2013. április 3.

KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV

mely készült a SPARTACUS VITORLÁS EGYLET 2013. április 03. napján 18 órakor az UNITEF ’83 Zrt. (1119 Budapest, Bornemissza tér 12.) tárgyalójában megtartott rendes megismételt közgyűlésén.

Gáborjáni-Szabó Gábor elnök 18 órakor megállapítja, hogy a Közgyűlés nem határozatképes, mivel a 87 rendes tagból csak 22 fő jelent meg és 20 fő képviselteti magát (összesen 42 szavazati jog). Határozatképtelenség esetén a megismételt Közgyűlés 18.30 órakor kezdődik.

Gáborjáni-Szabó Gábor elnök 18.30 órakor üdvözli a megjelenteket és megállapítja, hogy a megismételt rendkívüli Közgyűlés határozatképes. A rendes tagok közül 33 fő jelent meg és 20 fő képviselteti magát (összesen 53 szavazati jog).

Gáborjáni-Szabó Gábor javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg levezető elnöknek Ignácz Károlyt.

1/2013.04.03. Határozat
A Közgyűlés levezető elnöknek Ignácz Károlyt 1 tartózkodással megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

Ignácz Károly üdvözli a Tagságot, javaslatot tesz a tisztségviselők személyére. Jegyzőkönyvvezetőnek Máthé Mariant, a jegyzőkönyv hitelesítőinek Dr. Horváth Istvánt és ifj. Ziegler Jánost, szavazatszámláló bizottság tagjainak Alibán Andrást, Erdélyi Sebestyént és Ujhelyi-Gáspár Miklóst javasolja.

2/2013.04.03. Határozat
A Közgyűlés a jegyzőkönyvvezetőt egyhangúan, a jegyzőkönyv hitelesítőket 1 tartózkodással, a Szavazatszámláló Bizottság tagjait 3 tartózkodással megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

A levezető elnök ismerteti a közgyűlési meghívóban szereplő napirendi pontokat, amelyekhez három kiegészítő javaslat érkezett. Tenke Tibor és Toronyi Bence Alapszabály módosító javaslatát a 6. napirendi pontban tárgyaljuk. Polgár Csaba az utánpótlás programjához jelzett javaslatát – beleegyezésével – az elnöki beszámoló kiegészítéseként tárgyaljuk.

A levezető elnök a következő napirendi pontokat terjeszti elő a Közgyűlésnek, mely megegyezik a meghívóban megküldött napirendi pontokkal:

1.) Beszámoló az Egylet 2012-es évadjáról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

2.) Beszámoló a 2012. évi gazdálkodásról és a 2013. évi gazdasági terv
Előadó: Szépfy Márton

3.) Ellenőrző Bizottság jelentése a 2012. évről
Előadó: Forintos Róbert

4.) Tagfelvétel
Előadó: levezető elnök

5.) 2013. évi tagdíjak és a belépési díj javasolt mértékének előterjesztése:
Tagdíj felnőtt: 170.000 Ft
Tagdíj ifjúsági (24 éves korig): 85.000 Ft
Belépési díj: 2.300.000 forint
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

6.) Alapszabály-módosítás: tagsági jogviszony, eladás, szüneteltetés
Előadó: Ignácz Károly

7.) Az év kormányosa, az év legénysége, az év ifjúsági sportolója, az év csillaghajósa és „A közösségért végzett munkáért” díjak átadása
Előadó: levezető elnök

8.) Tájékoztatás a telep 2013. évi eseményeiről
Előadó: Erdélyi Béla

9.) Egyebek

A napirend módosítására, egyéb kiegészítésére javaslat nem érkezett. Baka Attila jelezte hozzászólási szándékát a tagdíjjal és a költségvetéssel kapcsolatos pontokhoz.

3/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a napirendi pontokat.



1. napirendi pont:    

Beszámoló az Egylet 2012-es évadjáról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

A közösség érdekében végzett munkánk során ez volt a második év. Hosszútávú működés a cél. Két év alatt a legnagyobb előrelépés az adminisztráció terén történt. Külső könyvelő igénybevételével, Marian vezetésével jól működik, minden tag számára biztosított napi hozzáféréssel, illetve az Egylet vezetéséhez szükséges rendszerezett pénzügyi adat forrással. 2012 folyamán egy hosszabb időszakot vizsgáló adóhatósági ellenőrzés folyt, melynek eredménye mindent rendben talált, így megállapítás nélkül záródott.

Gazdálkodásunk a korábban felállított rendszer szerinti formában tervszerűen zajlik, éves pénzügyi terv, illetve időszakos cash flow alapján. A jelenlegi elnökség működése alatt – a tervszerűségnek köszönhetően – a második évben is sikerült elkerülni a téli, kora tavaszi időszak pénzügyi nehézségeit, így teljes anyagi biztonságban gazdálkodunk az újabb díjfizetésekig. Előkészületeket tettünk az FD VB és az OP EB gazdálkodásának különválasztására az Egylet szokásos évi rendjétől, így annak eredménye és elszámolása egyértelmű lesz. Ezt olyan esetekben, ahol az ilyen események költségvetése jelentős tétel az évi szokásos árbevételhez képest a jövőben is feltétlenül indokoltnak tartjuk.

Az elnökségi ciklus kezdetén ígéretet fogalmaztunk meg arra vonatkozóan, hogy a szüneteltetés és a tagi jogviszony értékesítésének szabályait részben anomáliák, részben gyakorlati szempontok miatt átgondoljuk, és megoldási javaslatot fogalmazunk meg a tagság részére. Ennek eredményeként alapszabály módosítást terjesztünk elő a mostani közgyűlésre.

Elkészítettük a telep felépítményeire és állóeszközeire vonatkozó amortizációs becslésünket, mely jövőben a pénzügyi tervezés részévé kell, hogy váljon. Költségelemzést készítettünk az Egylet legnagyobb kiadását jelentő gyermek és ifjúsági sport területén, hogy e jelentős tétel jól tervezhető és a tagok számára transzparens legyen.

A korábban, de már jelen elnökség alatt felújított 2 apartman mellett a harmadik apartman is felújításra kerül. Jelenleg ezt a büfére vonatkozó bérleti szerződés alapján térítésmentesen biztosítjuk a büfé-üzemeltetés részére. A felújítás fejében a továbbiakban bérleti díj megfizetése mellett kerül átadásra, így a beruházás megtérül.

A 2013-ban megrendezésre kerülő világversenyek indokolták a nyugati sólya kiszélesítését. Ennek vízfelszín feletti munkái már befejeződtek, hamarosan a víz alatti rész is kialakításra kerül. 2012 tavaszán elkészült a klub épület teljes elektromos rekonstrukciója, illetve belső festése.

Egyletünk vásárolt egy használt, de jó állapotú, teljes felszereltséggel rendelkező gumimotorost, illetve egy új motort a legnagyobb gumimotorosunkra. A daru ismételt felújításon ment keresztül, mellyel ugyan kiterjesztettük élettartamát, de végleges cseréjét ütemeznünk szükséges.

Elkötelezettek vagyunk, az alapszabályunk értelmében is, hogy a nemzetközi vitorlás életben is ismertséget és elismertséget szerezzünk. Ennek egyik, de legfontosabb módja, hogy nemzetközi versenyeket rendezzünk. Ebből most három megszerzése is sikerült, mely nagy teher, felelősség és lehetőség, reputációs és gazdasági szempontból is. Ziegler János és Majthényi Szabolcs a szervező bizottságok felelősei. Az előkészületekben napra készek vagyunk, megkötöttük a szállás és a hajóbérleti szerződéseket. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk szponzorokkal, közöttük jelentősebb névadó támogatóval is, melynek megvalósulása esetén az egylet biztos nyereséget is elkönyvelhet a rendezések kapcsán. Eredményes rendezés nálunk is és a világon mindenütt csak a tagok, barátok támogatása és segítségének igénybevétele mellett lehetséges. Ehhez kérjük a tagság tevékeny együttműködését, segítsetek a rendezésben, nagy szükségünk van rá, fontos a közösségi összetartás. Húsvétkor a rossz idő ellenére is sokan együtt töltöttük a telepen a szokásos évadnyitó vacsoránkat.

