2014. április 2.

KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV

mely készült a SPARTACUS VITORLÁS EGYLET 2014. április 02. napján 18 órakor az UNITEF ’83 Zrt. (1119 Budapest, Bornemissza tér 12.) tárgyalójában megtartott rendes közgyűlésén.

Gáborjáni-Szabó Gábor elnök üdvözli a megjelenteket és felkéri a Közgyűlést, egy perces néma felállással adózzunk Telegdy István emlékének, aki tavaly novemberben elhunyt. Húsvéti telepnyitón fűzfát ültetünk Pisti emlékére.

Gáborjáni-Szabó Gábor megállapítja, hogy a Közgyűlés határozatképes. A rendes tagok közül 34 fő jelent meg és 19 fő képviselteti magát (összesen 53 szavazati jog).

Gáborjáni-Szabó Gábor javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg levezető elnöknek Ignácz Károlyt.

1/2014.04.02. Határozat
A Közgyűlés levezető elnöknek Ignácz Károlyt 1 tartózkodással megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.

Ignácz Károly üdvözli a Tagságot, javaslatot tesz a tisztségviselők személyére. Jegyzőkönyvvezetőnek Máthé Mariant, a jegyzőkönyv hitelesítőinek Visy Lászlót és Zoltai Ferencet, szavazatszámláló bizottság tagjainak Alibán Andrást, Baticz Beliánt és Ambrózy Pétert javasolja.

2/2013.04.02. Határozat
A Közgyűlés a jegyzőkönyvvezetőt egyhangúan, a jegyzőkönyv hitelesítőket 2 tartózkodással, a Szavazatszámláló Bizottság tagjait 4 tartózkodással megválasztotta az előterjesztésnek megfelelően.


A levezető elnök tájékoztatja a Közgyűlést, hogy a napirendi pontokhoz kiegészítés nem érkezett, a napirend megegyezik a meghívóban küldött napirendi pontokkal:

1. Beszámoló az Egylet 2013-es évadjáról (lásd: mellékelt anyag)
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

2. Beszámoló a 2013. évi gazdálkodásról és a 2014. évi gazdasági terv
Előadó: Szépfy Márton

3. Ellenőrző Bizottság jelentése a 2013. évről
Előadó: Forintos Róbert

4. Tagfelvétel
Előadó: levezető elnök

5. 2014. évi tagdíjak és a belépési díj javasolt mértékének előterjesztése:
• Tagdíj felnőtt: 170.000 Ft
• Tagdíj ifjúsági (24 éves korig) és szépkorú (75 év felett): 85.000 Ft
• Belépési díj: 2.300.000 Ft
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

6. Alapszabály-módosítás kérdése
Előadó: Ignácz Károly

7. Az év kormányosa, az év legénysége, az év ifjúsági sportolója, az év csillaghajósa és „A közösségért végzett munkáért” díjak átadása
Előadó: levezető elnök

8. Tájékoztatás a telepbővítési koncepcióról
Előadó: Gereben Péter

9. Tájékoztatás a telep 2014. évi eseményeiről
Előadó: Erdélyi Béla

10. Egyebek

A napirend módosítására, egyéb kiegészítésére javaslat nem érkezett.

3/2014.04.02. Határozat
A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a napirendi pontokat.


1. napirendi pont:
Beszámoló az Egylet 2013-as évadjáról
Előadó: Gáborjáni Szabó Gábor

A tagság teljes támogatásával zártuk a tavalyi évet, kiemelkedően eredményes év volt ez három oknak köszönhető. Első: Török Peti vezetésével átalakítottuk az ifjúsági versenynevelést, költségalapú gazdálkodást állítottunk fel. Bajnokságot nyertünk az OP mindkét korcsoportjában, és 420-ban is, az OP serdülő osztályban az első hat helyen öt sparis versenyző volt, illetve a többi helyezést is figyelembe véve majdnem annyi pontszámot gyűjtöttünk az ifjúsági osztályokban, mellyel tavaly egyesületi rangsort lehetett volna nyerni a felnőtt osztályokat is számítva. Ez különösen annak fényében rendkívüli, hogy néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag versenyzőink is alig voltak ebben a korosztályban nemhogy eredményeink. Az Elnökség komolyan vette az Alapszabályt, ahol is az eredményekkel igazolt ifjúságnevelés a kiemelt feladat, mely nagyon jó irányt vett, még akkor is, ha a napi edzésmunkában, koordinációban látható hibák vannak. Visszaigazolást nyert a versenyzők tanácsával és tagság egy részével közösen erre a terültre koncentrált munka, az edzői struktúra átalakítása, annak kontroljának kialakítása.

