2012. március 21.

KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV

mely készült a SPARTACUS VITORLÁS EGYLET 2012. március 21. napján 18 órakor az UNITEF ’83 Zrt. (1119 Budapest, Bornemissza tér 12.) tárgyalójában megtartott rendes közgyűlésén.

Gáborjáni Szabó Gábor elnök üdvözli a megjelenteket és megállapítja, hogy a közgyűlés határozatképes, mert azon a rendes tagok (84 fő) több mint fele (44 fő) képviselteti magát. Megnyitja a közgyűlést, és átadja Erdélyi Bélának a szót.

+ Erdélyi Béla: Kedves klubtársak, egy perces néma felállással adózzunk Pintér Tamás Oroszlán emlékének, aki múlt héten elhunyt. Szombaton gyászmisén búcsúzhatunk tőle.

Gáborjáni-Szabó Gábor javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg levezető elnöknek Ignácz Károlyt.

1/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés levezető elnöknek Ignácz Károlyt 1 tartózkodással megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

Ignácz Károly üdvözli a Tagságot, javaslatot tesz a tisztségviselők személyére. Jegyzőkönyvvezetőnek Máthé Mariant, a jegyzőkönyv hitelesítőinek Argay Bélát és Visy lászlót, szavazatszámláló bizottság tagjainak Alibán Andrást, Álló Bálintot és Zentai Zoltánt javasolja.

2/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés a jegyzőkönyvvezetőt egyhangúan, a jegyzőkönyv hitelesítőket 1 tartózkodással, a Szavazatszámláló Bizottság tagjait 1 tartózkodással megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

Ezt követően a levezető elnök ismerteti a közgyűlési meghívóban szereplő napirendi pontokat, amelyekhez egy kiegészítő javaslat nem érkezett. Ezek alapján a következő napirendi pontokat terjeszti elő a közgyűlésnek:

1.)  Az Egylet négy éves (2011–2015) programjának előterjesztése (lásd: mellékelt anyag)
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

2.) Beszámoló az Egylet 2011-es évadjáról (lásd: mellékelt anyag)
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

3.) Beszámoló a 2011. évi gazdálkodásról és a 2012. évi gazdasági terv (lásd: mellékelt anyag)
Előadó: Szépfy Márton

4.) Ellenőrző Bizottság jelentése a 2011. évről
Előadó: Forintos Róbert

5.) Tagfelvétel
Előadó: levezető elnök

6.) 2012. évi tagdíjak és a belépési díj javasolt mértékének előterjesztése
Tagdíj felnőtt: 160.000 forint
Tagdíj ifjúsági (24 éves korig):
– rendes tag vagy rendes tag gyermeke: 80.000 forint
– más tagsági viszony esetén: 100.000 forint
Belépési díj: 2.300.000 forint
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

7.) A tagsági viszony szüneteltetésének tervezett új szabályai
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

8.) Tájékoztatás a telep rendjéről, működéséről és a 2012. évi szolgáltatási díjakról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

9.) Az év kormányosa, az év legénysége, az év ifjúsági sportolója, az év csillaghajósa és „A közösségért végzett munkáért”  díjak átadása
Előadó: levezető elnök

10.) Egyebek

A napirend módosítására, egyéb kiegészítésére javaslat nem érkezett (1 fő késve érkezik, 45fő szavaz).

3/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a napirendi pontokat.


1. napirendi pont:
Az Egylet négy éves (2011-2015) programjának előterjesztése
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

Az új Elnökség a céljait és az azokhoz vezető út főbb irányvonalát egy elnökségi programban dolgozta ki, melyet 2011 júniusában átadott a tagság részére, de a közgyűlési meghívóval együtt is kiküldésre került. Sok visszajelzést kaptunk, folyamatosan kommunikálunk a Tagsággal. A többség akaratát kívánjuk érvényre juttatni hírlevelek, körlevelek küldésével.

A Tagok teherviselési képessége különböző, kompromisszumokat kell kötni. Az eltérő teherviselő képesség a Tagságot nem szabad, hogy megossza, olyan technikákat kell alkalmazni, hogy a terhek általános szintje vállalható legyen a nagy többség számára, és ezzel együtt a szélesebb lehetőségekkel rendelkezőknek ésszerű alternatívát nyújt, hogy többel járulhassanak hozzá az Egylet működéséhez, szem előtt tartva az általuk preferált területeket. A tagok létszáma jelenleg növelhető, a telep kapacitása megengedi. Az elnökségi feladatokat szétosztottuk, Ignácz Károly feladata a szervezeti működés; közgyűlések, nyilvántartások, házirend. Szépfy Márton az adminisztráció és pénzügyek felügyelője. Ziegler János hatáskörébe tartozik az ifjúsági-, és utánpótlás, valamint versenysport. Argay Béla a versenyrendezések, szolgáltatások, bérleti szerződések ügyeit intézi. Süli András az új források, pályázatok, szponzorok bevonásával foglalkozik. Visy László a külső- és belső kommunikáció felelőse.