Az Elnökség 2012-ben konfliktusokat is generáló változtatásokat kezdeményezett az ifjúsági sportban. Ennek kiindulási pontja egyértelműen az Egylet eredményességének javítása, a sporthoz fűződő professzionális kapcsolatának megőrzése volt. Ziegler János, az utánpótlás és versenysport felelőse elvállalta az FD VB szervezésével rendezésével kapcsolatos feladatokat, a továbbiakban nem tudja az eredeti posztot betölteni. Elnökségen belül senki sem tudta vállalni ezt a feladatot. Felelősségemnek éreztem a megfelelő személy kijelölését, miután én magam szakmailag nem tudtam ezt vállalni. Tenke Tibor viszont sokat foglalkozik mind saját maga, mind szülőként, mind az Optimist hajóosztály vezetőjeként a versenyvitorlázással. Elképzeléseink alapján megfelel az utánpótlás-felelős feladatra.

Az alapszabályban is rögzítettek szerint, Egyletünk nem egy akar lenni az ifjúság nevelésben és a versenysportban a sok közül, hanem a hagyományokhoz méltóan az egyik legjobb. A versenysport – már gyerekkortól kezdődően is – az utóbbi években teljesen átalakult, a sportág egész éves vízen töltött aktivitást igényel. Sok más sportághoz hasonlóan nemzetközi szintű eredményeket csak teljes elkötelezettség mellett lehet hozni. Korábban olimpikonjaink, olimpiai helyezetteink voltak, mely szintű eredményesség mára egyelőre elérhetetlennek tűnik. A Balatonon kialakultak kisebb műhelyek, melyek jelentős nemzetközi eredményeket is hoztak versenyzőik által. E tapasztalatokat szeretnénk bevonni – a hazai eredményességet tekintően nagyon jól működő – jelenlegi képzési rendszerünkbe, illetve az így komplexebbé váló edzői munkát hatékonyan szeretnénk koordinálni. Sikerült céljaink megvalósításához megnyernünk Török Pétert, akinek eddigi munkája és annak eredményessége az Optimist osztályban garancia arra, hogy fonalat találjunk a világ élvonalához. Őt bíztuk meg azzal is, hogy a teljes nevelési tevékenységet az Egyleten belül koordinálja és az ehhez szükséges infrastruktúrát naprakészen tartsa.

Azt várjuk, hogy az idei kimagasló 420-as eredmények kiegészülnek hasonló szintű Optimistes és Laser-es eredményekkel is, nem beszélve a várt nemzetközi eredményjavulásról. Az edzői munka kiszélesítésének hozadéka már most jelentkezik, több, korosztályában jelentős eredményeket felmutató versenyző jelezte szándékát, hogy Egyletünkben szeretné folytatni pályafutását. Ifjúsági bajnoki és világbajnoki győzteseket, helyezetteket tudhat magáénak az Egylet 2012-ben, mely eredményeket az edzők részletesen ismertetnek.

Feladataink 2013-ban röviden összefoglalhatóak, az ifjúság nevelési változásokat szeretnénk eredményre juttatni, illetve a világversenyek rendezése kapcsán felmerülő belső- és külső elvárásoknak szeretnénk megfelelni, illetve a terveink szerint gazdaságilag nyereséges versenyek hozadékát a tagság részére fejlesztésekben visszaadni.

Hozzászólások és vita:
+ Polgár Csaba demokratikus felfogásával sérelmezi az elnökség döntését: vis major helyzet állhatott fenn, hogy a 7 tagú elnökség önhatalmúlag jelölte ki az utánpótlásért felelős személyt, mivel Ziegler János lemondott és az elnökség tagjai közül senki nem vállalta a feladat betöltését. Az elnökség munkájában a jó szándékot nem kérdőjelezi meg, de ez idő alatt volt, mikor minden edző felmondott.
+ Elnök úr emlékezteti, hogy az Elnökség demokratikus választással jött létre. Felkészületlenül érte őket az edzők reakciója, nem akartak bizonytalanságot. Egy nagyon jó programot sikerült létrehozni, melyet az Elnökség megszavazott.
+ Polgár Csaba a végleges szakmai programról kéri a tagság tájékoztatását.
+ Tenke Tibor tájékoztatja a tagságot az ifjúsági versenyzés és utánpótlás nevelés programjáról, melyet a tagság korábban e-mailben megkapott. Véleménykülönbségek vannak az ifjúsági programmal kapcsolatban. A régi programunk 11 éves volt, rengeteg változás történt azóta a világban, a vitorlázás sokkal intenzívebbé vált. A Spartacus sajátossága a versenyvitorlázás, a klub falán a réztábla jelzi a jó eredményeinket. Az ifjúsági versenyvitorlázás célja az ifjúság nevelése, a sport által történő megmérettetés lehetőségének biztosítása, a versenyszellem, az Egylet hírnevének fenntartása és hagyományainak továbbvitele. Az ifjúsági versenyvitorlázást az Egylet azzal a szándékkal is támogatja, hogy az Egylet jövőbeni tagságát a vitorlázással az Egylet kereteiben megismerkedő fiatalokkal bővítsük. A sikeres edzők vonzzák a gyerekeket. Az Egylet szociális támogatást nyújthat azon gyermekek számára, akik anyagi helyzete a versenyvitorlázást egyébként nem tenné lehetővé. Ennek megfelelően az ifjúsági vitorlázás támogatásakor négy célcsoportot szükséges definiálni: kezdők (első két évben támogatottak), rendes tagok gyermekei (mindenkor támogatottak), támogatott versenyvitorlázók (eredmény alapján kapnak támogatást) és teljes költségű versenyvitorlázók. Támogatási körbe tartozik: telephasználat, edzői díj, motoros üzemanyag költség, motoros amortizáció és egyéb költség, mikrobusz üzemanyag- amortizáció és egyéb költség, utánfutó amortizáció és egyéb költség, téli tornatermi edzések. A költségek a felkészülési és versenyzéssel töltött napok számának, és a fajlagos költségek mértékének (csoportméret) függvénye. A támogatási körbe eső vízi napok száma: 70, a csoport létszám átlagosan 8 fő. Ezek alapján egy éves költség 303.000 Ft/fő. A ifjúsági versenyzőknek ezt a költséget kellene fizetniük, melynek ellenértékeként az Egylet a fentiekben definiált szolgáltatást biztosítja. Az egyleti támogatás mértéke 180 000 Ft/fő. Az Egyleti támogatásra jogosultak az első és másodéves kezdők, támogatott versenyvitorlázók (vezető edző által javasolt eredményességi szint) és az Egylet rendes tagjának gyermekei. Az elmondottak alapján ifjúsági versenyzői díjat (40eFt) azok fizetnek, akik részt vesznek a 70 napos programban. Rendezettebb, tervezettebb működést szeretnénk elérni. Acsi már kifelé tekintget, majd megpróbáljuk Berecz Zsombit a helyére hozni. Az edzők szerződését aláírtuk, folyamatos edzések vannak. Középtávú, több éves edzői terv készül, havi beszámolók, éves értékelések a gyerekekről. Vezetőedző koordinálja az edzők munkáját, az utánpótlásért felelős pedig koordinálja munkájukat az Elnökség felé. 18 éven aluli gyerek csak szülői felügyelettel, illetve 24 órás edzői felügyelettel tartózkodhatnak a telepen. Az edzők eredmény orientáltan dolgoznak.
+ Polgár Csaba elfogadhatónak tartja a tagok gyerekinek meghatározott 120e Ft éves befizetést. A külsős gyerekeknek – amennyiben nem éri el a támogatott eredményt – 300eFt-ot kell fizetniük, ezzel kizárjuk a gyerekeket a klubból. Az Elnökség a programot már elfogadta, át kellene gondolni a fizetendő összegről és csökkenteni.
+ Hamrák Péter emlékeztet, volt időszak, amikor nem volt versenyző gyerek. Ekkor hívtuk Körtééket (akik télen sí-, nyáron vitorlástáborokat szerveznek), akik felpezsdítették a vitorlázást. Jogos Csaba felvetése, nem szabad hagyni, hogy ismét bekövetkezzen egy nagyfokú létszámcsökkenés.
+ Tenke Tibor szerint az nem jó, ha mindenki kap támogatást, mert az nem nevelési célzat.
+ Elnök úr egyetért az elmondottakkal, nem cél, hogy kevesebb gyerek legyen a klubban.
+ Sükösd Balázs hiányolja, hogy a 420-ból kikerült gyerekek sorsával nem foglalkozik a program.
+ Tenke Tibor: a telep kapacitása korlátozott, több gyerekhez több edző kell, kevesebb gyerek estén meg kell válnunk edzőtől, nem kell annyi motorost használnunk.