Második ok a világversenyek lebonyolítása és anyagi eredménye nagyon jól sikerült. A versenyrendezés sport szakmai kérdés, de szolgáltatásaink egy részének is alapja, így nyilvánvalóan meghatározó fontosságú. Két világversenyt is magas színvonalon rendeztünk, mely komplexitása miatt komoly kihívás. Köszönhetően Zygy, Csanda Zsófi, Olcsi, Marian és Béci odaadó munkájának a főszervező/versenyrendező felállással hatékonyan tudtuk a feladatokat kezelni, kiemelve az önkéntesek hadát, mely nélkül mindez elképzelhetetlen lenne. Az OP EB kapcsán nagyon komoly feltételeknek kellett megfelelnünk. Az IODA is sikeresnek minősítette a versenyrendezést, sok külföldi versenyző azt nyilatkozta, hogy példaértékű volt az Egylet munkája. 20 M FT feletti profitot hozott az Egyletnek a két világverseny rendezése. Maximálisan kihasználtunk minden lehetőséget, keményen megdolgoztunk ezért a profitért. Harmadik ok a sportdiplomácia hosszú távú megalapozása, nemzetközi versenyek rendezése. Kiváló együttműködést alakítottunk ki a hazai klubokkal, nagy egyesületekkel.

Adminisztráció és gazdálkodás terén nyilvántartásaink, kimutatásaink, elszámolásaink mintaszerű rendben vannak. Kiemelném, hogy az Egylet életében páratlan módon az Egylet szabadon elérhető pénzkészlete 2013. november elején meghaladta a 30 millió forintot.

Működési rendszerünk feltárt problémái: felelősségi körök szerencsétlen kezelése, szétválasztása; számonkérési és visszacsatolási rendszerek hiánya; teleprend megoldatlansága; humán erőforrás kevéssé hatékony kihasználása. Ezeknek a problémáknak a kezelése elsőrendű kérdéssé vált, nem megkerülhető. Az Elnökség elhivatott, hogy ezt két lépcsőben megoldja: személyektől független, hatékony, működő rendszert tervezzen; rendszerhez megfelelő erőforrásokat csoportosítson. Az Elnökség 2014 során megoldást javasol a fenti problémákra.

Egyletünk közössége páratlan és utánozhatatlan a szavak tisztán pozitív értelmében. Nem találkoztam sehol a világon olyan esettel, amikor egy klub érdekében szinte minden tag önzetlenül felajánlja segítségét, idejét, pénzét, csak azért mert fontos neki(k). Hogy vannak konfliktusok, viták, olykor veszekedések, az természetes, de hogy ezekből mindig megerősödve került ki ez a közösség, az páratlan.

Török Péter rövid összefoglalójában beszámol az ifjúsági versenyzők eredményeiről, közös munkájukban kiemelkedő eredmények születtek. 420-as Magyar Bajnokság 1. hely, 420-as ranglista 1. hely, Laser ranglista 2-3. hely, Optimist Magyar Bajnokság serdőlő és ifi 1. hely, Optimist ranglista 1. hely, Optimist Magyar Bajnokságon 6 sparis versenyzőnek sikerült az 1-10 helyen végeznie. A serdülő korosztályban 5 versenyzőnek sikerült 1-6 helyen végeznie. Nemzetközi vizeken is sikereket értünk el. Erőss Lóri 24. helyen végzett az EB-n, ahol 4 sparis versenyzőnk is rajthoz állhatott. Nemzetközi szinten az Optimist hajóosztály 10-15%-ában sparis versenyzők szerepelnek. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy munkánkat a Tagság és a Szülők erős támogatása segíti.

Kérdés, hozzászólás az elnöki beszámolóval kapcsolatban nem érkezett, a levezető elnök javasolja, hogy a közgyűlés hallgassa meg a pénzügyi beszámolót és az Ellenőrző Bizottság beszámolóját is, és azt követően szavazzon ezek és az elnöki beszámoló elfogadásáról. Szépfy Márton nem tudott eljönni, ezért a pénzügyi beszámolót Elnök úr tartja.