Az Egylet hosszú távú fenntarthatósága megköveteli a bevételek szinten tartását és új források bevonását (pályázatok, szolgáltatások kiterjesztése) is. Törekszünk a telep meglévő infrastruktúrájának korszerű szintre hozására és a lehetséges fejlesztésekre (terület, építmény, kikötő). Célunk az ifjúsági és versenysport integrációja a nemzetközi vérkeringésbe, jelentős nemzetközi versenyek megrendezése. A telepen meglévő szolgáltatások (kikötői szolgáltatások, szállás, tárolás, hirdetési tevékenység, versenyrendezés, bérbeadás, stb.) jelenlegi ad hoc gyakorlatáról professzionális szintre emelése, a napi működési struktúra lefedése fizetett és számon kérhető munkatársakkal, akik stratégiai irányítás mellett önállóan is működtetni képesek az Egyletet.

A tagpolitikával kapcsolatosan az Egylet elnökségének egyik első intézkedése volt a rendes tagok jogainak határozott támogatása a nem rendes tagokhoz viszonyítottan. Az Elnökség elkötelezett abban, hogy a taglétszámot növelje úgy, hogy az a mindenkori tagok érdekeivel összhangban legyen, ezért részleteiben kíván foglalkozni a belépés, illetve a tagi jogosultság eladásának feltételeivel, valamint a szüneteltetés kérdésével is. Az Elnökség felhatalmazást szeretne kapni a belépési díj összegének könnyített megfizetéséhez (50% egy összegben, majd 2-3 év részletfizetés), illetve a felvételi procedúra egyszerűbb, átláthatóbb rendszeréhez, ahol azonban a közgyűlési jóváhagyás megmaradna. A tagság részéről felmerülő igény a Telepet egyáltalán nem használók tagdíjfizetési könnyítésére nem figyelmen kívül hagyható, így erre 2/3-os tagdíjfizetés mellett lehetőséget kellene biztosítani korlátlan időre is. Be kellene vezetni a kilépő tag definícióját, mely tag már nem fizet tagdíjat, természetesen tagsági jogaival sem élhet, de tagi jogviszonyát még 2 évig értékesíti, így lehetőséget adva a tényleges eladásra. Az esetleges fejlesztésektől függetlenül meg kell oldani a meglévő rendszerek megfelelő szintű működését (rendeltetésszerű használatát), mint internet (irodában és az egész telepen), elektromos hálózat és vendégszobák korszerűsítése.

Terveink közt szerepel az emeleti szállások korábbi engedélyezési terv szerinti megvalósítása. A kikötő helyek bármely módon való bővítése, Nyugati stég, esetleg móló megvalósíthatósága, esetleges fúzió a szomszédos teleppel. A Telep irányításával és a nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatosan kialakult feladatcsoportokhoz a megfelelő munkatárs / „üzemeltető” megtalálása.

A klubéletnek értékes hagyományai vannak, melyet minden téren támogatni és erősíteni szeretne az Elnökség. A hagyományok megtartása mellett az Elnökség külön hangsúlyt fektet majd a versenysport, a sport-szakmai értékek közvetítésére a klubtagok között. Ennek egyik hatékony formája az „e” kommunikáció, melyre külön hírlevél típusú fórumot hozunk létre.

Ifjúság és utánpótlás terén a megkezdett munkát kívánjuk folytatni. Az utánpótlás nevelés jó úton indult el, ezt mutatja a 15–20 OP, az évről évre gyarapodó gyereklétszám. Ha megmaradunk a következetes munkánál, akkor a gyermekkori sikerek mellett újra benépesíthetjük a Spariban versenyző felnőtt hajóosztályokat, megállítva a jelenlegi elöregedést, ami az Egylet hosszú távú fennmaradásához elengedhetetlen. Ha nem tudjuk az utánpótlással tagjaink számát növelni, akkor évek múlva a Telep elnéptelenedik!

A meglévő, elkötelezett edzőgárdával képzeljük el a jövőt, hogy a gyerekek tehetségüknek és hozzáállásuknak megfelelő felkészülésben részesüljenek. Az Egyleti támogatásokat a jelenlegi szisztémával gondoljuk folytatni, azonban a bevételi oldalt erősíteni kell! Igyekeznünk kell a versenyeinket eladhatóvá tenni, szolgáltatni, hogy a verseny és utánpótlás sport önellátó lehessen, és az erre érdemesek magasabb szintű támogatást kaphassanak. Nagy súlyt kell fektetni a sportszerű életmódra nevelésre és az Egylet vagyontárgyainak állagmegőrzésére.
Rövidtávú célnak tekintjük a gyerekek és a tagság kapcsolatának javítását, a gyerekek integrálását az Egylet életébe.

