Ezüst szalag: hírek, folyamatosan frissítve

16.19 Az abszolút győztes Prospex-Delta csoportképével búcsúzik az internetes közvetítés, és az SVE médiacsapata: Kézai Zsolt, Ralovich Dávid és Visy László Oszi. Köszönjük a figyelmet!

Kézai Zsolt díjkiosztón készült fotói letölthetők innen: https://1drv.ms/a/s!ApneKY-EAZiMgY0L_6xdH8gwccG-5Q

Díjkiosztó és fogadás 15.00 órakor a Spari telepen!

13.51 A limitidő lejárta előtt 9 perccel futott be az utolsó hajó, a Negroni Székely Csaba kormányzásával. Összesen 10 hajó adta fel a versenyt.

11.33 15-16 csomós! délkeleti szél fúj Földvár előtt a befutóban, egyenletes, tartósnak ígérkezik. Még három hajót várnak a célba, a szelet elnézve nem lesz gond a befutás! (Sőt, volt olyan is, aki már reffelt…)

7.27 Egy 2.46-kor ide írt megjegyzésem túlzottan optimistának bizonyult… Bár fúj a délkeleti itt a befutó környékén, de nagyon gyengén – beborult különben az ég -, de valószínűleg nyugatabbra nagy lukak lehettek a szélben, még mindig csak harmincan futottak be… Eddig négy hajó jelentette be hivatalosan, hogy feladta a versenyt.

7.20 Ralovich Dávid fotói szabadon letölthetők és credit megjelölésével szabadon felhasználhatók innen: https://img.gg/BJ9GVPx

7.12 Pillanatnyilag 20 érvényesen befutott hajó szerepel a listán a nevezett 103-ból. A délkeleti továbbra is fúj itt Földváron, de gyengén. A listát böngészve kiderül: az egytestű hajók között a második helyen a Fantomasso nevű Asso 99-es végzett, Majthényi Szabolccsal a kormánynál, a legénység Széll Péter, Alibán András, Szaniszló Péter és Faragó Gábor. A harmadik egytestű a Tantál 8m OPEN lett, két személyes csapattal, Fazekas Gábor és Huber Péter Lél vitte a vitorlást.

3.44 FOLYAMATOSAN FRISSÜL A GYÖRÖKI BÓJAVÉTELEK ÉS A FÖLDVÁRI CÉLBAFUTÁSOK LISTÁJA! Elérhető itt, a megfelelő fülre kattintva: https://spartacus.hu/versenyeink/ezust-szalag-2023/

2.46 Megjött az ígért délkeleti szél, és ez várhatóan meg is marad, élvezetes vitorlázás vár a csapatokra, senki nem fog még vasárnap délelőtt is a hajójában ücsörögni… 🙂 Eddig egyébként 56 hajó vette a györöki pályajelet, azaz a mezőny több mint a fele.

2.35 Visy László Oszi fotói (válogatás) innen letölthetők, credit megjelölésével szabadon felhasználhatók: https://drive.google.com/drive/folders/16honb0iZIi_RHcTPPQ12sT75cEMn2I4G?usp=sharing

1.16 Abszolút másodikként, a győzteshez képest mintegy 8 perces hátránnyal az RSM katamarán futott be Vándor Róbert irányításával (a legénység: Kalocsai Zsolt, Lange Péter, Bali István, Fekete András és Margitics Botond), a harmadik a tavalyi győztes Team Kaáli katamarán lett (Virág Flóra kormányos, Belle Örs, Sallai Gábor, Bödör Gergely, Kadlecsik Márton és Debreczeni Mór István). Ők az első helyezett után egy órával értek célba.

0.46 FOLYAMATOSAN FRISSÜL A GYÖRÖKI BÓJAVÉTELEK ÉS A FÖLDVÁRI CÉLBAFUTÁSOK LISTÁJA! Elérhető itt, a megfelelő fülre kattintva: https://spartacus.hu/versenyeink/ezust-szalag-2023/

0.15.53 A Prospex-Delta elsőként haladt át a földvári célvonalon (Fotó: Ralovich Dávid), ezzel dr. Kaiser Kristóf és csapata (Munka Márton, Rauschenberger Miklós, Dávid Dániel Dávid, Haidekker Elemér Péter, Weidinger György és Bernula János) a 2023-as, 6. Ezüst szalag éjszakai túraverseny abszolút győztesei! Dr. Kaiser Kristóf a verseny történetében az első olyan kormányos, aki másodszor nyert: 2021-ben is az általa irányított katamarán lett az első. Tehát újra ők őrizhetik a következő versenyig a Spartacus VE örökös vándordíját, ami stílszerűen ezüstből készült.

23.41 DK szél, 6 csomó, meglépett a Prospex-Delta és Szemes előtt halad a földvári cél felé…

23.30 Az RSM és a Prospex-Delta testközelben. Egy északkeletről jövő szélcsík dönthet a vezető helyről – pillanatnyilag. Minden bizonytalan, egy biztos: izgalmas lesz a végjáték.