A levezető elnök javasolja, hogy a közgyűlés hallgassa meg a pénzügyi beszámolót és az Ellenőrző Bizottság beszámolóját is, és azt követően szavazzon ezek és az elnöki beszámoló elfogadásáról.


2. napirendi pont:    
Beszámoló a 2012. évi gazdálkodásról és a 2013. évi gazdasági terv
Előadó: Szépfy Márton

Az elnöki program kulcsszava a hosszú távú fenntarthatóság. Egy évvel ezelőtt a Közgyűlés felkérte az Elnökséget, hogy az állóeszközök értékének megőrzése érdekében készítsen leltárt és dolgozzon ki egy állagmegóvási tervet. A leltár elkészült, jelentős eltérés tapasztalható a könyv szerinti érték és a fair érték között. Éves amortizáció 4,8 MFt, az elmúlt évek állagmegőrzésére fordított költség 1,5–4 MFt, mely jelentős fejlesztést nem tartalmaz.

Komoly állagmegőrző intézkedéseink nincsenek, ennek oka a pénzügyi biztosítékok hiánya: csökken a szponzorszerződések állománya, nincs jelentősebb bevételi forrás (az emeleti apartmanok szerződése 4 év múlva jár le). A déli part legszebb pontján vagyunk, de lemaradunk az „igényes vitorlás klubok” táborától. Ha nincs terv és finanszírozás a gyors beavatkozásra, a telep évről évre veszít az értékéből, ezért 2013-tól létrehozzuk a felújítási alapot, melyet a társasházi gyakorlatnak megfelelően hosszú távú fejlesztések finanszírozására fordítunk. A tagdíjból kerül elkülönítésre (ebben az évben 10.000 Ft). Külön alszámlán vezetett elszámolással gazdálkodunk, a tervekben szereplő felhasználási célra, az Elnökség jóváhagyásával.

A 2012-es gazdasági évet az Egylet a tervnek megfelelően, jelentős, 4,208 M HUF-os pozitív egyenleggel zárta. Egész éves kontrollal a gazdálkodási terv bevétel és kiadás számai, a korábbi évek gyakorlatának és a konzervatív tervezésnek köszönhetően terven felül teljesültek. Mind a bevételi (+14%), mind a Kiadás oldal (+15%) jelentősen pozitív irányú eltérést mutat. A tervtől történő eltérést az Elnökség továbbra is úgy kívánja menedzselni, ahogy azt az elmúlt években is tette: a bevételek kedvező szcenárió szerinti alakulása esetén, szabadon dönthet a kiadások mértékének felülvizsgálatáról az alapszabályban meghatározott célokra történő felhasználási esetekben. A bevételeinknek meg kell, hogy haladják a kiadásainkat. A 2012-es év pozitív zárása eredményeként, valamint Tenke Péter támogatása (ifjúsági és utánpótlássport) alapján motoros vásárlását tette lehetővé. Az Általános főcsoport költsége a tervezettől kissé elmaradó, de jelentős 12,163 MFt többlettel zárta az évet. A Létesítmény főcsoport jelentős, tervtől való pozitív egyenleg eltérését egy célzott tagi befizetés okozza. Az Elnökség megbízást kapott a rendes tagi viszony értékének, nívójának növelésére, melynek lebonyolításához célzott támogatást kapott Dr. Marton Istvántól, melyet ismételten nagyon köszönünk.

Ezen tétel figyelembevétele nélkül a tervezés 2,5 M Ft többlettel, a hibahatáron belül teljesült. Az MVSZ díjak emelkedésének, valamint a nagy motoros park terven felüli ráfordításnak köszönhetően a Sporttevékenység főcsoport eredménye enyhén eltér a tervezettől kedvezőtlen irányban. Az eltérés mértéke nem jelentős: 0,481 MFt. A versenysport támogatás szaldója a tervezettnek megfelelően alakult. Az ifjúsági és utánpótlás nevelés az év közben befolyó, nem tervezett közel 4 MFt értékű támogatás lehetőséget teremtett a korábban célul kitűzött motor- és motoros park fejlesztésére közel azonos (5 MFt) értékben. A főcsoport egyenlege a fent megjelölt eltéréseket nem számítva a tervezettnek megfelelő, 14,680 MFt passzívummal zárta az előző évet. Vállalkozás terén a korábbi évek gyakorlata 2012-ben is folytatódott: a sikeres versenyrendezések és rendezvények 8,974 MFt bevétel többletet hoztak, mely 1,338 MFt-tal a tervezett felett alakul.

A 2012-es terv a számviteli-politika és a 2012-es év tapasztalatain alapul. Nem tartalmazza a világversenyek (OP EB, FD VB) egyedi költség és eredmény vonzatait. Azt az elnökség rendezvényenként külön-külön értékeli, egy világverseny megrendezése 8-9 MFt költséggel indul. Összességében kijelenthető, hogy a 2013-as gazdálkodási terv reálisan megvalósítható. Az Elnökség továbbra is jelentős figyelmet fordít a kiadások racionalizálására, azok hatékonyságának növelése mellett, valamint a bevételi oldal fizetési fegyelmének fokozására. 2012-es év aktívuma fedezetet nyújt a 2013-as évben megrendezendő világversenyekhez szükségben karbantartási és felújítási munkálatok finanszírozására.

+ Toronyi Bence jelzi, hogy a mederhasználati díj jelentősen emelkedni fog (akár több M Ft), felajánlja segítségét ennek intézésében. Az eddigiekben 4.000 Ft/év alatti összeg volt ez a díj.


3. napirendi pont:
Ellenőrző Bizottság jelentése a 2012. évről
Előadó: Dr. Horváth István

Forintos Róbert jelenleg külföldön tartózkodik, ezért Dr. Horváth István tart beszámolót a tagságnak.
Forintos Róbert kérése, hogy 7 napon belül – miután megteszi észrevételeit a mérlegre vonatkozóan – az Ellenőrző Bizottság jelentését e-mailben küldhesse meg a tagság részére.
Dr. Horváth István: az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről.
Feladatok: az Egylet pénz- és vagyonkezelésének vizsgálata, jogszabályok és egyéb kötelező előírások betartásának ellenőrzése, a tagi kötelezettségek befizetésének ellenőrzése, az éves mérleg felülvizsgálata, a gazdálkodás célszerűségének, szabályszerűségének, az előirányzott bevételek és kiadások teljesítésének évenkénti vizsgálata, a bizonylati fegyelem betartásának ellenőrzése, az egyleti tulajdon megóvása érdekében szükséges intézkedések megtételének ellenőrzése, az Egylet alapszabályszerű és törvényes működésének ellenőrzése.
Előző évekhez viszonyítva a tagok késedelmi kamat befizetése csökkent, fegyelmezett a tagok befizetése. A tagi befizetések hosszú évek után (2009-től) 5 MFt-tal meghaladta az eddigi befizetéseket. Az apartman és a hajón alvás címén befizetett összegek szerintünk nem fedi a valóságot, ezért javasoljuk, hogy az Elnökség gondolkozzon el elektromos beléptető rendszer kiépítésében. A taglétszám nem változott, az edzők száma 1 fővel növekedett.
A szponzori szerződések száma jelentősen csökkent. Ezen szerződések minden formai és tartalmi követelménynek megfelelnek. Részletesek és minden szabályozandó kérdésre kitérnek. Az iskolákkal kötött terembérleti szerződések, a szomszéd klub kikötői szerződése, valamint a takarítási szerződés messze nem olyan részletes, hiányos.
A telep fenntartással kapcsolatos takarítási költségek jelentősen emelkedtek, az Ellenőrző Bizottság felhívja az Elnökség figyelmét a költségtakarékosságra. 2011-ben a Közgyűlés felkérte az Elnökséget az állagmegóvási terv elkészítésére. Komolyabb munkák elvégzése szükséges, nem elégséges a toldozás-foltozás.
Kérdés, hozzászólás az Ellenőrző Bizottság jelentéséhez nem érkezett.

4/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés 1 nem és 3 tartózkodás mellett, 49 igen szavazattal elfogadta az elnöki beszámolót az Egylet 2012-es évadjáról.

5/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés 2 tartózkodás mellett, 51 igen szavazattal elfogadta a 2012. évi gazdálkodási beszámolót és a 2013. évi gazdasági tervet.

6/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés 4 tartózkodás mellett, 49 igen szavazattal elfogadta az Ellenőrző Bizottság jelentését a 2012. évről.


4. napirendi pont:
Tagfelvétel
Előadó: Ignácz Károly

Az Alapszabályban leírtak szerint kell eljárnunk a belépéssel kapcsolatban. 3 próbaidős tag vár felvételre: Gerlits Attila, Sükösd Balázs és Vágó Balázs. Kifogás egyik jelentkező ellen sem érkezett, az Elnökség javasolja mind a három tag felvételét, melyet a Közgyűlés 2/3-os többséggel szavaz meg.

7/2013.04.03. Határozat
A Közgyűlés Gerlits Attilát a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává egyhangúlag megszavazta.

8/2013.04.03. Határozat
A Közgyűlés Sükösd Balázst a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává 2 nem mellett, 51 igen szavazattal megszavazta.

9/2013.04.03. Határozat
A Közgyűlés Vágó Balázst a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává egyhangúlag megszavazta.

Ignácz Károly gratulál az új tagoknak, és megemlíti, hogy jelenleg az Egylet próbaidős tagjai: Bacsó Béla, Komáromy Balázs, Ralovich Dávid és Tenke Martin. Jelentkezési lapjaik a honlapon láthatók. Van olyan, aki 2 évig volt próbaidős tag, mert a jelentkezése a közgyűlés után (nem sokkal később) történt. Az Alapszabály módosításával ezen szeretnénk változtatni, hogy csak egy évet kelljen várni a jelentkezés időpontjától számítva.


5. napirendi pont:
2013. évi tagdíjak és a belépési díj javasolt mértékének előterjesztése:
Tagdíj felnőtt: 170.000 Ft
Tagdíj ifjúsági (24 éves korig): 85.000 Ft
Belépési díj: 2.300.000 forint
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

A szolgáltatási díjakat az inflációs mérték alatt, 2-4%-kal emeltük. Tagdíj esetében ezt nem kívánjuk érvényesíteni, viszont egy felújítási alapot hoznánk létre, mellyel egy hosszú távú fenntarthatóságot alapoznánk meg.

Hozzászólások és vita
+ Baka Attila egyetért az Egylet célkitűzéseivel, de szerinte arányosabban kellene megosztani a költségeket a tagság között attól függően, hogy a telepet, vagy a kikötőt is használja. Klubunk jelentősen drágább (tagdíjfizetés nagysága), mint hasonló színvonalú európai klubok, ezzel szemben a kerítés, lépcsőlejáró, partfal védelem nem megfelelő. A telep rendben tartása, szeméttárolók ürítése, a fű locsolása nagyon alacsony szinten teljesített, magasabb színvonal lenne elvárható. A versenysport fenntartása hatalmas költséget jelent, ez nem lesz fenntartható. Méltánytalannak tartja a 170 eFt-os tagdíj alapján számított 2/3-os szüneteltetési díj fizetését. Az idősebbek hamarosan nem fogják tudni kifizetni a tagdíjat, az Elnökségnek erre megoldást, kedvezményt kellene találnia. Például, hogy a 2,3 MFt belépési díjat az idősebbek „felélhessék”, ne kelljen tagdíjat fizetniük, így köszönje meg az Egylet a hosszú aktív tagságot.
+ Vajda János egyetértését fejezik ki az időskorúakra vonatkozólag.
+ Elnök úr válaszában jelzi, hogy az eddigi döntések alapján az arányos fizetés maradéktalanul megvalósul, hiszen a parkolásért, kikötőhely használatáért az azt igénylők fizetnek, az ifjúsági versenydíj befizetésével is erre törekednek. Az európai klubok általában több száz taggal rendelkeznek, így az Egyletünkkel nem összehasonlítható. A telep megjelenésével kapcsolatban sok kritikával egyetért, de megfelelőnek tartja a színvonalat, igaz a zöld területek karbantartásával vannak teendőink. Javasolja, hogy írásban nyissanak vitát az esetleges változtatásokról. Az idősebb korúakra vonatkozólag volt néhány éve leírt terve, ezt újra elővesszük, és igazságos, jól alkalmazható javaslatot fogunk kidolgozni.
+ Tenke Tibor megerősíti elnök úr véleményét, mert több klubbal folytatott tárgyalásokat a tagdíjak vonatkozásában (a terület kisebb, de a létszám jóval nagyobb). Külföldön 600-800 tagú klubban a többség nem aktív, így a költségek is mások, ezt nálunk nem lehet elérni, mert teljesen mások a körülmények.
+ Toronyi Bence is úgy tapasztalja, hogy a balatoni klubokat összehasonlítva a Spari nem lóg ki a díjak nagyságával.
+ Visy Borbála soknak tartja az ifjúsági sportra költött kiadásokat. Külsősök számára vonzóvá kell tenni a klubot, hogy be akarjanak lépni.
+ Szépfy Márton elmondja, az ifjúsági és utánpótlás nevelési program részletesen tartalmazza a ráfordításokat, költségeket, összesen 15 MFt-ot fordítunk rá. Most az ilyen bevételeink is nőni fognak.
+ Gáborjáni Szabó Gábor ismét hangsúlyozza, hogy az Egylet legfontosabb célja a vitorlás gyerekek nevelése. A jelenlegi gazdasági helyzetben nem tudunk sok új belépő tagot szerezni, ezért dolgoztunk ki egy olyan koncepciót, hogy az Alapszabály módosítása szerint alapján a klub is részesüljön a tagi adásvételből.