2. napirendi pont: 
Beszámoló a 2013. évi gazdálkodásról és a 2014. évi gazdasági terv
Előadó: Gáborjáni-Szabó Gábor

A tavalyi év volt a legpozitívabb gazdálkodású az Egylet életében. 1 M Ft-tal kalkuláltuk világversenyenként a nyereségünket, ezt messze túlhaladtuk, köszönjük a Tagságnak a szép eredményt. Ezen versenyek gazdasági irányítása a napi kontrollon alapult, a szervezőbizottság vezetői – OP EB Majthényi Szabolcs, FD VB Csanda Zsófi és Ziegler János – volt a felelős a koordinálásáért. Minden bevétel és kiadás kettős kontroll alatt volt.

Az Egylet a 2013. évi eredménycélját jelentősen túlteljesítette. Bevételi oldal a tervhez képest +159%, kiadási oldal +150%, így az eredmény +13.225.196 Ft.

Világversenyek szaldója: FD VB egyenleg + 5.904.497 Ft, OP EB egyenleg + 19.922.800 Ft.

Alapelvünk, hogy a többletbevételt kizárólag az alaptevékenység finanszírozására fordítjuk. Új mikrobuszt és új edzőmotorost vásároltunk utánfutóval. Az OP EB kapcsán az IODA-nak ebben az évben kellett megfizetnünk közel 2 M Ft-ot.

2013. évben a gazdálkodás szempontjából megállapítható, hogy az egylet eltartja magát az alaptevékenységből, a sporttevékenység melletti elkötelezettségünket a vállalkozásból finanszírozzuk. Az Ifjúsági- és sportnevelés gazdálkodása javult, kevesebbet költöttünk a tervhez képest. Sikeresen vizsgázott az ifjúsági- és utánpótlás nevelési finanszírozási rendszer. A tagdíjfizetés jelentősen javult, néhány korábbi tagunk a tagság eladása mellett döntött, új tagok jöttek az Egyletbe.

Sajnos megfigyelhető a szponzorációs bevételek stagnálása, jellemzőbb a Company-day, Client Regatták rendezése. Nagy szponzorokat sajnos nem lehet évekre biztosítani, továbbra is előnyben kell részesítenünk a céges rendezvényeket.

A felújítási alapban 1.123.000 Ft-ot elkülönítettünk, néhány év távlatában ez majd komoly hozadékot jelent.

A 2014. évi gazdálkodási terv a számviteli politika és korábbi évek tapasztalatán alapul. Megvalósításában kockázatot a klub által rendezett rendezvények, különösen a nagyobb költségvetésűek, jelentenek.

Kérdés, hozzászólás a gazdálkodási beszámolóval és a 2014. évi tervvel kapcsolatban nem érkezett.


3. napirendi pont:
Ellenőrző Bizottság jelentése a 2013. évről
Előadó: Forintos Róbert

Az Ellenőrző Bizottság feladata, hogy az Egylet rendes évi közgyűlésén beszámoljon a tagságnak az Egylet gazdálkodásáról és alapszabály szerinti működéséről.

Az Egylet pénz- és vagyonkezelésének vizsgálata, jogszabályok és egyéb kötelező előírások betartásának ellenőrzése, a tagi kötelezettségek befizetésének ellenőrzése, az éves mérleg felülvizsgálata, a gazdálkodás célszerűségének, szabályszerűségének, az előirányzott bevételek és kiadások teljesítésének évenkénti vizsgálata, a bizonylati fegyelem betartásának ellenőrzése, az egyleti tulajdon megóvása érdekében szükséges intézkedések megtételének ellenőrzése, az Egylet alapszabályszerű és törvényes működésének ellenőrzése.

Megállapítható, hogy az előzetes mérleg és eredmény kimutatás a főkönyvi kivonat alapján a pénzügyi és számviteli törvénynek megfelelően lett elkészítve.

Cégünk könyvelője és adószakértője a mérleget és a főkönyvi kivonatokat is ellenőrizte, teljesen korrektnek találta.