23.22 A Fantomasso (korm.: Majthényi Szabolcs) az abszolút 6. helyen vette a györöki bóját. Csata indult a győzelemért! Az RSM egy déli parti szélcsíkkal rácsúszott a Prospex Deltára. Szinte teljes amúgy a szélcsend a tavon. Az Ezüst szalagról egyébként azt tartják, hogy tökéletes edzés a Kékszalagra. Ha az elmúlt évek gyenge szeles tókerülőire gondolok, akkor tényleg…:)

23.10 Földvár előtt már gyenge keleti fúj, cirkál visszafelé az élmezőny.

23.06. A Trentasette (kor.: Lacsny Gergely) első egytestűként vette a györöki bóját.

22.58 Majthényi Szabolcs a Fantomasso kormányánál. “A Szigligeti öbölben vagyunk, feljöttünk középre az ismert badacsonyi szélváltó miatt, északnyugatiban, spinakkerrel haladunk. A Trentasette jobban lenn maradt délen, szerencséjük volt, annyira felpörgött a szél, hogy tudnak menni a bójára. Ezzel elénk kerültek most.”

22.50 Vezet a Prospex-Delta, jó széllel vitorlázik, néha már egy talpon… Elhagyta Révfülöpöt.

22.41. Badacsony és Révfülöp között halad a Prospex Delta már Földvár felé, gyenge északi széllel. Abszolút 4. helyen a Triniteam katamarán fordult Györöknél.

22.21 Hatalmas a csata a legjobb egytestű hajó különdíjáért. Badacsony előtt – még odafelé – egymás közelében vitorlázik a Tantál (korm.:Fazekas Gábor), a Proligy (korm.:Gyapjas Zsombor), a Fantomasso (korm.:Majthényi Szabolcs), a Trentasette (korm.:Lacsny Gergely) és a Maritime (korm.:Ambrózy György). Az északi parton teljesen leállt a szél, középen gyenge 3 csomós északias széllel osonnak a hajók. A Prospex most keresztezi szemből az egytestű éllovasok csoportját.

21.52 Harmadikként a címvédő Team Kaáli (korm.: Virág Flóra) is fordult. Ez sorrendben a hatodik Ezüst szalag, először 2018-ban rendezte meg a Spartacus Vitorlás Egylet ezt az egyedülálló éjszakai túraversenyt. Idén 103 hajó nevezett, ez csupán egy hajóval kevesebb a 2020-as rekordnál, akkor 104-en indultak, mindenkinek “sottéhsége” volt, hiszen ez volt a COVID korlátozások után az első hivatalos vitorlásverseny a Balatonon.

21.39.57 A Prospex-Delta (korm.: dr. Kaiser Kristóf), majd nem sokkal utána az RSM (korm.: Vándor Róbert) kerülte a györöki bóját. Köszönjük a szép fotót a Prospex csapatnak, Kerekes Zsombornak. 🙂

21.16 A Prospex katamarán most jelentette, hogy már látják a györöki bóját…A bójánál 2-2.5 csomós szél fúj, kb. 2 kilométerre van az első katamarán.

21.10 Olcsi (Majthényi Szabolcs) élő bejelentkezése a Fantomasso fedélzetéről fbook posztjaink között: https://www.facebook.com/spartacusvitorlasegylet/

21.05 Hajnali két órára ígér karakteres délkeleti szelet az OMSZ balatoni szél előrejelzése:

 

21.00 És feljött a Hold…

20.50 Ismét a partól írjuk a híreket, változó irányú, csíkos szélben halad a 102 hajóból álló mezőny a györöki fordulóbója felé. Rengeteg a változó, de egyvalami biztosnak látszik: a rajt után a déli part felé nyitni volt a jó döntés. Este nyolc felé bejött egy part felől fújó szél – nem merőleges parti szél, annál kicsit nyugatiasabb – és az első Assok beérték az utolsó nagy katamaránokat… Érdemes megnézni a facebook és twitter posztjainkat. Ralovich Dávid telefonált a médiamotorosból: pillanatrnyilag is fúj Szemesnél egy tartósnak látszó 7 csomós délnyugati. Hajrá!

17.20 Megyünk ki a vízre, rajtoltatni. Egy ideig friss fotók, hírek itt lesznek ( a vízről): twitter.com/sparifoldvar Illetve https://www.facebook.com/spartacusvitorlasegylet/ Sötétedéstől újra itt, a weboldalon!

16.00 Megvolt a 15 órakor kezdődő kormányosértekezlet, Erdélyi Béla főrendező tartotta. A Versenyutasítással kapcsolatos tudnivalók ismertetése, némi kérdezz-felelet után került sor a hagyományos, a balatoni versenyek történetében egyedülálló rajt előtti fogadásra. Itt még mindenki örömmel várja a rajtot, senki sem küzd még a vízen, lemaradva a parti együttlétről. Enni-innivaló volt bőven, szél egyelőre még kevésbé… Rajt 18 órakor!

 

13.00 Jó szelet mindenkinek! Megkezdjük az idei Ezüst szalag éjszakai túraverseny híreinek közvetítését.

Pillanatnyilag 88 hajó szerepel a folyamatosan frissülő nevezési listán, az indulók száma várhatóan eléri a százat. Itt a lista: https://spartacus.hu/versenyeink/ezust-szalag-2023/

Felkerült a versenyutasítás is. A legfontosabb tudnivalókról 15.00 órakor a kormányosértekezleten is szó lesz, a Spari telepen. Ugyanitt enni- (alkoholmentes) innivalóval is várjuk a résztvevőket, a megszokott módon. Rajt 18 órakor a Földvár előtti vízterületen. Itt az OMSZ szél előrejelzése a rajt időpontjára: