiek elsősorban a pénzszerzéssel próbáljanak segíteni (pályázatok, versenyek rendezési joga). A közgyűlés kérje fel az Elnökséget, hogy 6 hónapon belül készítsen pénzügyi tervet, hogyan akarja a pénzügyi helyzetet megteremteni (tagi viszonyok rendezése, világversenyek szervezése). A közgyűlés ezt a tervet fogadja el, majd beszámoló alapján az Elnökség „számoljon el”.

Polgár Csaba dr.: A harang-görbe nem valós, hiszen akkor nőtt, amikor az apartmanokat befizettük, ez így csupán egyszeri kiugrás volt. Mindkét elnök által vezetett elnökség nagy problémája volt a telepvezetés. Az elnökségben 7 fő dolgozik társadalmi munkában, az ideális az lenne, hogy ők ne a napi operatív dolgok ellenőrzésével foglalkozzanak. Az a legfontosabb feladat, hogy professzionális telepvezetés legyen.

Ignácz Károly levezető elnök további hozzászólás hiányában szavazásra kéri a Közgyűlést.

4/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés az elnöki beszámolót 5 tartózkodás mellett elfogadta.

5/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés a beszámolót a 2010. évi gazdálkodásról 5 tartózkodás mellett elfogadta.

6/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés az Ellenőrző Bizottság jelentését 2 nem és 5 tartózkodás mellett elfogadta.

7/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés a 2011 évre előterjesztett gazdasági tervet 7 tartózkodás mellett elfogadta.

TISZTÚJÍTÁS

4. Napirendi pont
A Versenyzők Tanácsa beterjesztése az elnökség két tagjának személyére

Hamrák Péter a Versenyzők Tanácsának elnöke bejelenti, hogy Süli Andrást és Szépfy Mártont delegálják az elnökségbe.

5. Napirendi pont
A Jelölő Bizottság javaslatának előterjesztése
Előadó: dr. Marton István

Marton István dr. sajnálattal jelzi, hogy csak 1 fő elnök jelölt van a tagok között, köszönetet mond Gáborjáni Szabó Gábornak, hogy vállalja az elnöki feladatot.
Elnökség tagjai közé 4 fő választható, a jelöltek száma 7 fő: Argay Béla, Bánkúty Gábor, Bóna Gábor dr, Horváth István dr, Ignácz Károly, Visy László, Ziegler János ifj.

Fegyelmi Bizottság tagjai közé 5 fő választható, a jelöltek száma 6 fő: Oláh László, Ujhelyi András, Tenke Péter dr, Kopcsányi László dr, Ziegler János id, Zoltai Ferenc.

A Jelölő Bizottság elnöke előzetesen meggyőződött arról, hogy minden jelölt vállalja a jelölését a tisztségekre.
Ignácz Károly kérdésére új jelentkező nem érkezett, aki elvállalná valamelyik bizottsági tisztséget. Felkéri a Közgyűlést a titkos szavazásra. Tájékoztat, hogy a Fegyelmi Bizottság tagjait nem kell titkosan választani, de a több főre való tekintettel titkos szavazást javasol, melyet a Közgyűlés elfogad.

A szavazás előtt Tenke Tibor felhívta a közgyűlés figyelmét a kommunikációs feladatok fontosságára, amelynek ellátásár profira van szükség, így arra a legalkalmasabb jelölt Visy László.

6. Napirendi pont
Házirend módosító javaslat

A levezető elnök ismerteti, hogy a házirend vendéglátással szabályozó pontjait egyértelművé szeretné tenni az elnökség, miután a olyan megfogalmazások vannak benne (pl. felnőtt tag), amelyek nem szerepelnek az Alapszabályban. A vendéglátás joga automatikusan a rendes tagoknak jár, a többi tag jogait az éves tagi szerződések szabályozzák.

8/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés a Házirend módosítását 3 nem és 6 tartózkodás mellett elfogadta.

7. Napirendi pont
Egyebek

a. Nyári nemzetközi versenyek
Erdélyi Béla tájékoztatást tart az idén rendezendő nemzetközi versenyekről. 18 lábas skiff Euróba Kupa és 3 db nemzetközi Star verseny (Nemzetközi masters és 100 éves bajnokság, Centenáriumi regatta, District bajnokság). Várjuk a Tagság köréből a jelentkezőket, segítőket a versenyekre.
Versenyengedély kérő lapokat mielőbb adjátok le, és fizessétek be az MVSZ tagdíjat, hogy a bélyegeket intézhessem. (Külsősöknek – Elnökségi döntés alapján – ettől az évtől a sparis versenyengedélyért 10.000 Ft-ot kell fizetniük az Egyletnek.) A sportorvosi vizsgálatot mindenki mielőbb intézze el.
Polgár Csaba dr: A leigazolt versenyzők közül sokaknak nincs tagsági viszonyuk az Egylettel. A Versenyzők Tanácsa választásának szabályait egyértelművé kell tenni az Alapszabályban.

b. Felajánlások az Egylet részére
Toronyi András az utánpótlást, az edzőkkel való egyeztetés alapján, idén egy flipchart táblával támogatta.
Süli András számítógépet ajánlott fel az irodába.
A közgyűlés megköszönte a felajánlásokat.

8. Napirendi pont
Az Egylet Elnökének megválasztása

Ignácz Károly bejelenti, megtörtént a szavazatok összeszámlálása, és kihirdeti az eredményt.

9/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés az Egylet elnökének Gáborjáni Szabó Gábort 55 igen, 8 nem és 2 érvénytelen szavazat mellett megválasztotta.

9. Napirendi pont
Az Elnökség tagjainak megválasztása

Az Elnökségbe még 4 fő választható. A 4-5. helyen azonos számú, 45-45 szavazatot kapott Horváth Istvánt dr. és Ziegler Jánost ifj. A szavatok megoszlása újraszámolással ellenőrizve lett. Az Alapszabály szerint újabb szavazást kell a pozícióra tartani. Horváth István dr. bejelentette, visszalép a jelöléstől, azaz az újabb szavazási fordulótól.

10/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés az elnökség tagjainak Argay Bélát 52, Ignácz Károlyt 49, Visy Lászlót 49, Zigler Jánost ifj 45 szavazattal megválasztotta.

10. Napirendi pont
A Fegyelmi Bizottság tagjainak megválasztása

A Bizottságba 5 fő választható.

11/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés a Fegyelmi Bizottság tagjainak Ziegler Jánost id 63, Zoltai Ferencet 63, Tenke Pétert dr. 56, Ujhelyi Andrást 50, Kopcsányi Lászlót dr. 43 szavazattal megválasztotta.

7. Napirendi pont (folyt.)
Egyebek

c. Szüneteltetők
Gáborjáni Szabó Gábor tájékoztatja Közgyűlést, hogy szüneteltetés meghosszabbítását 7 fő kérte. Ezt az Elnökség nem kívánta megadni, ezért terjesztette a döntést a Közgyűlés elé.

Ujhelyi András: Kérelmek elutasításakor mi történik?

Gáborjáni Szabó Gábor: Nincs szüneteltetés, de a tagságát eladhatja. Tagság elvesztése akkor, ha nem fizet 6 hónapig tagdíjat.

Toronyi Bence: Ez a döntés nem segíti az Egylet gazdálkodását, mert a szüneteltetési tagdíjaktól elesik az egylet.

Békés Miklós: amennyiben a Közgyűlés nem támogatja a szüneteltetésem meghosszabbítását, dönthetek úgy, hogy befizetem a teljes tagdíjat (annak ellenére, hogy nem járok a telepre), kiskorú rokonomnak ajándékozhatom (ifjúsági tagdíjat lehet fizetni hosszú évekig), de akár az is lehetőség, hogy fegyelmi útján kizáratom magam. Nem hagy az egylet teret jó és becsületes döntésnek.

Polgár Csaba: Aki az Egylet tagja, fizessen tagdíjat.

Kozma Anda. A bevételt kell növelnünk. Az Elnökség foglalkozzon azzal, hogyan kívánja megnövelni a tagság létszámát. Ismerőseimet nem tudom informálni a belépésről. Ezzel a kijelentéssel Hamrák Péter is egyet ért, ő sem tudja a belépési információkat.
Tenke Tibor: Az Alapszabályban pontosan le van írva, onnan mindenki tájékozódhat.

Polgár Csaba: A tagok számát szeretnénk növelni, nem a szüneteltetők számát. Szükségünk van a tagokra, akiknek fizetniük kell a tagdíjat.
Toronyi Bence: A rendes tagot meg kellene becsülni és éreztetni vele, hogy többet ér, mint a pártoló tag. Az Elnökség az Alapszabály módosító javaslatunkat nem fogadta el, pedig azzal 800.000 Ft bevétel juthatott volna az Egyletnek.

Gáborjáni Szabó Gábor: A szüneteltetők aránya a következőképpen alakult: 2007-2008-2009-20010 években: 4-8-11-15 fő. Ez a tendencia veszélyes az egylet működésére. Az Alapszabály szerint fogunk eljárni, megnyugtató megoldást keresünk, szeretnénk a szüneteltetők ügyét rendezni.

Ignácz Károly levezető elnök bejelenti, hogy a szüneteltetését meghosszabbítani kívánó tagok száma 7 fő. Javasolja, hogy róluk együttesen és titkosan szavazzon meg a Közgyűlés, engedi-e a további szüneteltetést vagy nem.

Gereben Gábor szerint nem kellene őket kizárni, mivel így a szüneteltető tagdíjat nem fizetik be az Egyletnek.
Toronyi Bence: Toronyi Linda ki szeretne lépni, nem tud fizetni 150.000 Ft tagdíjat. Én kifizetem, mert szeretnék részt venni az Alapszabály módosításában.
Tenke Tibor Gereben Gábor felvetésére elmondja, ez elvi kérdés, és nem pénz kérdése, hogy szüneteltetők legyenek. Gereben Gábor ezt a választ elfogadja, de szerinte olyan közösséget kell építeni, ami vonzza az embereket, nem tiltani kell.
Békés Miklós: 20 éve nem járok a telepre, annak idején a Szüleim fizették be a belépési díjamat. Mikor az Alapszabály lehetővé tette, szüneteltettem. Nem tudok mit tenni, nem tudok lejárni a telepre, ezért nem fizetem a tagsági díjat.

Hamrák Péter: Az eladás feltételeit rendezni kell, ez a megoldás. Ha a Közgyűlés nem fogadja el a szüneteltetők hosszabbítását, szerintem többen befizetik közülük a teljes tagdíjat.
Kozma Anda: A sok szüneteltetés és kilépés negatív információ, ezért a marketing is negatív.
Vajda János: Limitáljuk a szüneteltetés idejét 2-3 évben.
Tenke Tibor ismét az Alapszabályra hivatkozva kéri a tagságot, olvassák el, minden pontosan le van írva benne.
Polgár Csaba: Elvi döntést kell hozni. Ismételten azt tudom mondani, aki tag szeretne lenni, annak be kell fizetnie a rendes tagdíjat.

Több kérdés, megjegyzés a szüneteltetőkkel kapcsolatban nem érkezett, Ignácz Károly felkéri a közgyűlést a titkos szavazásra.

Ignácz Károly tájékoztatja a Közgyűlést, hogy az Ellenőrző Bizottság tagjait is titkosan kell megválasztani, annak ellenére, hogy a Jelölő Bizottság 5 főt jelölt az 5 pozícióra.

11. Napirendi pont
Az Ellenőrző Bizottság tagjainak megválasztása

Ignácz Károly bejelenti, megtörtént a szavazatok összeszámlálása, kihirdeti az eredményt

12/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés megválasztotta az Ellenőrző Bizottság tagjait: Forintos Róbert, Faragó Gábor, Horváth István dr., Pfeningberger Ottó, Tenke Tibor.

13/2011.03.30. Határozat

A közgyűlés 2011-ben a szüneteltetés-hosszabbítás engedélyezését 24 igen, 33 nem, 1 tartózkodás, 1 érvénytelen szavazattal elutasította.

A levezető elnök egyéb napirendi pont hiányában a közgyűlést berekesztette.

k.m.f.