GEREBEN BARNABÁS (SPARTACUS) KOROSZTÁLYOS MÁSODIK LETT TORREVIEJÁBAN!

Szép siker született Torreviejában a XVI. Euromarina Optimist regattán.
Gereben Barabás U13 fiú kategóriában a második helyen végzett, abszolútban is 48. lett, bőven az első 15 százalékon belül az arany csoportban. Január 28-án vasárnap nyolc futam alapján hirdettek végeredményt a legnépszerűbb utánpótlás hajóosztály egyik legrangosabb versenyén. Hat magyar versenyző került az ezüst csoportba.

Január 25-28 között 22 ország 428 versenyzője mérte össze tudását az Euromarina Torrevieja Optimist Trophy nemzetközi regattán. Az Alicantetől 80km-re található tengerparti városka, Torrevieja már hosszú évek óta ad otthon január végén ennek az eseménynek, ami az évek során igen rangos versennyé nőtte ki magát. A regatta erősségi szintjét az is mutatja, hogy a verseny több ország (köztük Magyarország is) válogató programjában szerepel, tehát az adott náció legjobbjai érkeznek ide, illetve a spanyol klubok is a limitált részvételi lehetőségükkel, csak a 6 legjobb versenyzőjüket nevezhetik.

A magyar különítményt 4 hazai vitorlás klub (BYC, BYC 1912, THE, SVE) 18 versenyzője alkotta, akiknek többsége már a versenyt megelőző hétvégéjén megérkezett a helyszínre, hogy a téli pihenő után egy ráhangoló mini edzőtáborral újra lendületbe hozzák versenyzőiket. A regattát megelőző edzések ideális körülmények között zajlottak, azonban a pompás szélviszonyok a verseny előtti napig tartottak csak ki.

A 12 futamra kiírt viadal selejtező futamain a 428 versenyzőt 4 csoportra osztották, 107 atlétával. A gyenge szélviszonyok miatt a kötelezően előírt 4 futamot csak a harmadik nap végére tudták teljesíteni, mindezt 6-8 órás vizen léttel 3-7 csomós szélerőben.

A döntő futamokra (u.n.final series) az utolsó napon került sor. Az aranycsoportba, tehát a legjobb 107 vitorlázó közé a Spartacus Vitorlás Klub 11,5 éves versenyzője, Gereben Barnabás kvalifikálta magát. Az ezüst csoportba hat magyar versenyző: Márton András, Vágó Mátyás, Dávoti Tamara, Zsidai Anasztázia, Siklósi Lóránt és Szpisják Márk jutott tovább. A többi magyar egység a bronz és emerald csoportokba folytatták a versenyzést.

Az utolsó és egyben az egyetlen „final series” nap valamivel stabilabb szélkörülményeket hozott, így ezen a napon a bronz és emerald csoportok 3 futamot, míg az arany és ezüst csoportok 4 futamot tudtak teljesíteni. Barnabás a selejtezőket követően összetettben 68-ként, U13-ban 4-ként jutott be az aranycsoportba, de ott érett vitorlázással, Takácsy Lilla edző utasításait követve végül felkapaszkodott az összetett 48. helyere, amely az U13-as dobogó második fokát jelentette számára.

A versenyt végig a katalán klubok versenyzői uralták, végül az összetett dobogón is 3 katalán fiú végzett: Iker Mugica Pinol, JuanLeonart Cantallops és Joan Domingo.

A részletes eredmények itt találhatók:

https://www.torreviejaoptitrophy.com/en/default/races/race-resultsall

A verseny honlapján a beszámoló a díjkiosztóról:

https://www.torreviejaoptitrophy.com/en/default/races/race-newsitem/text/XVITROFEOEUROMARINAOPTIMISTTORREVIEJA-en/textnews/iker-mugica-and-olha-lubianska-winners-of-the-xvi-euromarina-optimist-torrevieja-en/return/race-news/page/0/newsparam

visyla, GM/OP Osztályszövetség

Forrás: hunsail.hu

Edzői beszámoló Takácsy Lillától:

4-5 órás vízi halasztások utáni futam, extrém gyenge szél és erős áramlás jellemezte az idei @XVI Trofeo Euromarina Optimist Torrevieja versenyt. A csapatunk 4 nap helyszíni edzes után 421 optimistessel mérhette össze tudását. Az első két napon 1,5 futamot sikerült rendezni, összesen 13 óra vízenlét eredményeként. Szerencsére az utolsó két napon már flottabbul mentek a futamok, de szinten igen gyenge szélben. A csapatnak a tengeri irányból jövő swellek, a 15 méter/ perces áramlás és természetesen a nagymezőnyös rajtok miatt szuper tapasztalat volt ez a verseny.

Gereben Barni U13 2. 🥈❗️összetett 48.

Vágó Mátyás összetett 144.

Verebély Nadin 241.

Varga Misi 267.

Szegedi Hunor 271.

Gereben Ábel 312.