Csapatverseny Prágában, a Moldva folyón

Az utolsó napos őszi hétvégét kihasználva, a 3 fős Szparis különítmény (Bihary ikrek, Belián) Prágában nemzetközi csapatversenyen vett részt. Ez a verseny már hagyomány a Prága szívében elhelyezkedő klubban, idén rendezik a versenyt 22. éve!
Az ikrek már másodszorra vesznek részt a versenyen, tavaly a 3. helyet szerezték meg a 12 csapatból álló mezőnyből. Belián idén vett részt először a versenyen.
A csapatok hat fősek, a versenyt lecsupaszított “Club” 420-asokkal rendezik, melyen se spinakker, se trapéz nincs. Az idei mezőnyben több tapasztalt, külföldi csapattal vettük fel a versenyt.

Pénteken indultunk Budapestről, röpke 5 óra után meg is érkeztünk Prágába. Vendéglátónk, Simon Seidl, aki pár évvel ezelőtt a Szpariban is megfordult (ő és csapata érkezett lakókocsival a csoki kupára – innen az ismeretség) fogadott minket.

A verseny szombaton kezdődött, sajnos késéssel, halasztással indult. A szél hiánya az egész hétvégét jellemezte. A klub és a versenypálya három villamosmegállónyira van csupán a belvárostól a Moldva egy mellékágán. A folyón remekül lehet ilyen jellegű versenyt rendezni, csak sajnos a szél nagyon kiszámíthatatlan.

Rövid várakozás után a magyar csapat nagyon jól indított hat futamból négyet megnyert. Sajnos már az első nap után látszott, hogy a tervezett 66 futam (12 csapat) nem fog teljesülni, úgyhogy a verseny így érvénytelen lesz. Így tehát a hangsúlyt a gyakorlásra fektettük, próbáltuk a korábban tanult team race fogásokat alkalmazni a vízen. Mindannyian úgy éreztük, hogy ez a verseny formátum nagyon hiányzik a hazai palettából. Rengeteget lehet tanulni már egy-egy rövid futamból is.

Összességében egy nagyszerű verseny volt a hétvégén, csak sajnos a szél nem úgy akarta a dolgot, mint a résztvevő csapatok. Reméljük jövőre jobb körülmények lesznek és eredményesen térhetünk haza!

Bihary Gergő