10/2013.04.03 Határozat
A közgyűlés 48 igen, 3 nem és 2 tartózkodással megszavazta a 2013. évi felnőtt tagdíjat: 170.000 Ft

11/2013.04.03 Határozat
A közgyűlés 49 igen, 1 nem és 3 tartózkodással megszavazta a 2013. évi ifjúsági tagdíjat: 85.000 Ft

12/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés 49 igen, 2 nem és 2 tartózkodással megszavazta a 2013. évi belépési díjat: 2.300.000 Ft


6. napirendi pont
Alapszabály-módosítás: tagsági jogviszony, eladás, szüneteltetés
Előadó: Ignácz Károly

Az Alapszabály módosítási javaslat összefoglalása és indoklása 10 pontban kiküldésre került. Toronyi Bence észrevételét, kiegészítését is mindenki megismerhette (a 7., 9. és 10. pontokhoz), az elnökség – megköszönve a javaslatokat –, azokat elfogadta, és azokat terjeszti a közgyűlés elé. Tenke Tibor kiegészítést nyújtott be (11. módosítási javaslat).

A módosítások az Alapszabály 9. §-át érintik (módosítások aláhúzással jelölve).
1. módosítás: tagfelvétel ellen tiltakozási idő módosítása
A felvételi kérelem alapján az Elnökség a felvételt kérő /tagjelölt/ nevét a Tagfelvételi könyvbe bevezeti. A felvételi kérelmet az Egylet rendes tagjai körében meghirdeti és önéletrajzával együtt betekintésre bocsátja.
Az Egylet bármely rendes tagja az Elnökség felé írásban tiltakozhat a tagjelölt kérelme ellen a meghirdetést követő 30 napon belül. Ebben az esetben az Elnökség szavazással dönt. A szavazás során az Elnökség tagjai csak igennel vagy nemmel szavazhatnak. Egyhangú igen szavazat esetén lehet a tagjelöltet próbaidős taggá jelölni.
Ha nincs tiltakozás a 30 nap elteltével, a tagjelölt automatikusan próbaidős taggá válik. A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a belépési díj és a tagsági díjjal azonos nagyságú és azt helyettesítő próbaidős tagsági díj összegeit, melyek befizetési határideje a próbaidős taggá válást követő 30. nap.

2. módosítás: belépési díj befizetésére adható kedvezmény
A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a belépési díj és a tagsági díjjal azonos nagyságú és azt helyettesítő próbaidős tagsági díj összegeit, melyek befizetési határideje a próbaidős taggá válást követő 30. nap. A próbaidős tag kérhet részletfizetési kedvezményt a belépési díj befizetésére, miszerint a belépési díj első felét a próbaidős taggá válást követő 30. napig, a másik felét három éven belül, évenként egyenlő részletekben fizeti be az Egyletnek. A részletfizetések időpontjai megegyeznek a mindenkori tagdíjfizetési időpontokkal. A próbaidős tag részletfizetési kérelméről az Elnökség dönt.
A belépési díj és a próbaidős tagsági díj határidőre történő befizetésének elmulasztása a próbaidős tagsági viszony automatikus megszűnését vonja maga után.

3. módosítás: próbaidős tagság időtartama
A próbaidős tagság időtartama a tagnyilvántartó könyvbe történt bejegyzés napjától számított 10 hónap – de legkésőbb a tagfelvételéről szóló következő közgyűlés időpontjáig tart. A 10 hónap eltelte után az Elnökség javaslatot tesz a legközelebbi Közgyűlésnek a próbaidős tag felvételére rendes taggá.

4. módosítás: versenyző tag automatikus felvételének megszüntetése
Az e) pont teljes törlése.

5. módosítás: kedvezményes tagfelvétel kiterjesztése
f./ Rendes tag közeli hozzátartozói valamint a kilenc évet meghaladó versenyzői vagy pártolói tagsággal rendelkező versenyző tagjai számára az Egylet kedvezményes felvételi lehetőséget biztosít.
A felvételt kérő személy írásos felvételi kérelmet és nyilatkozatot nyújt be az Elnökséghez arról, hogy elfogadja az Alapszabályban foglaltakat, valamint kifejezi szándékát, hogy a belépési díjat kész megfizetni. A felvételi kérelem mellé önéletrajzot kell mellékelni.
A felvételi kérelem alapján az Elnökség a felvételt kérő /tagjelölt/ nevét a Tagfelvételi könyvbe bevezeti. A felvételi kérelmet az Egylet rendes tagjai körében meghirdeti és önéletrajzával együtt betekintésre bocsátja.
Az Egylet bármely rendes tagja az Elnökség felé írásban tiltakozhat a tagjelölt felvétele ellen a meghirdetést követő 30 napon belül. Ebben az esetben az Elnökség szavazással dönt. A szavazás során az Elnökség tagjai csak igennel vagy nemmel szavazhatnak. Egyhangú igen szavazat esetén lehet a tagjelöltet próbaidős taggá jelölni.
Ha nincs tiltakozás a 30 nap elteltével, a tagjelölt automatikusan próbaidős taggá válik. A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a belépési díj és a tagsági díjjal azonos nagyságú, és azt helyettesítő próbaidős tagsági díj összegeit.
Gyermekek hat éves korukig mentesülnek a próbaidős tagsági díj fizetése alól: a tagdíjfizetési kötelezettség attól az évtől kezdve vonatkozik rájuk, amelyikben betöltik a hetedik életévüket.

6. módosítás: tagfelvételi kedvezmények bővítése
A belépési díj befizetésére az Egylet 10 éves időtartamra részletfizetést biztosít(hat). Az egyenlő részletekben befizetendő belépési díj részletfizetési időpontjai – az első részlet kivételével – megegyeznek a mindenkori tagdíjfizetési időpontokkal.
A belépési díj első részletének és a próbaidős tagsági díj befizetési határideje a próbaidős taggá válást követő 30. nap.
A belépési díj egyösszegű befizetésekor az Egylet kedvezményt ad, ebben az esetben a kedvezményezettnek a belépési díj kétharmadát kell befizetnie. A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a kedvezményes belépési díj összegét, amelynek befizetési határideje a próbaidős taggá válást követő 30. nap.
A próbaidős tagság időtartama a belépési díj teljes kifizetéséig, de maximum 10 évig tart. A (kedvezményes) belépési díj teljes befizetését követően az Elnökség javaslatot tesz a legközelebbi Közgyűlésnek a próbaidős tag felvételére rendes taggá. A felvételi kérelmet a Közgyűlés min. kétharmados többséggel utasíthatja el.

7. módosítás: a kilépés és a tagsági jog elidegenítésének újraszabályozása
/4./ Az Egyletből való kilépést az Elnökséghez kell írásban bejelenteni. A kilépés a tagot nem mentesíti a tagsága idején keletkezett és tagsága időtartamára vonatkozó kötelezettségek teljesítése alól.
A 9.§ /2./ pont a., b. és c. alpontja esetében a rendes tag vagyoni értékkel bíró tagsági jogát /belépési díj/ átruházhatja bármely, a 8.§ /2./ pontjában megjelölt személynek az alábbi  feltételek mellett a kilépés bejelentésétől számított két éven belül.
A kilépő tag és az általa megjelölt, belépni szándékozó személy nyilatkozatot nyújt be az Elnökségnek az átruházási szándékról. Az átruházási összeg nem lehet kisebb a mindenkor érvényes belépési díj felénél. A kilépő tag, a belépni szándékozó személy és Egylet elnöke az Elnökség által meghatározott tartalmú szerződést kötnek az átruházásról.
Az átruházási szerződéshez kapcsolódó rendes tagsági jogot a rendes tagfelvételi eljárás szerint lehet megszerezni. A belépni szándékozó személy a próbaidős taggá válás után közvetlenül az Egyletnek köteles megfizetni az átruházási szerződésben meghatározott átruházási összeget. A próbaidős tag közgyűlési felvétele, rendes taggá válása után az Egylet átutalja az átruházási szerződésben meghatározott átruházási összeg 80 százalékát a kilépő tagnak mint belépési díj visszatérítés. A kilépő tag külön kérésére az Egylet kiutalja a belépési díj visszatérítést a kilépő tagnak a tagfelvétel lezárulása előtt, azzal a feltétellel, hogy próbaidős tag felvételének elutasítás esetén a kilépő tag köteles visszafizetni a belépési díj visszatérítést az Egyletnek 15 napon belül. A próbaidős tag felvételének elutasítása esetén a kilép tag számára az átruházásra meghatározott, a kilépés bejelentésétől számított kétéves időszak egy évvel meghosszabbodik.