A gazdálkodás alapvetően háromféle bevételi forrásra épülhet: a tagdíjak, tagoknak nyújtott szolgáltatások bevételei, külsősöknek nyújtott szolgáltatások, bérbeadások bevétele és támogatások. A tagi befizetések a legstabilabb, ezáltal legértékesebb bevételi forrásoknak tekintendők. A tagi befizetésekből származó bevételeknek az alapszabály 30-ik §-a szerint fedeznie kell az alapvető működési költségeket.

A Egylet infrastruktúrája alkalmas különböző szolgáltatások (versenyrendezés, vitorlástábor rendezés, egyéb rendezvények) nyújtására. Az Egylet életében jellemző a hirdetési szolgáltatás nyújtása, ahol az új Elnökség a vállalt feladatok pontos teljesítését és annak ellenőrzését tervszerű rendszerben képzeli, melynek része az új kapcsolatok kialakítása is. Ezen szolgáltatások célja a nyereség-termelés, mely eredmény hozzájárul az Egylet bevételeihez. A szolgáltatásoknál alapvető szempont azok céljainak tisztázása. Az elnökség tervei szerint az „új forrásokért felelős” vezető felel majd az Egylet szolgáltatásai kapcsán létrejött szerződések maradéktalan teljesítéséért. A szolgáltatások egy kisebb csoportja kifejezetten az Egylethez kötődő személyek jelentős áldozat vállalása kapcsán az Egylet által nyújtható közösségi aktivitás biztosítása.

Fontos továbbá a tagok elfogadható, arányos mértékű zavarásának meghatározása és a közvetett költségek – infrastruktúra amortizációja, általános költségek arányos részének figyelembevétele a ráfordítások kiszámításánál.

Kiemelném a bérbeadásból származó biztos bevételt különösen azon szempontból, hogy a tagdíjakhoz hasonlóan biztos, kiszámítható bevételt jelent, ezét ezek kiemelt kezelése rendkívül fontos. Ez azt jelenti, hogy a bérbe adott területeink (büfé, stég bár, apartmanok, tároló helyek), illetve eszközeink (hajók) körét, minőségét bővíteni, javítani szükséges.

Az Egyletünk gyakorlatában a „szponzor” olyan partnert jelent akinek az Egylet szolgáltatást nyújt ellenérték fejében. Ezzel szemben a támogatás a sporttal kapcsolatos alaptevékenységünket segíti, jellemzően állami, önkormányzati forrásokból. Ezen források megszerzése is jelentős „lobbizást” igényel, a kapcsolódó információk megszerzésén kívül ismerni kell a döntéshozókat és a döntési mechanizmusokat.
Kérem az Egylet négy éves programjának elfogadását, felhatalmazva ezzel az elnökséget a munkára.

Kérdés, hozzászólás az elnöki beszámolóhoz nem érkezett (3 fő késve érkezett, 48 fő szavaz)

4/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés 2 tartózkodás és 46 igen szavazattal elfogadta az Egylet 4 éves programját.

Ignácz Károly javaslatára a 2., 3. és 4. napirendi pontokat hallgassuk meg, majd a végén szavazzon a Közgyűlés ezekről.


2. napirendi pont:
Beszámoló az Egylet 2011-es évadjáról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

A teleppel kapcsolatos adminisztrációt egy személyben Marian végzi. Sosem volt még az egylet életében ilyen átlátható, precíz nyilvántartás, köszönet érte. Az egylet finanszírozása az étterem megépítésével, bérbeadásával, stégbár bérbeadásával és az apartmanok felújításával nagy bevételi forrást jelent. Ez biztos és kiszámítható bevétel. Jelentős bevételhez jutunk a versenyrendezéssel is.

Lezáródtak a tagsági viszony szüneteltetéséből kiinduló viták, nagyrészt az érdekeltek tagsági jogviszonyának sikeres értékesítésével, vagy a tagság megtartásával rendes tagviszony mellett. Ebben a kérdésben a jelen Közgyűlésen – a tagság támogatásával – véglegesíteni szeretnénk a programban szereplő terveket a szüneteltetés korlátlan idejű megtartására 2/3-os tagdíjfizetés mellett, illetve kialakítanánk a kilépő tag státuszát.

A szolgáltatási díjak megállapításánál a rendes tagok részére markánsabb előnyöket biztosítottunk.

Komoly nemzetközi sikereket értünk el: Olcsi/ Domi páros világbajnoki címe, Tenke/Bezeréti páros EB 9-ik, illetve District 2-ik helyezése, hogy csak a legkiemelkedőbb eredményeket említsük. Megszereztük a Repülő Hollandi VB és az OP EB 2013-as rendezési jogát, mely páratlan sportdiplomáciai siker, melyet minden tagunk magáénak érezhet. Gazdaságilag stabil helyzetben, hozzávetőleg 10 millió HUF tartalékkal kezdtük a téli időszakot, mely gazdálkodási szempontból április végével záródik. Hírlevél formájában kidolgoztuk azt a kommunikációs csatornát, mely alkalmas a tagjaink naprakész tájékoztatására. Szerződéses formában lezártuk a BAHART –al a területünk keleti határvonalát képező partfal vitás ügyét, illetve megvásároltuk a telep bejáratánál lévő területet, melyet korábban jogtalanul kerítettünk le, de mára tulajdonunkat képezi. Elvégeztük a nyugati partfal védelemmel kapcsolatos munkákat.

2012-es tervek: Sok energiát lekötő munkát igényel a két 2013-as világverseny előkészítése. Az Egylet életében, sőt talán a magyar vitorlássportban sem volt még ilyen, hogy egy szervezet, egy hónap leforgása alatt két ilyen szintű versenyt rendezzen meg. Nagy felelősséget, sok munkát és bizonyos lehetőségeket ad ez a szituáció, melynek sikeres lebonyolításához csak tervszerű hozzáállással lehet nekikezdeni. Ezek az előkészítések részben elindultak és terveink szerint ez év őszére minden folyamatnak szerződésszerűen lefedettnek kell lennie. Reményeink szerint a világversenyek megrendezésében rejlő lehetőségek, melyek részben anyagi jellegűek, de az együttműködés kényszerűségéből adódó pozitívumok is, segítenek az eddig elmaradt feladatokat megoldani, felszámolni. A közösségünk életképességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két ilyen versenyre készülünk, melyben már sok tagunk, barátunk munkája fekszik. A hagyományos összejöveteleink, programjaink változatlanul az összetartozást mutatják, és hiszem, hogy egy aktív Egyletben, mely a fentieken túl egy egyre erősebb utánpótlást nevel, ezek a szálak csak erősebbre fonódnak.


3. napirendi pont:
Beszámoló a 2011. évi gazdálkodásról és a 2012. évi gazdasági
Előadó: Szépfy Márton

A közgyűlési meghívóval együtt kiküldésre került a 2011. évi gazdálkodásról szóló beszámoló és a 2012 évi terv. Jelen beszámoló cash flow szemléletű, az éves tényleges pénzforgalom értékelését adja.

Egész éves kontrollal a gazdálkodási terv bevétel és kiadás számai terven felül teljesültek. Bevételi oldal a tervezettől jelentősen eltért (+14,6%). Ez adott lehetőséget kiadások kisebb mértékű (+8,7%) növelésére, melyek ellenőrzött módon az Egylet céljainak megvalósítására fordítódott. A tervtől történő ilyen jellegű eltérés a konzervatív szemléletű tervezés eredménye, a jövőben is így kívánunk eljárni, amennyiben a megvalósítás kedvezőbben alakul.
Egylet általános gazdálkodása bevételi oldalon nem kalkulált támogatás enyhén javította, a kiadásin a fizetendő adó sor (Önkormányzat által 2008 évre utólagosan kivetett telekadó) jelentősen rontotta az Általános költség csoportot a tervhez képest, mely végül így is 9,6 millió forint többlettel zárt.

A létesítményre vonatkozó negatív egyenleg illetve a tervezetthez képest is eltérés alapvetően két tételnek köszönhető. A 2011-es év tervezése után határozott az elnökség a hátsó apartmanokat (2 db-t) érintő felújításról, korszerűsítésről. Másik ok, hogy az egylet eszközeinek és tagjainak biztonságának fokozásra szerződtetésre került egy portás. Ezen tételek figyelembe vétel nélkül a tervezés a hibahatáron belül teljesült.

A sporttevékenység eredménye jelentősen eltér a tervezettől kedvező irányban. A várt bevételek elmaradtak a tervezettől, mivel az idei évben ide sorolt sporteszköz bérleti díjak nem folytak be. Ezt ellensúlyozandó a kifizetett bérek csak a tervezett harmadát tették ki, ami a tervezett deficitet 3 millió forinttal csökkentette. A versenysport szaldója a tervezettnek megfelelően alakult.

Az ifjúsági-és utánpótlás területén a folyamatos kontrollnak köszönhetően sikerült javítani a költséghely egyenlegén. Szinte valamennyi soron sikerült a kedvezőbben alakítani a kiadásokat, melyek azt is lehetővé tették, hogy soron kívüli támogatásban részesüljön két fiatal Laser-es versenyző. A tevékenység eredménye 1 millió forinttal kisebb deficitet mutat az előzetesen kalkuláltakhoz képest.

