Fantasztikus 5. hely a 29er Európa-bajnokságon és Európa kupa ezüstérem, egy csapásra.

Fantasztikus 5. hely a 29er Európa-bajnokságon és Európa kupa ezüstérem, egy csapásra

Tóth Attila és Borda Levente, a földvári Spartacus fiataljai 200 induló közül szerezték meg az ötödik helyet az október 23-27 között a Garda tavon rendezett Zhik 29er Európa-bajnokságon. Az idei az első közös évük ebben a hajóosztályban, ezért a kitűzött cél az aranycsoportba kerülés volt. Ezt alaposan túlteljesítették, a selejtező futamok összesítésében az első helyen végeztek (két futamot is nyertek a mamut-mezőnyben), így elsőként kerültek az ötven hajós arany csoportba. A két egykori Optimist bajnok közül a legénységet, Borda Levit értem el whatsappon.

Elég jó lehet a nagy mezőny taktikátok. Ekkora tömegben előrekeveredni…

“A selejtező futamokat a tipikus gardai déliben rendezték, ez – a hűvösebb idő miatt – gyengébb volt a szokásosnál. De az optimistes emlékek működtek, tudtuk merre kell menni, hol kell fordulni. A sebességünk is jó volt. A 29er osztályban az a szabály, hogy a döntő futamokba mindenki egyetlen pontszámot visz át: azt, ahányadik helyen végzett a selejtezők összetettjében. Ezt viszont nem lehet kiejteni. Mi az első helyünket persze nem is akartuk…:) A döntő futamokat két nap alatt rendezték meg, az első nap a szokásos déliben volt négy futam, ezek után az összetett második helyén álltunk. Másnap, az utolsó napon még egy ötödiket kierőltettek, bár ne tették volna. Reggel az északiban próbálkoztak, de a túl erős szél miatt végül halasztottak. Mire kimentünk, elkezdett leállni az északi, nagy különbségek alakultak ki a pályán, mi sajnos a rossz oldalon ragadtunk a gyengülő szélben. Ezzel az egy futammal visszaestünk az összetettben három helyet, így lettünk ötödikek. Persze hogy idegesített ez az utolsó futam, de aztán egy mély levegőt vettünk és felhőtlenül örültünk az ötödik helyünknek.”

Jóval túlteljesítettétek az előzetes várakozásokat, az biztos. Mi még az idei programotok?

“Decemberben elutazunk Ománba, ott rendezik a 29er ifjúsági világbajnokságot. Ománra nagyon készülünk, hiszen ott a saját korosztályunk legjobbjaival találkozunk majd. Most a gardai eredmény jó visszajelzés volt, hogy jó úton járunk. Utána még tervezünk egy barcelonai edzőtábort, hogy ne legyen hosszú a téli kényszerszünet.”

A Zhik 29er Európa bajnokságot a dán Jens Christiansen, Jens Philip Dehn-Toftehoj páros nyerte, az ezüst a franciáknak, a bronz ugyancsak dán kettősnek jutott. A magyar páros mégsem maradt dobogós hely nélkül, a gardai EB ugyanis a 29er osztály Európa-kupa sorozatának záróversenye is volt egyben. Az összesítés után, idei remek teljesítményével a Tóth Attila-Borda Levente (Spartacus VE) páros Európa kupa ezüstérmet nyert.

 

Az Európa-bajnokság arany csoportjának végeredménye: https://www.29ereuropeans.org/media/pdfs/Gold%20Fleet%20final%20series.pdf

 

Visy László Oszi

Forrás: hunsail.hu