8. módosítás: rendes tagsági jog ingyenes átruházásáról – új pont
/5./ Rendes tag kérelmezheti tagsági jogának ingyenes átruházását közeli hozzátartozója részére. A közeli hozzátartozó önéletrajzzal ellátott írásos felvételi kérelmet és nyilatkozatot nyújt be az Elnökséghez arról, hogy elfogadja az Alapszabályban foglaltakat. A benyújtott kérelmet az Elnökség 30 napon belül véleményezi. Támogatás esetén az Elnökség javaslatot tesz a legközelebbi Közgyűlésnek a közeli hozzátartozó felvételére rendes taggá. A felvételi kérelmet a Közgyűlés min. kétharmados többséggel utasíthatja el.

9. módosítás: szüneteltetés újraszabályozása
/5./ Rendes tag kérheti tagsági viszonyának szüneteltetését. A szüneteltetés évente írásban kell az Elnökséghez bejelenteni, legkésőbb a szüneteltetés megkezdésének évében április 30-ig. A szüneteltetés ideje alatt a mindenkor érvényes tagdíj kétharmada fizetendő. A szüneteltetés ideje alatt a rendes tag szavazásra és a telep használatára nem jogosult. Ha a szüneteltető tag megszegi a rá vonatkozó szabályokat, az Elnökség jogosult a szüneteltetést visszavonni, és a tagot a teljes tagsági díj megfizetésére kötelezni. A szüneteltetés státuszát a tagnyilvántartásban rögzíteni kell.

10. módosítás: a tagsági jog kizárás esetén történő elidegenítésének újraszabályozása
/7./ Az Egyletből történő kizárást csak a Fegyelmi Szabályzatban előírt fegyelmi eljárás során kiszabott jogerős fegyelmi büntetésként lehet alkalmazni, amelyet a Közgyűlés hagy jóvá.
Ha a rendes tagot az Egyletből kizárják, akkor a 9.§ /4./ szerint átruházhatja a tagsági viszonyához tartozó vagyoni értékkel bíró tagsági jogát /belépési díj/.
A fegyelmi eljárás eljárási szabályait a Fegyelmi Szabályzat tartalmazza.

Hozzászólások és vita:
+ Ignácz Károly a módosítási javaslatok felvezetése után Tenke Tibor felvetésére javasolja, hogy a közgyűlés véleményezze a kiegészítéseket és a végén szavazzon az Alapszabály módosításának elfogadásáról.
+ Toronyi Bence szüneteltetési javaslata, hogy a szüneteltetés egy éves ideje a tagdíj befizetési határidejétől a következő évi fizetésig tartson (április 30).
+ Hamrák Péter javasolja, hogy a rendes tag a közeli hozzátartozója 50% belépési díjjal léphessen be az Egyletbe egyösszegű befizetés esetén, részletfizetésnél pedig a 2/3 megfizetését javasolja.
+ Elnök úr támogatja Hamrák Péter felvetését. Ezt követően elmondja, hogy a szüneteltető tagságra nehéz jó megoldást találni. Az aktív tagok sérelmezik, hogy a szüneteltető tagok nem járulnak teljes egészében a telep fenntartásához. Az Elnökség 2 év után nem talált olyan javaslatot, mely mindkét félnek megfelelő lenne. Támogatja Toronyi Bence felvetését szüneteltetés évfordulójára vonatkozólag, Horváth István jelzi, hogy ezt is be kellene venni az Alapszabályba.
+ Argay Béla felvetésére – a szüneteltető tag a szüneteltetés ideje alatt nem léphet a telepre, egy idegen pedig kevesebb összegért tag vendégeként bármikor bejöhet – Horváth István azt válaszolja: a szüneteltető tag státuszát nem változtathatja, tehát tag vendégeként nem jöhet be.
+ Visy Borbála a szüneteltetési díjra a tagdíj 50%-át tartja elfogadhatónak, egyben érdeklődik, hogy kilépni szándékozó tagnak kell-e tagdíjat fizetnie.
+ Ignácz Károly hivatkozik az ASZ e pontjára, mely a kilépésre vonatkozik.

Ignácz Károly felkéri a közgyűlést, hogy a vita eredményeképp a helyszínen tárgyalt két módosítási javaslatról, majd az egész Alapszabály-módosítási csomagról döntsön. A szavazás menete: először a két helyszíni javaslatról szavazunk, hogy módosuljon-e az eredeti előterjesztés, majd utána az ezek alapján véglegesített módosítási csomagról egy szavazással döntünk.
A jelenlévő szavazati jogok száma: 46.

13/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés egyhangúlag megszavazta az Alapszabály-módosító csomag előterjesztés megváltoztatását akként, hogy a 9. §. 3/f. pontjához az alábbi új mondat kerüljön be: „A belépési díj egyösszegű befizetésekor az Egylet kedvezményt ad, ebben az esetben a kedvezményezettnek a belépési díj felét kell befizetnie.”

14/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés 20 igen mellett, 21 nem és 5 tartózkodással elutasította, hogy az Alapszabály-módosító csomag előterjesztés megváltozzon akként, hogy a 9. §. 5. pontjában tárgyalt szüneteltető tagdíj a mindenkori érvényes tagdíj kétharmadáról 50%-ra csökkenjen.

A levezető elnök kéri a tagságot, hogy szavazzon az Elnökség által beterjesztett, írásban megküldött Alapszabály-módosító csomagról (1–10. pontokról), a Toronyi Bence által kiegészített és szintén megküldött változtatásokkal, valamint a Hamrák Péter által kezdeményezett és az előbbiekben elfogadott változtatással.

15/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés 38 igen szavazattal, 2 nem és 6 tartózkodás mellett megszavazta az Alapszabály-módosítást az előterjesztésnek megfelelően.

A módosítások elfogadása után az Alapszabály 9. §-ának új szövege a következő:

9.§

/1./ Az Egyletbe való belépés, ill. kilépés önkéntes, kivéve a jelen Alapszabályban írt eseteket.

/2./ A tagság nyilvántartásba vétellel vagy felvétellel keletkezik és:
a./ kilépéssel,
b./ törléssel,
c./ kizárással,
d./ a szerződés lejártával vagy felbontásával szűnik meg.

/3./ Tagi viszony szabályai:

a./ A pártoló tagok felvétele az Elnökség hatáskörébe tartozik.

b. /A tiszteletbeli tagok személyére az Elnökség tesz javaslatot a Közgyűlésnek, amely a felvételről egyszerű szótöbbséggel dönt.

c./ Rendes tag felvétele:

Rendes taggá történő felvételét kérheti a 8.§ /2/ bekezdésben megjelölt természetes személy, akinek felvétele az alábbiak szerint történik:
A felvételt kérő személy írásos felvételi kérelmet és nyilatkozatot nyújt be az Elnökséghez arról, hogy elfogadja az Alapszabályban foglaltakat, valamint kifejezi szándékát, hogy a belépési díjat kész megfizetni. A felvételi kérelem mellé önéletrajzot kell mellékelni.
A felvételi kérelem alapján az Elnökség a felvételt kérő /tagjelölt/ nevét a Tagfelvételi könyvbe bevezeti. A felvételi kérelmet az Egylet rendes tagjai körében meghirdeti és önéletrajzával együtt betekintésre bocsátja.
Az Egylet bármely rendes tagja az Elnökség felé írásban tiltakozhat a tagjelölt kérelme ellen a meghirdetést követő 30 napon belül. Ebben az esetben az Elnökség szavazással dönt. A szavazás során az Elnökség tagjai csak igennel vagy nemmel szavazhatnak. Egyhangú igen szavazat esetén lehet a tagjelöltet próbaidős taggá jelölni.
Ha nincs tiltakozás a 30 nap elteltével, a tagjelölt automatikusan próbaidős taggá válik. A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a belépési díj és a tagsági díjjal azonos nagyságú és azt helyettesítő próbaidős tagsági díj összegeit, melyek befizetési határideje a próbaidős taggá válást követő 30. nap.
A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a belépési díj és a tagsági díjjal azonos nagyságú és azt helyettesítő próbaidős tagsági díj összegeit, melyek befizetési határideje a próbaidős taggá válást követő 30. nap. A próbaidős tag kérhet részletfizetési kedvezményt a belépési díj befizetésére, miszerint a belépési díj első felét a próbaidős taggá válást követő 30. napig, a másik felét három éven belül, évenként egyenlő részletekben fizeti be az Egyletnek. A részletfizetések időpontjai megegyeznek a mindenkori tagdíjfizetési időpontokkal. A próbaidős tag részletfizetési kérelméről az Elnökség dönt.
A belépési díj és a próbaidős tagsági díj határidőre történő befizetésének elmulasztása a próbaidős tagsági viszony automatikus megszűnését vonja maga után.
A próbaidős tagság időtartama a tagnyilvántartó könyvbe történt bejegyzés napjától számított 10 hónap – de legkésőbb a tagfelvételéről szóló következő közgyűlés időpontjáig tart. A 10 hónap eltelte után az Elnökség javaslatot tesz a legközelebbi Közgyűlésnek a próbaidős tag felvételére rendes taggá.
A Közgyűlés a felvételről kétharmados többséggel dönt. Ha az Elnökség nem javasolja, vagy a Közgyűlés elutasítja a rendes taggá történő felvételt, úgy a már befizetett belépési díjat 15 napon belül a próbaidős tagnak vissza kell fizetni. A próbaidős tag kamatra nem tarthat igényt. A próbaidős tagság a belépési díj visszafizetésével megszűnik.

d./ Rendes tag halála esetén történő jogutódlás:

Rendes tagnak történő felvételét kérheti valamelyik rendes tag elhalálozása után az Egyletnél jelentkező örököse. Felvételéről a Közgyűlés dönt.
A jelentkező örökösnek közokirattal, vagy több örökös esetén az örököstársakkal kötött teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt megállapodással kell igazolnia, hogy ő jogosult a tagsági viszony folytatásának elismerését kérni.
Örökhagyó vagyoni érdekeltségére alapított tagfelvételi kérelmet csak egy örökös – a jelentkező örökös nyújthat be.
A felvételi kérelmet a Közgyűlés min. kétharmados többséggel utasíthatja el. Elutasítás esetén az örökös az elidegenítésre vonatkozó szabályok szerint értékesítheti örökhagyó tagsági viszonyához tartozó belépési díj jogát.

e./ Rendes tag közeli hozzátartozói valamint a kilenc évet meghaladó versenyzői vagy pártolói tagsággal rendelkező versenyző tagjai számára az Egylet kedvezményes felvételi lehetőséget biztosít.
A felvételt kérő személy írásos felvételi kérelmet és nyilatkozatot nyújt be az Elnökséghez arról, hogy elfogadja az Alapszabályban foglaltakat, valamint kifejezi szándékát, hogy a belépési díjat kész megfizetni. A felvételi kérelem mellé önéletrajzot kell mellékelni.
A felvételi kérelem alapján az Elnökség a felvételt kérő /tagjelölt/ nevét a Tagfelvételi könyvbe bevezeti. A felvételi kérelmet az Egylet rendes tagjai körében meghirdeti és önéletrajzával együtt betekintésre bocsátja.
Az Egylet bármely rendes tagja az Elnökség felé írásban tiltakozhat a tagjelölt felvétele ellen a meghirdetést követő 30 napon belül. Ebben az esetben az Elnökség szavazással dönt. A szavazás során az Elnökség tagjai csak igennel vagy nemmel szavazhatnak. Egyhangú igen szavazat esetén lehet a tagjelöltet próbaidős taggá jelölni.
Ha nincs tiltakozás a 30 nap elteltével, a tagjelölt automatikusan próbaidős taggá válik. A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a belépési díj és a tagsági díjjal azonos nagyságú, és azt helyettesítő próbaidős tagsági díj összegeit.
Gyermekek hat éves korukig mentesülnek a próbaidős tagsági díj fizetése alól: a tagdíjfizetési kötelezettség attól az évtől kezdve vonatkozik rájuk, amelyikben betöltik a hetedik életévüket.
A belépési díj befizetésére az Egylet 10 éves időtartamra részletfizetést biztosít(hat). Az egyenlő részletekben befizetendő belépési díj részletfizetési időpontjai – az első részlet kivételével – megegyeznek a mindenkori tagdíjfizetési időpontokkal.
A belépési díj első részletének és a próbaidős tagsági díj befizetési határideje a próbaidős taggá válást követő 30. nap.
A belépési díj egyösszegű befizetésekor az Egylet kedvezményt ad, ebben az esetben a kedvezményezettnek a belépési díj felét kell befizetnie. A próbaidős tag részére az Elnökség megjelöli a kedvezményes belépési díj összegét, amelynek befizetési határideje a próbaidős taggá válást követő 30. nap.
A próbaidős tagság időtartama a belépési díj teljes kifizetéséig, de maximum 10 évig tart. A (kedvezményes) belépési díj teljes befizetését követően az Elnökség javaslatot tesz a legközelebbi Közgyűlésnek a próbaidős tag felvételére rendes taggá. A felvételi kérelmet a Közgyűlés min. kétharmados többséggel utasíthatja el.
Ha a Közgyűlés elutasítja a rendes taggá történő felvételt, úgy a befizetett belépési díjat 15 napon belül a próbaidős tagnak vissza kell fizetni. A próbaidős tag kamatra nem tarthat igényt. A próbaidős tagság a belépési díj visszafizetésével megszűnik.

f./ Az Egylet tagjairól az Elnökség nyilvántartást vezet. A versenyzőket igazolvánnyal látja el. A tagokat sorszámmal ellátott Tagnyilvántartó Könyvbe kell bejegyezni. A 14 éven aluli tagok belépési nyilatkozatához törvényes képviselőjük jóváhagyása szükséges.

/4./ Az Egyletből való kilépést az Elnökséghez kell írásban bejelenteni. A kilépés a tagot nem mentesíti a tagsága idején keletkezett és tagsága időtartamára vonatkozó kötelezettségek teljesítése alól.
A 9.§ /2./ pont a., b. és c. alpontja esetében a rendes tag vagyoni értékkel bíró tagsági jogát /belépési díj/ átruházhatja bármely, a 8.§ /2./ pontjában megjelölt személynek az alábbi  feltételek mellett a kilépés bejelentésétől számított két éven belül.A kilépő tag és az általa megjelölt, belépni szándékozó személy nyilatkozatot nyújt be az Elnökségnek az átruházási szándékról. Az átruházási összeg nem lehet kisebb a mindenkor érvényes belépési díj felénél. A kilépő tag, a belépni szándékozó személy és Egylet elnöke az Elnökség által meghatározott tartalmú szerződést kötnek az átruházásról.
Az átruházási szerződéshez kapcsolódó rendes tagsági jogot a rendes tagfelvételi eljárás szerint lehet megszerezni. A belépni szándékozó személy a próbaidős taggá válás után közvetlenül az Egyletnek köteles megfizetni az átruházási szerződésben meghatározott átruházási összeget. A próbaidős tag közgyűlési felvétele, rendes taggá válása után az Egylet átutalja az átruházási szerződésben meghatározott átruházási összeg 80 százalékát a kilépő tagnak mint belépési díj visszatérítés. A kilépő tag külön kérésére az Egylet kiutalja a belépési díj visszatérítést a kilépő tagnak a tagfelvétel lezárulása előtt, azzal a feltétellel, hogy próbaidős tag felvételének elutasítás esetén a kilépő tag köteles visszafizetni a belépési díj visszatérítést az Egyletnek 15 napon belül. A próbaidős tag felvételének elutasítása esetén a kilép tag számára az átruházásra meghatározott, a kilépés bejelentésétől számított kétéves időszak egy évvel meghosszabbodik.

/5./ Rendes tag kérelmezheti tagsági jogának ingyenes átruházását közeli hozzátartozója részére. A közeli hozzátartozó önéletrajzzal ellátott írásos felvételi kérelmet és nyilatkozatot nyújt be az Elnökséghez arról, hogy elfogadja az Alapszabályban foglaltakat. A benyújtott kérelmet az Elnökség 30 napon belül véleményezi. Támogatás esetén az Elnökség javaslatot tesz a legközelebbi Közgyűlésnek a közeli hozzátartozó felvételére rendes taggá. A felvételi kérelmet a Közgyűlés min. kétharmados többséggel utasíthatja el.

/6./ Rendes tag kérheti tagsági viszonyának szüneteltetését. A szüneteltetés évente írásban kell az Elnökséghez bejelenteni, legkésőbb a szüneteltetés megkezdésének évében április 30-ig. A szüneteltetés ideje alatt a mindenkor érvényes tagdíj kétharmada fizetendő. A szüneteltetés ideje alatt a rendes tag szavazásra és a telep használatára nem jogosult. Ha a szüneteltető tag megszegi a rá vonatkozó szabályokat, az Elnökség jogosult a szüneteltetést visszavonni, és a tagot a teljes tagsági díj megfizetésére kötelezni. A szüneteltetés státuszát a tagnyilvántartásban rögzíteni kell.

/7./ Törléssel szűnik meg a tagsági viszony a tag halála, a jogi személy, ill. a jogi személyiséggel nem rendelkező társaság tag jogutód nélküli megszűnése esetén, valamint akkor, ha a tag, a pártoló tag, tagsági díjának, illetőleg a vállalt anyagi támogatásnak a fizetését 6 hónapnál hosszabb ideig elmulasztja és tartozását írásos felszólítás ellenére a következményekre történő felhívás mellett sem rendezte.

/8./ Az Egyletből történő kizárást csak a Fegyelmi Szabályzatban előírt fegyelmi eljárás során kiszabott jogerős fegyelmi büntetésként lehet alkalmazni, amelyet a Közgyűlés hagy jóvá.
Ha a rendes tagot az Egyletből kizárják, akkor a 9.§ /4./ szerint átruházhatja a tagsági viszonyához tartozó vagyoni értékkel bíró tagsági jogát /belépési díj/.
A fegyelmi eljárás eljárási szabályait a Fegyelmi Szabályzat tartalmazza.

Tenke Tibor szintén Alapszabály-módosító javaslatot terjesztett be:
„25.§ A Versenyzők Tanácsának feladata a felnőtt versenyzők érdekképviselete.”
Indoklása: A Versenyzők Tanácsának eredeti szándék szerinti feladata a különböző hajóosztályokban sportoló versenyzők önszerveződő képviselete. Tekintettel arra, hogy az ifjúsági versenyzők korunknál fogva nem jogképesek, ezért nem lehetnek a Versenyzők Tanácsának tagjai, ettől fogva nem tudják önmaguk képviseletét ellátni, ebből következően a Versenyzők Tanácsa e területen inkompetens. Az ifjúsági versenyzők érdekeit rendes tag szülő esetében a Közgyűlésen keresztül a szülők, illetve a szakterület felelősei, az ifjúsági edzők és az Elnökség ifjúsági sporttal megbízott tagja képviseli.

+ Polgár Csaba nemtetszését fejezi ki, hogy az ifjúsági és versenysport megbízottja az Elnöknek tartozik beszámolóval. A Versenyzők Tanácsa véleményezhet és érdekképviseletet jelent, így ha kizárják az ifjúsági sport munkájából, nincs aki a gyerekeket képviselje.
+ Hamrák Péter is egyetért, mert a gyerekeknek van leginkább szüksége az érdekképviseletre, mert nem minden szülő képes képviselni gyermekét.

A jelenlévő szavazati jogok száma: 43.

16/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés 4 igen mellett, 30 nem és 9 tartózkodással elutasította a módosító javaslatot, amely alapján a Versenyzők Tanácsának feladata csak a felnőtt versenyzők érdekképviselete lenne.



7. napirendi pont

Az év kormányosa, az év legénysége, az év csillaghajósa és „A közösségért végzett munkáért” díjak átadása
Előadó: levezető elnök

Ignácz Károly átadja a szót a díjak átadóinak: Gereben Gábor, Visy László, Erdélyi Béla

A díjak alapítói rövid beszédet mondanak, ismertetik a díj kiosztásának menetét.
Az év kormányosát az előző évek győztes kormányosai választják.
Az év legénysége címet a Versenyzők Tanácsa terjeszti elő, a Közgyűlés titkosan szavaz 2013-ben Baticz Belián, Bihary Dániel, és Domokos András a jelölt.
Az év csillaghajósa díj pontverseny alapján kerül kiszámításra. A Balatonon legeredményesebben teljesített versenyző kapja meg.
A közösségért végzett munka díjazottjáról az Elnökség dönt.

2013. évben
Az év kormányosa: Majthényi Szabolcs
Az év legénysége: Bihary Dániel
Az év csillaghajósa: Gereben Márton–Gereben Péter
Közösségért végzett munka díjazottja: Dr. Marton István

Majthényi Szabolcs ismét világbajnoki címet szerzett, Bihary Dániel ifjúsági versenyzőnk 420-as hajóosztályban megnyerte a hazai ranglistát és nemzetközi szinten is jól szerepelt, a Gereben testvérek ismét a legjobban szereplő csillaghajós egységet alkották. Dr. Marton István az Egylet részére nyújtott nagyvonalú pénzügyi támogatást.



8. napirendi pont

Tájékoztatás a telep 2013. évi eseményeiről
Előadó: Erdélyi Béla

1996-ban rendeztük az első világversenyt, hatalmas összefogással. Azóta lehetőségünk volt több magas színvonalú versenyt rendezni, de ez a Tagság segítsége nélkül nem megy. Egy verseny alatt kb. 40 fő segítőre van szükségünk, mindenkit kérek, tegye magát szabaddá és jelentkezzen feladatokra. Ebben az évben 15 versenyt fogunk rendezni. Hatalmas az érdeklődés az OP EB-re, mely több versenyünket is érint. Nagyon sok a jelentkező már a hó végi Raiffeisen gyerekversenyre, a nemzetek száma 10 fölött van, a Csoki Kupán is nagyon sokan lesznek. Az április végi verseny miatt szükségünk van a helyre a telepen, ezért kérek mindenkit, hogy a hajóját mielőbb tegye vízre.


9. napirendi pont
Egyebek

Erdélyi Béla beszámol a tagságnak, hogy a sólya szárazföldi bővítése megtörtént. Az eddigi 3 m helyett most 6 m. A víz alatti rész még nem készült el, de hamarosan meglesz.

A levezető elnök egyéb napirendi pont hiányában a közgyűlést berekesztette.

k.m.f.