A vállalkozási tevékenységből származó bevételek a sok sikeres versenyrendezésnek és rendezvénynek köszönhetően 7 millió forinttal meghaladták az előirányzottat. Mindezt úgy, hogy a kiadási oldal nem jelentős, 600 ezer forintos emelkedést mutatott.

A 2012-es terv a számviteli-politika és a 2011-es év tapasztalatain alapul, mely reálisan megvalósítható. Az Elnökség továbbra is jelentős figyelmet fordít a kiadások racionalizálására, azok hatékonyságának növelése mellett, valamint a bevételi oldal fizetési fegyelmének fokozására.

A könyvelő és Marian precízen, pontosan, napra készen végzi a munkáját. Erre számviteli és pénzügyi szempontból is nagy szükség van.
2012-ben a telepen felmerülő kisebb karbantartásokon kívül a motoros-park fejlesztése kerül fókuszba. Ezen kiadásokra a költségvetés pozitív egyenlege fedezetet nyújt.

Kérdés, hozzászólás az pénzügyi beszámolóhoz nem érkezett.


4. napirendi pont:
Ellenőrző Bizottság jelentése a 2011. évről
Előadó: Forintos Róbert

Minden szükséges dokumentumot időben megkaptunk az ellenőrzésre.
Az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről.

Megállapítható, hogy az előzetes mérleg és eredmény kimutatás a főkönyvi kivonat alapján a pénzügyi és számviteli törvénynek megfelelően lett elkészítve. Kérjük, hogy a véglegesített mérlegben a NAV részére történő megküldés előtt az Egylet könyvelője újra ellenőrizze. Fontos, hogy a pénzeszközök ténylegesen egyezzenek a kivonatokban szereplő adatokkal.

A tagi kötelezettségek nyilvántartásának ellenőrzése a Mariantól kapott adatokból percek alatt ellenőrizhető. Gondos, precíz munkát végzett ebben az évben is. Különös figyelmet fordítottunk az elhúzódó kintlévőségekre, tekintettel arra, hogy néhány tagunk hosszú évek óta nem tett eleget fizetési kötelezettségének. Megállapítható, hogy Kovács Tamás, Lelkes László és Kézai Zsolt tagsága elnökségi határozat alapján megszűnt. A kintlévőségek leírásra kerültek.

Vizsgálatunk során különös hangsúlyt fordítottunk az előző évek szolgáltatási díjakból (vendégéjszaka, parkolás, stb.) származó bevételeinek összehasonlítására. 
Sajnos megállapítható, hogy azok mértéke nem emelkedett, illetve bizonyos tételeknél jelentős csökkenés mutatkozik! A bevételek annak ellenére csökkentek, hogy a szolgáltatási díjak növekedtek! Ugyanezt a megállapítást tehetjük a tagi kötelezettségek (tagdíj, tagi befizetess stb.) nagyságrendjére is.
Bevételek 2009-ben 33.598.367 Ft, 2010-ben 31.706.905 Ft, 2011-ben 32.100.714 Ft.

A szerződéseket három csoportját ellenőriztük és az alábbi megállapításokra jutottunk. A szponzori szerződések száma sajnos jelentősen csökkent. Ezen szerződések minden formai és tartalmi követelménynek megfelelnek. Részletesek és minden szabályozandó kérdésre kitérnek.
Az edzők, a versenyrendező szerződései messze nem olyan részletesek és akkurátusak, mint az előző csoport szerződései. A szerződéseket szigorúan jogilag aggálytalannak tartom.
A bérleti szerződések, a takarítási és vitorlás táboros szerződések formailag és tartalmilag is vegyes képet mutatnak, sok közöttük a slendrián, pár mondatban megfogalmazott szerződés, amelyek egy esetleges jogvita esetén rendezetlen voltuk miatt problémát okozhatnak. Több ízben javasoltuk a szerződéses fegyelem megtartását, a szerződések megfelelő módon történő írásba foglalását. Ez sajnos még mindig nem minden esetben történik meg. Példaként mindenképpen a szponzori szerződéseket tudom állítani, ezek minden kívánalomnak megfelelnek.
Támogatott versenyzői szerződések terén Majthényi-Domonkos páros 700 eFt alap, további 300 eFt és 200 eFt támogatás teljes összegben kifizetésre került. Bakóczy Robi szerződése 500 eFt alap és további 300 eFt támogatásról szól, itt csak az alap lett kifizetve.
Az Optimist használati szerződésekből 5 tételben 340eFt folyt be.
Az MVSZ-nek 564.420 Ft összegről a számla részünkről kiállítva, elküldve, de a pénzügyi teljesítés nem történt meg.
A tagi kötelezettségekből származó bevételek nominálisan és reálértéken is jelentősen csökkentek, ami veszélyeztetheti az alapszabály 7. §-ban foglalt feladatainak megvalósítását. (g./ az Egylet vagyonának megőrzése és fejlesztése, az Egylet infrastruktúrájának üzemeltetése.)
Ezért javasoljuk a tagságnak, bízza meg az Elnökséget, hogy az Egylet állóeszközei értékének megőrzése érdekében dolgozzon ki egy állagmegóvási tervet. A terv keretében kerüljön felmérésre az Egylet vagyona, kerüljön meghatározásra a vagyon megőrzéséhez, rekonstrukciójához szükséges ráfordítások mértéke és kerüljenek megjelölésre a források. A terv időtávja az elnökségi ciklus ideje. A tervet az Elnökség terjessze a tagság elé elfogadásra a következő közgyűlésen.

Az átadott kimutatásokból és beszámolókból megállapítható, hogy az egylet gazdálkodása megfelel az egylet alapszabályában rögzített irányelvekkel. Továbbá megállapítható, hogy az Elnökség munkája megfelel az alapszabályban foglaltaknak, az elnökségi határozatok az alapszabályban meghatározott célokat tükrözik, végrehajtásuk javarészt megtörtént.

Javaslatot teszünk az elnökség felé, hogy a telephasználat szigorúbb és követhetőbb nyilvántartása érdekében vizsgálja meg egy elektronikus beléptető rendszer felszerelését.

Tenke Tibor javasolja, hogy az előzőekben említett állóeszközök értékének megőrzése érdekében az Elnökség dolgozzon ki egy állagmegóvási tervet, szavazzon erről a Közgyűlés.
Gáborjáni Szabó Gábor támogatja, javaslatot el fogják készíteni.

5/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés 3 tartózkodás és 45 igen szavazattal megszavazta, hogy az Elnökség a következő közgyűlésre készítsen állagmegóvási tervet.

Kérdés, hozzászólás az Ellenőrző Bizottság jelentéséhez nem érkezett.

6/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés 2 tartózkodás és 46 igen szavazattal elfogadta a beszámolót az Egylet 2011-es évadjáról.

7/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés 1 tartózkodás és 47 igen szavazattal elfogadta a beszámolót a 2011. évi gazdálkodásról.

8/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés 1 tartózkodás és 47 igen szavazattal elfogadta az Ellenőrző Bizottság jelentését 2011. évről.


5. napirendi pont:
Tagfelvétel
Előadó: Ignácz Károly

Az Alapszabályban leírtak szerint kell eljárnunk a belépéssel kapcsolatban. 6 próbaidős tag vár felvételre: Baticz Belián, Bálint Attila, Gém Zoltán, Hubay Ferenc Ben, Nagy Bálint, Papp Dávid. Kifogás egyik jelentkező ellen sem érkezett, az Elnökség javasolja mind a hat tag felvételét, melyet a Közgyűlés 2/3-os többséggel szavaz meg.

9/2012.03.21. Határozat
A Közgyűlés Bálint Attilát a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává 1 tartózkodással és 47 igen szavazattal megszavazta.

10/2012.03.21. Határozat
A Közgyűlés Baticz Beliánt a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává 1 tartózkodás és 47 igen szavazattal megszavazta.

11/2012.03.21. Határozat
A Közgyűlés Gém Zoltánt a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává 1 tartózkodás és 47 igen szavazattal megszavazta.

12/2012.03.21. Határozat
A Közgyűlés Hubay Ferenc Bent a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává 7 tartózkodás és 41 igen szavazattal megszavazta.

13/2012.03.21. Határozat
A Közgyűlés Nagy Bálintot a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává 1 tartózkodás és 47 igen szavazattal megszavazta.

14/2012.03.21. Határozat
A Közgyűlés Papp Dávidot a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává egyhangúlag megszavazta.

Ignácz Károly gratulál az új tagoknak, egyben bejelenti, hogy Körtvélyesi Miklós az Alapszabály szerint 9 év elmúltával –mint versenyzői tag- automatikusan rendes taggá válik 2012.04.28-tól. Tagfelvételéről a Közgyűlésnek nem kell szavazni.


6. napirendi pont:
2012. évi tagdíjak és a belépési díj javasolt mértékének előterjesztése
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

4 éve nem volt tagdíjemelés. Az Elnökség úgy ítélte meg, a felnőtt tagdíjat emeljük 160.000 Ft-ra, az ifjúsági tagdíj a mindenkori felnőtt tagdíj 50%-a (80.000 Ft) legyen. Ezen annyit kívánunk módosítani – a rendes tagok előnyösebb helyzetben legyenek -, hogy azoknak az ifjúsági tagoknak, akik közeli hozzátartozója Egyletünkben nem rendes tag, az ifjúsági tagdíjnak 100.000 Ft-ot javaslunk. A belépési díjat változatlanul 2.300.000 Ft.
Szórádi Róbert felszólalt, mert megkülönböztetni az ifjúsági tagokat és hátrányos helyzetbe hozni diszkriminatív. Egyenlő esélyeket kér a fiataloknak.

Szépfy Márton helyesli a kifejezést, de csakis pozitív értelemben. Az ifjúsági tagok telepen eltöltött ideje sokkal több, mint a felnőtt tagoké, ezért javasolta az Elnökség a nagyobb emelés. Az volt a cél, hogy a rendes tagok gyerekeinek kedvezzenek, ezáltal növelhető a tagság gyarapítása. Polgár Csaba akkor támogatja az Elnökség kezdeményezését, ha a versenyző és a rendes tagok között is különbséget tesznek, vagyis a versenyző tag fizessen több tagdíjat. Gáborjáni Szabó Gábor átgondolást ígér, a következő közgyűlés előtt felterjesztésre kerül az új javaslat a tagdíjról. Alibán Gábor üdvözli, hogy a rendes tagok előnyben részesítése a cél. Az Elnökség arra kívánja a kívülállókat ösztönözni, hogy rendes tagok legyenek. Szépfy Márton bejelenti, hogy jelenleg versenyzői felnőtt tagunk nincsen, pártoló tag 6-7 fő várható ebben az évben. Toronyi Bence javaslata alapján az Elnökség vizsgáljon meg további lehetőségeket, mely a rendes tagoknak kedvez. Gáborjáni Szabó Gábor átgondolást ígér, a következő közgyűlés előtt felterjesztésre kerül az új javaslat. Forintos Róbert javaslata alapján a Tagság kérje fel az elnökséget, terjesszen elő javaslatot a tagdíjra vonatkozólag a következő, nyári közgyűlésre. Mivel Elnök úr erre már ígéretet tett, Ignácz Károly bejelenti, hogy az Alapszabály szerint egy Közgyűlést kell tartani. Amennyiben a tagdíj kérdésén felül (ez napirendi pontja a Közgyűlésnek) más indok is felmerül a Közgyűlés megtartására, úgy össze lehet hívni.

15/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés 42 igen, 3 nem és 3 tartózkodással megszavazta a 2012. évi felnőtt tagdíjat:
160.000 Ft

16/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés 41 igen, 3 nem és 4 tartózkodással megszavazta a 2012. évi ifjúsági tagdíjat:
80.000 Ft

17/2012.03.21. Határozat
A közgyűlés 46 igen és 2 tartózkodással megszavazta a 2012. évi belépési díjat: 2.300.000 Ft


7. napirendi pont:
A tagsági viszony szüneteltetésének tervezett új szabályai
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

A szüneteltetés megoldására egyszerű, jól követhető szabályokat kell alkotnunk. Lehetővé kívánjuk tenni bárkinek, bármennyi időre -teleplátogatási tilalom mellett-, a mindenkori felnőtt tagdíj 2/3-át fizetendő szüneteltetési tagdíjjal.

Visy Borbála nehezményezi, hogy ez még mindig nem rendeződött, tavaly kifizette a felnőtt tagdíjat, de ígéretet kapott, hogy az idei évre már megoldott lesz a szüneteltetők ügye. Toronyi Bence évek óta a szüneteltetők ügyét képviseli. Annakidején 50%-os tagdíjat javasolt, de Elnök úr által javasolt 2/3-os díjat kompromisszumos megoldásnak tartja.

Gáborjáni Szabó Gábor tájékoztatja a tagságot, hogy ez Alapszabály módosítást igényel. Az Elnökség megvitatja és a következő Közgyűlésen előterjeszti. Marton István javasolja, az ASZ módosítással a tagsági viszony problémáját is meg kell oldani, mert minden közgyűlésen napirendre kerül.


8. napirendi pont:
Tájékoztatás a telep rendjéről, működéséről és a 2012. évi szolgáltatási díjakról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

Erdélyi Béla beszámol a telepen történt változásokról, melyeket korábban Gáborjáni Szabó Gábor részletesen elmondott. Kiegészítés képpen tájékoztatja a tagságot, hogy a nagyterem, iroda és a terasz felújítása jelenleg is tart. A stégeken a műanyag pallókat fokozatosan tölgyfára cseréljük. A kettes hangárba új bútorok kerültek, az átjáró-hangárba új szekrényeket vásároltunk. Szükséges a felújítás az OP EB szempontjából is, mert 3-400 ember lesz a telepünkön, nem mindegy, milyen körülmények között.

Ignácz Károly a szolgáltatási díjakról ad tájékoztatást, mely táblázat már kiküldésre került a tagság részére. A tagdíjjal együtt ebben az esetben sem volt 4 éve emelés. Elnökségi határkör a szolgáltatási díjak megállapítása, nem javasolja, hogy a Közgyűlés vitassa meg a mértékét.


9. napirendi pont:
Az év kormányosa, az év legénysége, az év ifjúsági sportolója, az év csillaghajósa és „A közösségért végzett munkáért” díjak átadása
Előadó: Ignácz Károly

Átadja a szót a díjak átadóinak: Gereben Gábor, Visy László, Erdélyi Béla

A díjak alapítói rövid beszédet mondanak, ismertetik a díj kiosztásának menetét.
Az év kormányosát az előző évek győztes kormányosai választják.
Az év legénysége címet a Versenyzők Tanácsa terjeszti elő, a Közgyűlés titkosan szavaz 2012-ben Bihary Dániel, D’Albini András és Domokos András a jelölt.
Az év ifjúsági sportolójáról az Elnökség dönt.
Az év csillaghajósa díj pontverseny alapján kerül kiszámításra. A Balatonon legeredményesebben teljesített versenyző kapja meg.
A közösségért végzett munka díjazottjáról az Elnökség dönt.

2011. évben
Az év kormányosa: Majthényi Szabolcs
Az év legénysége:D’Albini András
Az év ifjúsági sportolója: Tenke Áron
Az év csillaghajósa: Gereben Márton-Gereben Péter
Közösségért végzett munka díjazottja 2010-ben (nem került kiadásra): Gereben Márton
Közösségért végzett munka díjazottja: Tenke Tibor

Majthényi Szabolcs ismét Világbajnoki címet szerzett, D’Albini András a tengeri versenyzés kiemelkező navigátora, Bihary Dániel ifjúsági versenyzőnk hihetetlen fejlődést produkált 420-as hajóosztályban, a Gereben testvérek ismét a legjobban szereplő csillaghajós egységet alkották. Gereben Márton a 2010-ben megrendezett három Star versenyen nagyon sokat segített, weblapot készített. Az OP EB és a FD VB kiadványok is az ő munkáját dícsérik. Tenke Tibor sportdiplomáciai sikert hozott az Egyletnek, mellyel megnyertük az OP EB rendezési jogát. Ez a siker tekintélyt jelent a Spartacusnak.
Gáborjáni Szabó Gábor is gratulál a díjazottaknak, kiemeli Tenke Áron szerepét, aki nagyon magas szinten nemzetközi programban kívánja a professzionális vitorlázást gyakorolni. Alapszabályunkból is kiderül, hogy az Egylet versenyzéssel foglalkozik, legyen az gyenge és erős vitorlázó, mindegyikre szükségünk van.


10. napirendi pont:
Egyebek
Előadó: Ignácz Károly

Polgár Csaba nehezményezi, hogy a honlapunk még mindig nem fejlődött. Visy László – kommunikáció felelős- tájékoztatja a tagságot, hogy Gereben Marci készíti, de egyszerre az Optimist és a Hollandi honlapot is produkálnia kell. Jelenleg az angol oldalunkon elérhető az OP EB anyaga. Az elkészült honlapon közvetlen elérhetőség lesz ezen versenyek honlapjaira.

Gáborjáni Szabó Gábor örömteli hírt jelent be: Gém Zoltán és Marton István tagtársunk felhívta a figyelmünket, pályázat nyújtható be a Magyar Olimpiai Bizottsághoz. A pályázatot beadva felterjesztettük Erdélyi Bécit Fair Play életmű díjra. A MOB Fair Play Bizottsága Életmű diplomát adományozott Erdélyi Bélának eddigi áldozatkész munkásságáért. Gratulálunk!

Ignácz Károly tájékoztatja a tagságot, hogy az MVSZ elnöksége lemondott. A Jelölő bizottságban Tenke Tibor jelen van, a korábbi elnökségben is részt vettünk. Továbbra is törekszünk a Spari jelenlétére. Az április 25-i közgyűlésen nagyon fontos, hogy 30fővel jelen legyünk. 1 fő csak 1 szavazatot adhat le, ezért mindenkit kérek, minél többen képviseljük az Egyletet. Sükösd Balázs elmondja, hogy 3 főt delegálhatunk az elnökségbe. Zentai István korábban elnökségi posztot töltött be, most is kész vállalni a versenyrendezés, bíráskodás feladatait az elnökségben. Tenke Tibor nyomatékosan kéri a tagságot, a nemzetközi versenyek rendezési jogának elnyerése miatt is fontos, hogy 30 fő képviselje az Egyletet és 3 jelöltet állítson az elnökségbe.

A levezető elnök egyéb napirendi pont hiányában a közgyűlést berekesztette.

k.m.f.