A nyilvántartások ellenőrzésekor figyelmet fordítottunk az elhúzódó kintlévőségekre. Jelentős elmaradás nincs (egy tagunk nem fizette be a 2013-as tagdíjat), a tagdíj befizetés rendezett. Vizsgálatunk során különös hangsúlyt kapott az előző évek szolgáltatási díjakból – vendégéjszaka, parkolás, vendégek fogadása, stb. – származó bevételeinek összehasonlítása. Az új teleplátogatási rend miatt a befizetések jogcíme változott. Összességében a bevétel növekedett, javulás látható. Felhívjuk az elnökség figyelmét, hogy a Spartacus SVE területén a téli hajótárolás díja magasabb, mint az azonos évi BAHART díj (ott is folyamatos felügyelet van az elkerített területre). Megfontolásra érdemes az azonos díj alkalmazása, annak érdekében, hogy ne legyen „elvándorlás”.

Megjegyzés és javaslat az elnökség felé, hogy a szolgáltatási díjak kialakításánál jobban figyeljenek a piaci viszonyokra, hiszen ha a fent említett „elvándorlás” évente csak egy-két tagot késztet a távozásra akkor az a maradó tagokra lényegesen nagyobb terhet ró, mint az éves díjak növelése. Érdemes megvizsgálni az éves összesítő táblázatot, ebből jól láthatóak a tendenciák. Egyéb javaslat: közmű díjak havi rögzítése további értékelés céljából, bevezetése azonnal javasolt.

A szerződések típusa gyakorlatilag lefedi a Polgári Törvénykönyvben szabályozott összes szerződéstípusnak. Megállapítható, hogy a szerződések minősége, jogi cizelláltsága, szerkesztettsége továbbra is jelentős szórást mutat. A támogatói szerződések illetve az edzők megbízási szerződései kimunkáltak, részéletesek, jogilag kifogástalanok. A vállalkozási szerződések, a reklámszerződések egy része elnagyolt, kevésbé kidolgozott, esetleges jogvita esetén kevés támpontot jelentene. Az elmúlt évhez képest megállapítható, hogy a két nemzetközi verseny hatására megnövekedett a reklámszerződések száma és összegszerűsége, ez örömteli.

Megnövekedett a telepen, az apartmanok vonatkozásában bérleti szerződést kötők száma is. Ezek a szerződések is megérdemelnének egy részletesebben kidolgozott mintaszerződés tervezetet, amely egyfajta sillabuszként használható.

A megbízási, vállalkozási, szállítási szerződések esetében szükséges lenne a szerződéshez csatolt teljesítésigazolás, mely a kifizetés feltétele. Ezek nem kerültek részemre elküldésre. Nem tudni, hogy ilyenek egyáltalán rendelkezésre állnak-e.

2014. március 15-én hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény), mely a fentiekben említett szerződések vonatkozásában is jelentős változásokat vezet be. A 2014-ben és azt követően kötendő szerződések megfogalmazására már az idézett jogszabály az irányadó, ezt mindenképpen szem előtt kell majd tartani.

Az Egylet története során első alkalommal egy esztendőben rendezett meg két jelentős nemzetközi versenyt, amely különleges feladatot jelentet a tagság részére. Mindkét eseményt az Egylet hírnevét öregbítve, szakmailag magas színvonalon sikerült megrendezni.  Mind a parti, mind a vízi rendezés pozitív visszajelzést kapott a hajóosztályok nemzetközi szövetségeitől, megfelelő alapot teremtve jövőbeni pályázathoz sikeréhez.

A Repülő Hollandi Világbajnokság összes bevétele 12.016.042 Ft, kiadása 6.222.213 Ft, az egyenleg +5.793.829 Ft volt.

Az Optimist Európa Bajnokság összes bevétele 72.665.523 Ft, kiadása: 54.671.541 Ft, amely összeg tartalmazza a 2014-ben a Nemzetközi Optimist Osztályszövetség részére fizetendő 6540 EUR licence költséget. A verseny egyenlege +17.993 982 Ft volt.

A két verseny összesen 23.8 millió forint pozitív egyenleggel zárult, mely összeg példanélküli az Egylet életében. Az események pénzügyi elszámolása megfelelő, transzparens volt. A nemzetközi versenyek megrendezése megfelelt Alapszabályban és az Elnöki programban foglaltaknak, a közös munka által erősítette a közösségi szellemet és kiemelkedő módon hozzájárult az Egylet bevételeihez.

Az Ellenőrző Bizottság megállapítja, hogy az Egylet ifjúsági és utánpótlás neveléssel kapcsolatos 2013-as tevékenysége megfelelt az Alapszabálynak, 2013-as Gazdálkodási tervnek és „Ifjúsági Sport, Utánpótlás nevelés” dokumentumban foglaltaknak. Az ifjúsági és utánpótlás nevelés ún. nettó költségei a beruházásoknak, a befizetett versenyzői díjaknak és a külső támogatásoknak összes ifjúsági költségből történő levonásával határozhatók meg. A 2013-ra elfogadott költségterv nettó összege 13.815.350 forint volt. Ezzel szemben a nettó tény költségek 11.609.860 forintot tettek ki, jelentős megtakarítást eredményezve. A nettó tényköltségeknél nem lett figyelembe véve az ifjúsági versenyzők által 2013-ban befizetett tagdíjak összege, ami 3.230.000 forintot tett ki.  Ez alapján megállapítható, hogy az ifjúsági versenyzés a tagság része ténylegesen 8.4 millió forint ráfordítást jelentett az elmúlt évben. Az új finanszírozási rendszerben az ifjúsági nettó költségek közel 2 millió forinttal csökkentek 2012. év megfelelő költségeihez viszonyítva, miközben megnövekedett a versenyzői és edzői létszám. Ez megfelel az ifjúsági versenyzés tavalyi évben bevezetett, új működési modelljének. Az edzőkkel kötött szerződések, a teljesítésigazolások és beszámolók megfelelőek voltak, lehetővé teszik a megnövekedett létszámú edzői tevékenység követését. Feladat: Az edzői szerződésekben meg kell jelölni az edző tevékenységkörébe tartozó hajóosztályt.

Az Egylet vagyontárgyai értékmegőrzéséhez szükséges amortizációs alap képzése továbbra sem megoldott, a megújításhoz szükséges alap nagysága nem ismert, így nem biztosított az Egylet állóeszköz állományának tervezett megújítása. Az EB felkéri az Elnökséget, hogy a 2011-ben hozott határozatnak tegyen eleget. Az átadott kimutatásokból és beszámolókból  megállapítható, hogy az Egylet gazdálkodása megfelel az Egylet alapszabályában rögzített irányelvekkel. Továbbá megállapítható, hogy az Elnökség munkája megfelel az Alapszabályban foglaltaknak, az elnökségi határozatok az Alapszabályban meghatározott célokat tükrözik, végrehajtásuk javarészt megtörtént.

Gáborjáni-Szabó Gábor hozzászól az Ellenőrző Bizottság jelentésében említett téli hajótárolási díj megállapításához. A hajótárolás (kikötőhelyi díj) kedvezményes a tagoknak, mert a téli hajótárolást is magába foglalja. A csak téli tárolás a hely szűkössége miatt valóban drágább, de piaci alapú.

Kérdés, hozzászólás az Ellenőrző Bizottság jelentéséhez nem érkezett.

4/2014.04.02. Határozat
A közgyűlés 2 tartózkodás mellett, 44 igen szavazattal elfogadta az elnöki beszámolót az Egylet 2013-es évadjáról.

5/2014.04.02. Határozat
A közgyűlés 2 tartózkodás mellett, 44 igen szavazattal elfogadta a 2013. évi gazdálkodási beszámolót és a 2014. évi gazdasági tervet.

6/2014.04.02. Határozat
A közgyűlés 3 tartózkodás mellett, 43 igen szavazattal elfogadta az Ellenőrző Bizottság jelentését a 2013. évről.


4. napirendi pont:
Tagfelvétel
Előadó: Ignácz Károly

Az Alapszabályban leírtak szerint kell eljárnunk a belépéssel kapcsolatban. 7 próbaidős tag vár felvételre, ebből hárman rendes tagjaink közeli hozzátartozói. Rendes tag közeli hozzátartozójának tagfelvételét a Közgyűlés min. 2/3-os többséggel utasíthatja el, míg a többi próbaidős tagot 2/3-os többséggel szavazza meg.

Felvételre várók: Bacsó Béla, Haranghy Blanka (közeli hozzátartozó), Komáromy Balázs, Dr. Lászlófy Csaba, Ralovich Dávid, Szentiványi Sára (közeli hozzátartozó), Tenke Martin (közeli hozzátartozó)

Kifogás egyik jelentkező ellen sem érkezett, az elnökség javasolja mind a hét tag felvételét.

7/2014.04.02. Határozat
A Közgyűlés Bacsó Bélát a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává 1 tartózkodás mellett, 45 igen szavazattal megszavazta.

8/2014.04.02. Határozat
A Közgyűlés Haranghy Blankát a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává 1 tartózkodás mellett, 45 igen szavazattal megszavazta.

9/2014.04.02. Határozat
A Közgyűlés Komáromy Balázst a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává egyhangúlag megszavazta.

10/2014.04.02. Határozat
A Közgyűlés Dr. Lászlófy Csabát a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává egyhangúlag megszavazta.

11/2014.04.02. Határozat
A Közgyűlés Ralovich Dávidot a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává egyhangúlag megszavazta.

12/2014.04.02. Határozat
A Közgyűlés Szentiványi Sárát a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává egyhangúlag megszavazta.

13/2014.04.02. Határozat
A Közgyűlés Tenke Martint a Spartacus Vitorlás Egylet rendes tagjává egyhangúlag megszavazta.

Ignácz Károly gratulál az új tagoknak, és megemlíti, hogy jelenleg az Egylet próbaidős tagja: Fazekas Gábor. A tegnapi napon tagfelvételre jelentkezett Jeney Máté, szabályaink szerint 30 napig lehet tiltakozni jelentkezése ellen, ezt követően próbaidős taggá vélik. Mindkettőjük jelentkezési lapja a honlapon és a telepen a faliújságon látható.


5. napirendi pont:
2014. évi tagdíjak és a belépési díj javasolt mértékének előterjesztése
• Tagdíj felnőtt: 170.000 Ft
• Tagdíj ifjúsági (24 éves korig) és szépkorú (75 év felett): 85.000 Ft
• Belépési díj: 2.300.000 forint

Előadó: Gáborjáni-Szabó Gábor

A tavalyi év a világversenyek rendezésével szép eredményt hozott. Mivel minden tagunk hozzájárult ehhez a bevételhez (társadalmi munka, esetleges kellemetlenségek elviselése), ezért a szokásos inflációval való növelést nem javasoljuk. Felnőtt tagdíjra 170 eFt, ifjúsági tagdíjra 85 eFt a javaslatunk. A legutóbbi közgyűlésen felvetésre került, hogy az időskorúakra az elnökség kedvezményes javaslatot terjesszen elő. Javaslatunk, hogy a 75. évet betöltött klubtársaink az ifjúsági tagdíjjal megegyező „Szépkorú tagdíjat” fizessenek, melyre a javaslat 85 eFt. Belépési díjra a javaslat 2,3 M Ft.

Hozzászólások és vita:

+ Szentiványi András 2014-től 50%-os tagdíjcsökkentést javasol, ezzel a tagság értékét kívánja növelni.

+ Vajda János örül a szépkorú tagdíj előterjesztésének, egyben bejelenti, jogosultságát, mivel betöltötte a 79. életévét.

+ Gáborjáni-Szabó Gábor gratulál Vajda Jánosnak, majd válaszol az 50%-os tagdíjcsökkentési javaslatra. A tagdíj az Alapszabály szerint az Egylet általános fenntartását finanszírozza. Költségvetési felépítésünk és a kontírozási szisztémáink jól működőek és átgondoltak, ezért nem javasolja az átalakítást, nem ért egyet a csökkentéssel.

+ Szűts Anna szerint ide tartozik, hogy felmérést kell végezni a nyugdíjas korú és a munkanélküli tagokról. Elnök úr elismeri, hogy ez egy rendkívül súlyos probléma lesz a jövőben. Javasolja, hogy a felújítási alaphoz hasonlóan létre kell hozni egy alapot, melyből elnökségi illetve közgyűlési határozat alapján segítenénk az arra rászorulót. Egy év múlva kidolgozza elképzelését.

+ Marton István emlékezteti a tagságot, hogy két évvel ezelőtt éppen ezért tett 2 M Ft-os felajánlást, hogy az Egylet vásárolja vissza a tagságot és ne árucikk legyen a tagsági jogviszony. Szépkorú tagdíjnál nem feltétlenül a naptári évet kell meghatározni, hanem pl. 20-30 éves tagsági viszonyt.

+ Hamrák Péter most szembesült a bevezetni kívánt tagdíjról, szerinte aki eléri a kort, döntse el, hogy kíván-e élni ezzel a lehetőséggel. Forintos Róbert kéri a tagságot, hogy az elnökség javaslatát írásban vitassák meg, aztán döntsön a közgyűlés.

+ Ignácz Károly nyomatékosítja, hogy a kiküldött meghívóban (közgyűlés időpontja előtt 30 nap) szerepelt a szépkorúságra vonatkozó tagdíj javaslat. Az ifjúsági tagdíj korhatárát annak idején az Elnökség határozta meg, de a tagdíj összegének meghatározása a közgyűlés feladata.

+ Tenke Tibor felvetése javaslata alapján érdemes végiggondolni az Elnökség javaslatát és a szavazni róla.

+ Zentai István javaslata szerint ki kell dolgozni, hogy ki hány éve tagja az Egyletnek és majd ez alapján tenni javaslatot.

+ Ignácz Károly szavazásra kéri a Közgyűlést a tagdíjak ügyében.

14/2014.04.02 Határozat
A közgyűlés 40 igen, és 13 tartózkodással megszavazta a 2014. évi szépkorú tagdíjat: 85.000 Ft

15/2014.04.02 Határozat
A közgyűlés 49 igen, 2 nem és 2 tartózkodással megszavazta a 2014. évi felnőtt tagdíjat: 170.000 Ft

16/2014.04.02 Határozat
A közgyűlés 47 igen, és 6 tartózkodással megszavazta a 2014. évi ifjúsági tagdíjat: 85.000 Ft

12/2013.04.03. Határozat
A közgyűlés 53 igen, és 1 tartózkodással megszavazta a 2014. évi belépési díjat: 2.300.000 Ft


6. napirendi pont
Alapszabály-módosítás kérdése
Előadó: Ignácz Károly

Az Alapszabályunkat az új Ptk. szabályozásnak megfelelően 2016-ig van lehetőségünk módosítani. Ez a változás sok mindent érinthet az alapszabályban, de az elnökség szeretné a mostani konszenzusos szabályozásozást. A módosításig a tavaly elfogadott Alapszabály-szöveg érvényes. Szeretnénk, ha ebben az évben a módosításokat elvégeznénk. Bizottságot állítunk fel a javaslat kidolgozására, nyár elején tájékoztatjuk a Tagságot és augusztusban rendkívüli közgyűlésen szavazzunk az elfogadásáról. A Bizottságba minden tagot szívesen látunk.


7. napirendi pont
Az Év kormányosa, az Év legénysége, az Év csillaghajósa és A közösségért végzett munkáért díjak átadása
Előadó: Ignácz Károly

Ignácz Károly átadja a szót a díjak átadóinak: Gereben Gábor, Visy László, Erdélyi Béla. A díjak alapítói rövid beszédet mondanak, ismertetik a díj kiosztásának menetét.

• Az év kormányosát az előző évek győztes kormányosai választják.
• Az év legénysége címet a Versenyzők Tanácsa terjeszti elő, a Közgyűlés titkosan szavaz. 2014-ben Baticz Belián, Bezeréti Miklós és Ziegler Kristóf a jelölt.
• Az év ifjúsági sportolójáról az Elnökség dönt.
• Az év csillaghajósa díj pontverseny alapján kerül kiszámításra. A Balatonon legeredményesebben teljesített versenyző kapja meg.
• A közösségért végzett munka díjazottjáról az Elnökség dönt.

2014. évben

Az év kormányosa: Majthényi Szabolcs

Az év legénysége: Ziegler Kristóf

Az év ifjúsági sportolója: Erőss Loránd

Az év csillaghajósa: Forintos Róbert- Horváth István

Közösségért végzett munka díjazottja: Gereben Gábor, Zoltai Ferenc

Majthényi Szabolcsra szavaztak az eddigi díjazott kormányosok (megjegyzendő, hogy Hamrák Péter jégvitorlázásban és Gyapjas Zsombor 420-as hajóosztályban szép eredményeket értek el). Ziegler Kristóf ifjúsági versenyzőnk 420-as hajóosztályban megnyerte az Országos Bajnokságot (kormányos: Gyapjas Zsombor). Erőss Loránd magyar bajnok lett, és az optimist EB-n is jól szerepelt. Forintos Róbert a legjobban szereplő csillaghajó-kormányos. Gereben Gábor és Zoltai Ferenc áldozatos társadalmi munkájukkal a versenyrendezés színvonalát emelték, részükre Telegdy Maryll ajánlott fel egy régi szép kristálytálat (ezentúl ez lesz a közösségért végzett munka díja).

Következő napirendi pontunk előadója nem jelent meg, ezért Elnök úr ismerteti a telepbővítési moncepciót.



8. napirendi pont

Tájékoztatás a telepbővítési koncepcióról
Előadó: Gáborjáni-Szabó Gábor

A tavalyi év pénzügyi eredménye kapcsán és a meglévő apartmanok 2 év múlva lejáró bérleti idejével kalkulálva a telep fejlesztése szempontjából további apartmanokat szeretnénk építeni.

Jelentős igény lenne rá, 5-6 klubtárs jelezte, hogy élne a bérlési lehetőséggel. Természetesen erről a tagság fog dönteni. Felkértük Gereben Gábort és Gereben Petyát a terv kidolgozására. A jelenlegi hangár és műhely fölé tudnánk elképzelni. Ezáltal a két gyerekhangár, fűrészterem és a műhely is felújításra kerülne, másképp nem lehet ráépíteni. Vitát szeretnék nyitni erről a fejlesztésről, megküldjük javaslatunkat a tagságnak.

Gereben Gábor tájékoztatja a tagságot, hogy Húsvétkor a telepnyitás alkalmával prezentációs tervet fognak bemutatni.

Hozzászólások és vita:

+ Hamrák Péter szerint az új apartmanok kialakítása a régi apartman-bérlőket nem 100%-ban érinti, mivel 8 évvel ezelőtt megfizették a beruházást, ennek fejében használhatják 10 évig.

+ Gáborjáni-Szabó Gábor elmondja, hogy a leendő új apartman bérlők hasonló struktúrában (10 évre) bérelnék az apartmanokat. A megújított bérleti szerződésekből befolyó bevételt a közös területek felújítására fordítanák, nem az új apartmanok beruházására. Megújított szerződést ismét 10 évre kötné a bérlőkkel.

+ Polgár Csaba felvetése szerint nem méltányos az ismételt 10 éves bérleti díj előre történő megfizetése.

+ Nem a telepbővítésről szól, de ide kapcsolódik Forintos Róbert felszólalása. Folyamatos vita van arról, hogy versenyzői klub vagyunk. A versenyzők biztosítják a verseny oldalát, a Tagok azt, hogy létezik a klub. Szeretném, ha a 14 éves kortól az ifi tagok is jönnének közgyűlésre és részt vennének ezekben a vitákban, legyen kötődésük a klubhoz.


9. napirendi pont
Tájékoztatás a telep 2014. évi eseményeiről
Előadó: Erdélyi Béla

Az idén is mozgalmas évünk lesz, Csillaghajó osztályban rendezünk EB-t és 18 lábas skiff EC-t. Tradíciónkat, szokásainkat és lehetőségeinket szem előtt tartva vállaljuk a világversenyek rendezését. Április végén Raiffeisen ifi kupával kezdünk, tavaly az EB kapcsán nagy érdeklődés volt a versenyre. A hajókikötőhely bérlőit meg kell kérnünk, hogy a Star EB idejére használhassuk a kikötőt. Három hajóosztályban rendezünk Országos Bajnokságot. Tavaly az OP EB-n 40 fő segített, más versenyeken alig, volt, hogy csak ketten voltunk Mariannal. Köszönöm azoknak, akik eddig segítettek, ez után is várjuk a segítőket. Felteszem a táblázatot a honlapra, jelöljétek be, melyik versenyre tudtok jönni.

Zentai István kéri a tagságot, hogy a közelgő MVSZ közgyűlésen kellő létszámban képviseljük az Egyletet. Egyben bejelenti, hogy az MVSZ elnöksége egyhangúlag Telegdy Istvánt javasolta (posztumusz) örökös tagnak.

A levezető elnök egyéb napirendi pont hiányában a közgyűlést berekesztette.

k.m.f.